Μεγάλες διαχρονικές και διεθνείς μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η πραγματοποίηση μιας επιθυμητής άμβλωσης δεν αυξάνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη, άγχος ή αυτοκτονικές σκέψεις αλλά η απαγόρευση αυτής.
Περισσότερα από 50 χρόνια διεθνούς ψυχολογικής έρευνας δείχνουν ότι δεν είναι η άμβλωση που συνδέεται με ψυχολογικά προβλήματα, αλλά ο περιορισμός της πρόσβασης σε ασφαλείς, νόμιμες σχετικές διαδικασίες. Η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες στις οποίες απαγορεύεται να προχωρήσουν σε άμβλωση, έχουν χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία, καθώς και χειρότερη ποιότητα ζωής σε οικονομικά ζητήματα, συγκριτικά με εκείνες που τις αναζητούν και τις λαμβάνουν.
Εν τω μεταξύ, η ίδια έρευνα δείχνει ότι η λήψη μιας επιθυμητής άμβλωσης δεν προκαλεί σημαντικά ψυχολογικά προβλήματα, παρά τις πεποιθήσεις για το αντίθετο. Σε μια μελέτη ορόσημο με περισσότερες από 1.000 γυναίκες σε 21 πολιτείες των ΗΠΑ, σε όσες επετράπη να κάνουν άμβλωση ανέφεραν λιγότερα αρνητικά συναισθήματα, συμπτώματα διαταραγμένης ψυχικής υγείας ή αυτοκτονικές σκέψεις, συγκριτικά με τις γυναίκες στις οποίες δεν επετράπη η άμβλωση.
Μεγάλες διαχρονικές και διεθνείς μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η πραγματοποίηση μιας επιθυμητής άμβλωσης δεν αυξάνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη, άγχος ή αυτοκτονικές σκέψεις (Advancing New Standards in Reproductive Health, 2018).
Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να γνωρίζουν ότι η άμβλωση δεν προκαλεί προβλήματα ψυχικής υγείας, δήλωσε η Ντέμπρα Μόλλεν, PhD, καθηγήτρια συμβουλευτικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Γυναικών του Τέξας, η οποία μελετά την άμβλωση και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα. Αυτό που είναι επιβλαβές είναι το στίγμα γύρω από την άμβλωση, η έλλειψη γνώσης σχετικά με αυτήν και η έλλειψη πρόσβασης.
Οι παρανοήσεις σχετικά με την άμβλωση συνδέονται επίσης με χαμηλότερη σχετική υποστήριξη. Όλοι αξίζουν να έχουν ακριβείς πληροφορίες, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις, είπε η Μόλλεν. (Weibe, E. R., et al., Gynecology & Obstetrics, Vol. 5, No. 9, 2015)
Πώς η άμβλωση επηρεάζει την ψυχική υγεία
Η μελέτη Turnaway, μια ανάλυση ορόσημο της άμβλωσης από την προώθηση νέων προτύπων στην αναπαραγωγική υγεία (ANSIRH) στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο, χρησίμευσε για να καταρρίψει την πεποίθηση ότι οι γυναίκες που κάνουν αμβλώσεις βιώνουν βαθιά λύπη, θλίψη ή ακόμα και διαταραχή μετατραυματικού στρες. Αντ’ αυτού, το πιο συχνά αισθητό συναίσθημα είναι η ανακούφιση. (Rocca, C. H., et al., Social Science & Medicine, Vol. 248, 2020).
Στη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 1.000 γυναίκες σε 21 πολιτείες για πέντε χρόνια για να εξετάσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ εκείνων που ήθελαν και πραγματοποίησαν άμβλωση, έναντι εκείνων που ήθελαν αλλά τους την αρνήθηκαν.
Πέντε χρόνια μετά τη διαδικασία, οι γυναίκες που έκαναν άμβλωση ανέφεραν λιγότερα αρνητικά συναισθήματα ή αυτοκτονικές σκέψεις, από τις γυναίκες στις οποίες αρνήθηκαν την άμβλωση. Επίσης, περισσότερο από το 97% αυτών που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι η άμβλωση ήταν η σωστή απόφαση.
