PsychologyNow Team

Τι Θέλω να Γνωρίζετε για την Ψυχική Ασθένεια

Τι Θέλω να Γνωρίζετε για την Ψυχική Ασθένεια

PsychologyNow Team

Ακόμη και στις χειρότερες μέρες μου, αισθάνομαι πολύ τυχερή που έχω τη δουλειά μου. Μου παρέχει τη δυνατότητα να ακούω ιστορίες και να συνδέομαι με τους ανθρώπους, με ένα δυνατό αλλά ταυτόχρονα και ευάλωτο τρόπο.


Όλοι όσοι απασχολούμαστε στο χώρο της ψυχικής υγείας, εκπαιδευόμαστε, γνωρίζουμε και εργαζόμαστε σε αυτόν, έχουμε το προνόμιο να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή.

Όμως είναι εύκολο να ξεχνάμε ότι υπάρχει ένα πραγματικό στίγμα μέσα στους τέσσερις τοίχους του δωματίου ψυχοθεραπείας.

Είμαστε συχνά φοβισμένοι από τα πράγματα που δεν καταλαβαίνουμε. Αυτό μπορεί να ειπωθεί για τα συστατικά στο φαγητό, για τους ανθρώπους που δε γνωρίζουμε και για τα μέρη που δεν έχουμε επισκεφθεί. Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι η δυσαρέσκεια που ακούγεται περισσότερο από τα άτομα με ψυχική ασθένεια αφορά σε ένα κύριο παράγοντα: στην έλλειψη ενημέρωσης του κοινού στα θέματα ψυχικής ασθένειας.

Αν και δεν γνωρίζω τα πάντα, αυτά είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που θέλω να ξέρετε για την ψυχική ασθένεια:

  • Η ψυχική ασθένεια δεν παρουσιάζεται από το πουθενά. Η ψυχική ασθένεια είναι η αλληλεπίδραση πολλών διαφορετικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής, του περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής. Παράγοντες όπως η τραυματική εμπειρία ή η χρήση ουσιών, μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση της ψυχικής ασθένειας ενώ διαφορετικά ίσως να μην εκδηλωνόταν.
  • Τα συμπτώματα της ψυχικής ασθένειας παρουσιάζονται διαφορετικά στον καθένα. Δεν περνούν όλοι όσοι έχουν κατάθλιψη τις μέρες τους στο κρεβάτι, σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Όσοι πάσχουν από σχιζοφρένεια δεν τριγυρίζουν μόνοι τους και μιλούν με τον εαυτό τους. Τα άτομα μπορεί να έχουν την ίδια διάγνωση αλλά να βιώνουν διαφορετικά συμπτώματα.
  • Δεν μπορείτε απλά να την ξεπεράσετε. Η ψυχική ασθένεια είναι τόσο πραγματική όσο ένα σπασμένο κόκκαλο στον άνθρωπο. Μπορείτε όμως να τη διαχειριστείτε και να βελτιωθείτε μέσα από τη φαρμακευτική αγωγή, τη ψυχοθεραπεία και αλλαγές στον τρόπο ζωής… όμως δεν μπορεί απλά να ξεπεραστεί. Είναι άδικο να το λέτε αυτό στους ανθρώπους με ψυχική ασθένεια.
  • Θα υπάρξουν και κακές μέρες. Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πόσο αλλάζει το μυαλό τους με την ψυχική ασθένεια. Είναι περίπλοκο και συχνά κυκλικό. Όταν βιώνετε κατάθλιψη ή πανικό, είναι δύσκολο να θυμηθείτε πως ήταν όταν αισθανόσασταν «καλύτερα». Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να αισθάνονται ασφυκτικά, συντριπτικά και αναπόφευκτα.
  • Η ψυχική ασθένεια δεν επηρεάζει κάποιον συγκεκριμένο τύπο ανθρώπου. Παίρνει το πρόσωπο της χαμογελαστής υπαλλήλου στη δημόσια υπηρεσία, της μαμάς που μένει στο σπίτι και του υψηλόβαθμου στελέχους. Η ψυχική ασθένεια δεν γνωρίζει όρια, όταν πρόκειται για το φύλο, την εθνικότητα, την ηλικία, τη κοινωνικοοικονομική κατάσταση ή το επάγγελμα.
  • Δεν είναι αυτό που φαίνεται. Αν κάποιος στη ζωή σας λέει ότι αυτός ή αυτή έχει μια ψυχική ασθένεια ή βιώνει τέτοια συμπτώματα, πιστέψτε το. Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν όλη τη δύναμή τους μόνο και μόνο για να «βγάλουν» την ημέρα και ποτέ δεν ξέρει κανείς πραγματικά τι κρύβεται πίσω από ένα χαμόγελο.
  • Είναι μια ασθένεια. Η ψυχική ασθένεια είναι μια νόσος. Δεν είναι επιλογή, ένα ελάττωμα του χαρακτήρα ή μια δικαιολογία για να μείνει κανείς στο κρεβάτι όλη την ημέρα.

Η κατανόηση της ψυχικής ασθένειας θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε. Αν ρωτάτε, αν ενημερώνετε τον εαυτό σας και πραγματικά προσπαθείτε να κατανοήσετε την ψυχική ασθένεια, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε μια απίστευτη διαφορά στη ζωή κάποιου. Όταν κάποιος σας λέει αυτός ή αυτή βιώνει συμπτώματα, απλά ακούστε τον. Η ανάπτυξη της κατανόησης των επιμέρους εμπειριών είναι ένας απίστευτος τρόπος για την περαιτέρω κατανόηση και αποστιγματοποίηση της ψυχικής ασθένειας.

Πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει διάγνωση ή σύμπτωμα που να είναι το ίδιο, καθιστώντας έτσι τη θεραπεία και την ανακούφιση εξαιρετικά πολύπλοκη. Εάν γνωρίζετε κάποιον που είναι πιεσμένος, βιώνει άγχος ή πάσχει από ψυχική ασθένεια, σας καλώ να τον ακούσετε πριν τον κρίνετε και θυμηθείτε τη φράση «ο καθένας έχει μια ιστορία να πει». Όταν γνωρίζετε την ιστορία κάποιου, είναι αδύνατο να τον μισήσετε.

 

the therapy network logo

 

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

 


Πηγή: psychcentral.com
Συγγραφέας: Whitney Hawkins
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...