PsychologyNow Team

Το πρόσωπο πίσω από τη διάγνωση

Το πρόσωπο πίσω από τη διάγνωση

PsychologyNow Team
άτομο σε ψυχοθεραπεία δέχεται τη διάγνωση
Image credit: freepik/ freepik.com

Όταν γίνεται μια διάγνωση σε κάποιον, αισθάνεται ότι μέσα σε μια στιγμή όλα έχουν αλλάξει, ότι το χθες του δεν είναι το ίδιο με σήμερα. Μέσω της δύναμη αυτής της λέξης κάποιος άλλος έχει δημιουργήσει ένα σημείο καμπής στη ζωή του.


Τα ζώα θα φάνε άλλα ζώα αλλιώς θα φαγωθούν. Έτσι και οι άνθρωποι- θα οριοθετήσουν τους άλλους ή θα οριοθετηθούν. Thomas Szasz

Η διάγνωση συχνά κάνει κάποιους ανθρώπους να αισθάνονται σαν να έχουν μια τσάντα γεμάτη πέτρες στην πλάτη τους. Όχι μόνο πρέπει να αντιμετωπίσουν τα δικά τους προβλήματα, αλλά πρέπει και να προσαρμοστούν στη νέα τους «ετικέτα». Αυτό το βάρος και η αναπροσαρμογή συνεπάγεται μεγάλη προσπάθεια από το άτομο.

Μερικές φορές αισθάνονται ότι η διάγνωση είναι μεγαλύτερη από αυτούς τους ίδιους. Ότι έχει κυριεύσει τη ζωή τους και σαν ένα τέρας καταβροχθίζει τα πάντα, ακόμα και αυτούς. Μπορεί να διακατέχονται από μια παράξενη αίσθηση στον εαυτό τους, στο σώμα τους, στην προσωπικότητά τους και σε ολόκληρη την ύπαρξή τους.

Ζώντας με τη διάγνωση

Το πρώτο βήμα είναι ότι η νέα πραγματικότητα και όλες οι αλλαγές που συνεπάγεται δεν είναι εύκολο έργο. Αρχικά η λέξη επικαλύπτει τον άνθρωπο, δημιουργώντας μια πραγματικότητα που, παρόλο που ήταν ήδη εκεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πριν λάβει ονομασία, έχει λάβει την κυριότητα του μυαλού του χωρίς να προσκληθεί.

Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με το τέρας, μόνο εσύ μπορείς να αποφασίσεις αν θα το αγκαλιάσεις και θα μάθεις να ζεις μαζί του ή θα ζεις μόνιμα εγκλωβισμένος σε μια μάχη που θα αφήσει μόνιμες πληγές. Η τελική ευθύνη για τον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της νέας κατάστασης είναι καθαρά δική σου.

Ζώντας με μία «ετικέτα» και η πλήρη επίγνωση της έννοιας της είναι δύσκολη και απαιτεί χρόνο.

Η εμπειρία δεν είναι αυτό που μάς συμβαίνει, αλλά τι κάνουμε με αυτό που μάς συμβαίνει. Aldous Huxley

Όλα αλλάζουν και τίποτα δεν αλλάζει

Ό,τι είναι οι εποχές για τα φυτά, το ίδιο είναι μία διάγνωση για τον άνθρωπο. Είναι όπως ένα δάσος που βιώνει την αλλαγή των εποχών καθώς περνούν οι μήνες. Παρόλο που τα λουλούδια και τα δέντρα αλλάζουν χρώμα, κάθονται πάντα στην ίδια γη.

Μερικές φορές το άτομο μπορεί να αισθάνεται ότι η γη και τα δέντρα είναι τα ίδια. Ωστόσο, καθώς ο χρόνος περνά, τα φύλλα των δέντρων αλλάζουν χρώμα, πέφτουν και νέα φύλλα γεννιούνται. Το ίδιο δέντρο μπορεί ακόμη να είναι εκεί ή μπορεί να κοπεί και να εξαφανιστεί για πάντα. Όμως, παρά τις επιφανειακές αυτές αλλαγές, ένα πράγμα παραμένει ίδιο- ότι πρέπει πάντα να υπάρχει μια περιοχή όπου η βλάστηση εγκαθίσταται.

Το ίδιο πράγμα που συμβαίνει με το δάσος συμβαίνει και με το άτομο. Υπάρχει ένα κομμάτι της ζωής που είναι διαφορετικό από το υπόλοιπο, ένα βαθύτερο στρώμα που δεν αλλάζει και θα είναι πάντα εκεί.

Η διάγνωσή μου δεν είμαι εγώ

Μερικές φορές η διάγνωση μπορεί να αποκρύψει το άτομο. Για παράδειγμα, είναι κοινό να ακούμε φράσεις όπως είναι διπολικός/ή, είναι καταθλιπτικός/ή είναι σχιζοφρενής. Τέτοιες προτάσεις όχι μόνο χρησιμοποιούνται λανθασμένα, αλλά και προάγουν και διαιωνίζουν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ψυχικής ασθένειας, το στίγμα.

Οι διαγνώσεις χρησιμοποιούνται συχνά σαν να είναι αμετάβλητα χαρακτηριστικά. Η διάγνωση δεν είναι ουσιαστικό, ένα άτομο δεν είναι διπολικό, καταθλιπτικό ή ανορεξικό. Οι άνθρωποι δεν είναι μόνο διαγνώσεις, ετικέτες ή λέξεις. Είναι πιθανό ότι οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να παρουσιαστεί μια διαταραχή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το άτομο θα γίνει η ίδια η διαταραχή του ή ότι θα σταματήσει να είναι ο ίδιος άνθρωπος.

Υπάρχει ένα μόνο ένα πρόσωπο πίσω από τη λέξη

Η διάγνωση θα είναι πάντα συνδεδεμένη με ένα πρόσωπο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διάγνωση είναι μόνο ένα σύνολο συμπτωμάτων που μας μιλούν για την ασθένεια και όχι για το άτομο. Παρέχει γενικές πληροφορίες για το τι μπορεί να συμβαίνει στον πάσχοντα.

Παρόλες τις ομοιότητές μας, κάθε μία ύπαρξη είναι μοναδική. Όλοι μας έχουμε ένα όνομα, μία προσωπικότητα, μία οικογένεια, προτιμήσεις, χόμπι και ειδικά χαρακτηριστικά που μας ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους. Μια διάγνωση δεν θα δώσει ποτέ πληροφορίες σχετικά με αυτές τις ιδιαιτερότητές μας που χρειάζεται να ανακαλύψουμε σιγά-σιγά.


Πηγή: psychcentral.com 
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...