Σε μια ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας για την άμβλωση που δημοσιεύθηκε 10 χρόνια νωρίτερα, μια ειδική ομάδα της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρίας (APA) κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα, ειδικά στην περίπτωση της μη προγραμματισμένης εγκυμοσύνης. Η ειδική ομάδα ανέφερε ότι οι γυναίκες που έκαναν άμβλωση κατά το πρώτο τρίμηνο δεν αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας από τις γυναίκες που συνέχισαν με απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη.
Στην πραγματικότητα, ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας για την ψυχική υγεία μιας γυναίκας μετά από μια άμβλωση είναι η ψυχική της υγεία πριν από την άμβλωση, δήλωσε η Νάνσι Φελίπε Ρούσο (PhD) ομότιμη καθηγήτρια ψυχολογίας και γυναικείων σπουδών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, η οποία έχει ηγηθεί της έρευνας για την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, την ψυχική υγεία και την άμβλωση.
Μια άλλη ομάδα γυναικών αντιμετώπισαν κάποια ψυχολογικά προβλήματα μετά τη διαδικασία της άμβλωσης: εκείνες που σχεδίαζαν και ήθελαν μια εγκυμοσύνη, αλλά την τερμάτισαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου ή τρίτου τριμήνου λόγω μιας γενετικής ανωμαλίας.
Αυτά τα προβλήματα όμως ήταν συγκρίσιμα με τα προβλήματα ψυχικής υγείας μεταξύ των γυναικών που απέβαλαν ή έχασαν ένα νεογέννητο μωρό, και λιγότερο σοβαρά από την αγωνία των γυναικών που γέννησαν μωρά με σοβαρές γενετικές ανωμαλίες. Συμπερασματικά, η άμβλωση από μόνη της δεν προκαλεί προβλήματα ψυχικής υγείας, δήλωσε η Αντωνία Μπίγκς, PhD, ψυχολόγος και μια εκ των ηγετών της μελέτης.
Διαβάστε σχετικά: Η ψυχοσυναισθηματική κατάσταση της εγκύου και η επίδρασή της στην ανάπτυξη του εμβρύου
Όταν οι αμβλώσεις απαγορεύονται
Οι γυναίκες στη μελέτη που τους απαγορεύθηκε η άμβλωση ανέφεραν περισσότερα συμπτώματα άγχους και στρες, χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή τους, σε σύγκριση με εκείνες που ήθελαν και προχώρησαν σε άμβλωση. Οι γυναίκες που προχώρησαν σε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είχαν επίσης στη συνέχεια περισσότερα προβλήματα σωματικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων δύο που πέθαναν από επιπλοκές τοκετού.
Αντιμετώπισαν επίσης περισσότερες οικονομικές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένων χρεών, πτωχεύσεων και εξώσεων, και μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν σε συνθήκες φτώχειας. Επιπλέον, μετά την άρνηση μιας άμβλωσης για εκείνες, ήταν πιο πιθανό να παραμείνουν με έναν βίαιο σύντροφο ή να μεγαλώσουν μόνες τους τα παιδιά.
Όμως οι άνθρωποι που επιδιώκουν τις αμβλώσεις δεν είναι οι μόνοι που ζημιώνονται όταν απαγορεύεται η διαδικασία. Τα παιδιά που γεννήθηκαν ως αποτέλεσμα της άρνησης των αμβλώσεων όχι μόνο ήταν πιο πιθανό να ζήσουν σε συνθήκες φτώχειας, αλλά ήταν επίσης πιο πιθανό να βιώσουν φτωχό ή καθόλου συναισθηματικό δέσιμο με τις μητέρες τους, δήλωσε η Μπίγκς.
Άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που γεννιούνται σε τέτοιες συνθήκες αντιμετωπίζουν μια σειρά από κοινωνικά, συναισθηματικά και ψυχικά προβλήματα υγείας που συνεχίζονται στην ενηλικίωση, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων ψυχιατρικών νοσηλειών από άλλα παιδιά προγραμματισμένων κυήσεων. Τα αρνητικά αποτελέσματα δεν περιορίζονται σε μικρά προβλήματα που εμφανίζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, δήλωσε η Ρούσο. Μπορεί να είναι σοβαρά και ιδιαιτέρως ανησυχητικά, που επεκτείνονται σε όλη την ανθρώπινη ζωή.
