psychologist-banner-2
thumb

Πώς το στρες και το άγχος συμβάλλουν στη νεανική βία

- Βία
7 Φεβρουαρίου 2022

Η πανδημία οδήγησε σε αύξηση του άγχους και των επιθετικών συμπεριφορών σε παιδιά, εφήβους και νέους ενήλικες.


Οι ένοπλες επιθέσεις σε σχολεία των ΗΠΑ και η βία στον χώρο του πανεπιστημίου δεν είναι καινούρια φαινόμενα, αλλά γίνονται πιο συνηθισμένα. Σχεδόν δύο χρόνια με την πανδημία COVID-19, οι νέοι άνθρωποι βρίσκονται εν μέσω μιας κρίσης ψυχικής υγείας, που έχει επιδεινωθεί λόγω των συνθηκών.

Η ψυχολόγος Στέφανι Μάρσι, από το Νοσοκομείο Παίδων του Λος Άντζελες, σχολιάζει ότι έχει παρατηρήσει μια απότομη άνοδο στο άγχος και στις αρνητικές συμπεριφορές, και έχει κάποιες συμβουλές για το πώς οι ενήλικες μπορούν να βοηθήσουν τους νέους ανθρώπους που έχουν στη ζωή τους.

banner1

Η Δρ Μάρσι, στο κλινικό της έργο, βλέπει από πρώτο χέρι τις αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία. Ενώ η πλειονότητα των νέων ανθρώπων που αντιμετωπίζουν θέματα ψυχικής υγείας δεν προβαίνει σε πράξεις βίας, η ψυχολόγος έχει παρατηρήσει μια εντυπωσιακή αύξηση στον αριθμό των παιδιών, των εφήβων και των γονιών που παρουσιάζουν μέτριο έως έντονο άγχος, κατάθλιψη και θλίψη για όλα όσα χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η σχέση ανάμεσα στον έλεγχο και στο άγχος έχει μελετηθεί για δεκαετίες. Το γενικό εύρημα είναι ότι όσο λιγότερο νιώθει κάποιος ότι έχει έλεγχο επάνω σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, τόσο περισσότερο άγχος βιώνει. Όταν επιβλήθηκε το λοκντάουν, χάσαμε την αίσθηση ελέγχου, κάτι που μας έκανε να νιώσουμε φοβισμένοι και αγχωμένοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι βίωσαν κάποιο είδος απώλειας, και πολλοί άνθρωποι έχασαν πολλά, εξηγεί η ψυχολόγος.

Οι αγχωμένοι γονείς είναι πιο πιθανό να έχουν συμπεριφορές που κάνουν τα παιδιά τους πιο αγχωμένα, έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το ότι το ποσοστό άγχους στα παιδιά αυξήθηκε σημαντικά κατά την πανδημία. Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics εξέτασε πάνω από 80.000 νέους παγκοσμίως και βρήκε ότι η εμφάνιση συμπτωμάτων άγχους στα παιδιά διπλασιάστηκε σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις πριν την πανδημία.


Διαβάστε σχετικά: 6 συναισθηματικές επιπτώσεις του άγχους στην καθημερινή ζωή


Το καλοκαίρι του 2021, με τα εμβόλια ευρέως διαθέσιμα και τις συζητήσεις για άνοιγμα των χώρων εργασίας και των σχολείων, φάνηκε ότι η ζωή επανερχόταν σε μια κανονική κατάσταση. Οι αυστηροί περιορισμοί έπαψαν να ισχύουν και πολλοί άνθρωποι άρχισαν να ελπίζουν ότι οι λεπτομέρειες της ζωής που κάποτε θεωρούσαν δεδομένες θα ήταν σύντομα πάλι υπό τον έλεγχό τους. Όμως, τότε, γιατί δεν μειώθηκε το άγχος;

Όταν άρχισα να βλέπω περισσότερο άγχος στους νέους όταν άνοιξαν τα σχολεία, συνειδητοποίησα ότι αυτό είναι φυσιολογικό, δεδομένου ότι τα παιδιά έμειναν μακριά από το σχολείο για 18 μήνες. Σκέφτηκα ότι χρειαζόταν απλώς να προσαρμοστούν, σχολιάζει η Δρ Μάρσι.

Σε αντίθεση με την πρόβλεψή της, όμως, η ψυχολόγος βλέπει το άγχος που επικράτησε κατά το λοκντάουν να προκαλεί δευτερεύουσες συμπεριφορές και συμπτώματα, που είναι ακόμα πιο ανησυχητικά: επιθετικότητα, βία και εκφοβισμό.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα προσοχής, κατανόησης και συγκράτησης πληροφοριών των παιδιών. Καθώς πολλά παιδιά έχουν ήδη μείνει πίσω, εξαιτίας κενών στη μάθηση κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η επιπλέον οπισθοδρόμηση επιδεινώνει το άγχος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αποφυγή του σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί επίσης παρατηρούν αυξημένα ποσοστά μαθητών που παρουσιάζουν απόσυρση από φίλους, κατάχρηση ουσιών, κατάθλιψη, ακόμα και αυτοκτονικό ιδεασμό.

Καθώς συνεχίζουμε να ζούμε με την πανδημία, η Δρ Μάρσι θεωρεί ότι είναι σημαντικό οι ενήλικες να δίνουν το παράδειγμα, με κατάλληλες και θετικές συμπεριφορές, που είναι πιθανό να συμβάλουν στην ανθεκτικότητα και την επιτυχία των παιδιών.

Η ψυχολόγος τονίζει επίσης τη σημασία της εκμάθησης βασικών δεξιοτήτων ζωής, όπως είναι η ενσυνειδητότητα, η επίλυση συγκρούσεων, η επίλυση προβλημάτων και η διαχείριση του στρες. Τέλος, οι γονείς πρέπει να λειτουργούν ως πρότυπο αυτοφροντίδας, παρέχοντας στον εαυτό τους τον χώρο και τον χρόνο για να επιτυγχάνουν μια αίσθηση ηρεμίας, γαλήνης και αυτορρύθμισης.


Ism Tsox
Έρευνα: Nicole Racine et al, Global Prevalence of Depressive and Anxiety Symptoms in Children and Adolescents During COVID-19, JAMA Pediatrics (2021).

Απόδοση – Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, μεταφράστρια – επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια