PsychologyNow Team

Η έναρξη της ενηλικίωσης γίνεται πλέον σε μεγαλύτερη ηλικία

Η έναρξη της ενηλικίωσης γίνεται πλέον σε μεγαλύτερη ηλικία

PsychologyNow Team
δύο γυναίκες ξαπλωμένες στο καπό ενός αυτοκινήτου

Νέες έρευνες διευρύνουν το ηλικιακό φάσμα της εφηβείας και προσδιορίζουν την έναρξη της ενηλικίωσης σε μεγαλύτερη ηλικία από αυτήν που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.


Σύμφωνα με μία νέα μελέτη η διάρκεια της εφηβείας δεν είναι πλέον η ίδια. Κάποιοι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η περίοδος της εφηβείας διαρκεί πολύ περισσότερο από ό, τι παλιότερα.

Παραδοσιακά, η περίοδος της εφηβείας, το πέρασμα στην ενηλικίωση, έληγε στην ηλικία των 18-19 ετών. Σήμερα αρκετοί ψυχολόγοι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η μετάβαση στην ενηλικίωση δεν προκύπτει μέχρι την ηλικία των 24 χρονών.

Οι ερευνητικοί λόγοι είναι αρκετοί όπως ότι πολλοί νέοι άνθρωποι δεν παντρεύονται πριν την ηλικία των 30 ετών. Μερικές δεκαετίες πριν, οι περισσότεροι παντρεύονταν στις αρχές των 20 ετών. Οι νέοι ζουν επίσης μαζί με τους γονείς τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό, τι παλιότερα. Αποκτούν παιδιά αργότερα και επενδύουν περισσότερο στην εκπαίδευσή τους. Πολλοί νέοι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν εγκαταλείπουν το πατρικό τους πριν την ηλικία των 25 ετών. Στην Ελλάδα αυτό συμβαίνει και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Οι ερευνητές της μελέτης δηλώνουν:

Οι προσδιορισμοί της ηλικίας είναι υποκειμενικοί, αλλά και ο σημερινός προσδιορισμός της εφηβείας είναι υπερβολικά περιορισμένος. Ο προσδιορισμός της περιόδου 10-24 ετών ως εφηβεία, είναι περισσότερο κατάλληλος με βάση την εξέλιξη των εφήβων σήμερα.

Επίσης προσθέτουν:

Ένας πιο διευρυμένος και περιεκτικός προσδιορισμός της εφηβείας είναι απαραίτητος για τη θεμελίωση ενός κατάλληλου πλαισίου νόμων, κοινωνικών πολιτικών και συστημάτων παροχής υπηρεσιών υγείας.

Ο προσδιορισμός της περιόδου 10-24 ετών ως εφηβεία και όχι της περιόδου 19-24 ετών, συμβαδίζει περισσότερο με την εφηβική ανάπτυξη και τις κοινωνικές αντιλήψεις για αυτό το στάδιο της ζωής και πιθανόν να διευκολύνει την επένδυση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ρυθμίσεων.


Πηγή: spring.org.uk
Έρευνα: The age of adolescence
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...