Στίγμα, εμπόδια και ανισότητες
Δεδομένου ότι οι επιπτώσεις της άρνησης της άμβλωσης στην ψυχική υγεία επεκτείνονται πολύ πέρα από την ίδια τη διαδικασία, είναι σημαντικό να εξετάσουμε το ζήτημα στο ευρύτερο πλαίσιο της κοινωνίας.
Εάν ένα κράτος απαγορεύσει τις αμβλώσεις, οι άνθρωποι που την έχουν ανάγκη αντιμετωπίζουν ένα νέο και σημαντικό σύνολο εμποδίων. Ενδέχεται να επιβαρυνθούν με πρόσθετα έξοδα για ταξίδια εκτός πολιτείας, διαμονή και φροντίδα παιδιών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού – και όλα αυτά ενώ χάνεται και ο μισθός από την εργασία τους λόγω της απουσίας τους.
Μπορεί να αισθάνονται υποχρεωμένες να αποκαλύψουν την εγκυμοσύνη σε φίλους, μέλη της οικογένειας ή συναδέλφους από τους οποίους έχουν ζητήσει βοήθεια. Μπορεί να αναγκαστούν να περιμένουν περισσότερο για ένα ραντεβού. Όλες αυτές οι προκλήσεις επιφέρουν περισσότερο ψυχολογικό στρες.
Αυτά τα νέα εμπόδια θα μπορούσαν να εμποδίσουν οποιανδήποτε επιδιώκει την άμβλωση, όχι μόνο τους ανθρώπους σε πολιτείες που περιορίζουν τη διαδικασία. Πολλοί άνθρωποι θα ταξιδεύουν σε πολιτείες με μεγαλύτερη πρόσβαση στην περίθαλψη και αυτή η αύξηση της ζήτησης για περιορισμένο αριθμό ραντεβού μπορεί να επηρεάσει όλους.
Η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν υλικοτεχνικά εμπόδια όσον αφορά την πρόσβαση στην άμβλωση, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου χρόνου ταξιδιού ή της δυσκολίας προγραμματισμού ενός ραντεβού, έχουν περισσότερα συμπτώματα άγχους, στρες και κατάθλιψης. Η απώλεια της αυτονομίας – όπως το να αναγκαστούν να περιμένουν ένα ραντεβού ή να αποκαλύψουν μια εγκυμοσύνη – έχει το ίδιο αποτέλεσμα.
Η απαγόρευση της διαδικασίας την στιγματίζει επίσης, με τρόπο που βλάπτει την ψυχική υγεία, σύμφωνα με ευρήματα της μελέτης. Οι γυναίκες στη μελέτη που ένιωθαν ότι θα τους περιφρονούσαν οι φίλοι, η οικογένεια και τα μέλη της κοινότητας εάν έκαναν έκτρωση ήταν πολύ πιο πιθανό να αναφέρουν ψυχολογική δυσφορία χρόνια αργότερα.
Οι ειδικοί λένε ότι το αυξανόμενο κόστος της απόκτησης μιας άμβλωσης θα βαρύνει πολύ περισσότερο εκείνους τους ανθρώπους με λιγότερους οικονομικούς πόρους. Αυτό που είναι πιθανό να δούμε είναι μια αυξημένη διαστρωμάτωση, όπου όσοι έχουν μέσα και μπορούν να ταξιδέψουν θα μπορούν να κάνουν τις αμβλώσεις τους και εκείνοι που δεν το κάνουν θα αντιμετωπίσουν εμπόδια συνεχώς.
Οι άνθρωποι που ήδη αγωνίζονται να πληρώσουν και να έχουν πρόσβαση στις αμβλώσεις – εκείνοι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, οι έγχρωμοι άνθρωποι, οι άνθρωποι σε αγροτικές περιοχές, οι μειονότητες σεξουαλικού προσανατολισμού και φύλου και οι νεότεροι, οι οποίοι συχνά δεσμεύονται από τους νόμους περί γονικής συναίνεσης και κοινοποίησης σε κρατικό επίπεδο – είναι πιθανό να πληγούν περισσότερο από τις απαγορεύσεις των αμβλώσεων. Για όλους αυτούς τους λόγους, αυτή είναι μια τέλεια καταιγίδα διαιώνισης των συνεχιζόμενων ανισοτήτων για τους ανθρώπους που είναι ήδη περιθωριοποιημένοι.
Απόδοση: Κατερίνα Κακουλάκη, Εκπαιδευτική/Σχολική Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*