banner2
psychologist-banner-2
thumb

Δημιουργώντας ένα περιβάλλον που προάγει την ψυχική υγεία και καταπολεμά τη μοναξιά

- Κοινωνία
23 Μαΐου 2021

Τα μέρη που σχεδιάζουμε, χρηματοδοτούμε και δημιουργούμε σήμερα θα διαμορφώσουν τη ζωή μας για τα επόμενα χρόνια. Είναι μια επένδυση στην ανθρώπινη σύνδεση που θα αποφέρει κέρδη για πολλές γενιές.


Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση υπονομεύουν την υγεία και την ευημερία εκατομμυρίων ανθρώπων – και κάποιες αλλαγές στα κτίρια και στον σχεδιασμό των υποδομών επιτείνουν αυτό το πρόβλημα. Χωρίς να το επιθυμούμε ή να το αντιλαμβανόμαστε απόλυτα, πολλοί από μας έχουμε μεταφερθεί από έναν πιο κοινοτικό και δημόσιο τρόπο ζωής σε έναν πιο ιδιωτικό και διαχωρισμένο.

Ενώ η μοναξιά είναι συνήθως το κυρίαρχο θέμα, ένα πιο ευρύ φαινόμενο που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η κοινωνική υγεία, το πόσο καλά νιώθουμε σε σχέση με τους άλλους. Για παράδειγμα, η εμπιστοσύνη που έχουμε στους φίλους και τους γείτονές μας, η αίσθηση ότι ανήκουμε, η αντοχή των σχέσεών μας. Η έρευνα έχει επισημάνει τους κινδύνους της κακής κοινωνικής υγείας για τη σωματική υγεία και την ευημερία μας.

Για τη βελτίωση της κοινωνικής υγείας θα χρειαστεί μια πολιτισμική αλλαγή και ένα είδος αρχιτεκτονικής που θα υποστηρίζει τη μακροχρόνια ανθρώπινη σύνδεση. Ακολουθούν κάποιες στρατηγικές για τη δημιουργία περιβαλλόντων που προάγουν την κοινωνική υγεία και αντιμάχονται τη μοναξιά.

Κοινόχρηστοι χώροι

Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να είμαστε κτητικοί με την περιοχή μας. Η ανάγκη μας να ορίζουμε τον χώρο και να νιώθουμε ότι μας ανήκει μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς, αλλά μπορεί και να αποκλείει. Γι’ αυτό τον λόγο, οι ενδιάμεσοι και οι κοινόχρηστοι χώροι είναι πολύ σημαντικοί. Σε αυτούς τους χώρους, η ταυτότητά μας μπορεί να είναι πιο ρευστή και η εγγενής ικανότητά μας να συνδεόμαστε και να νιώθουμε συνδεδεμένοι μπορεί να αναπτυχθεί.

Πρόσβαση σε όλες τις γενιές

Μέχρι το 2030, ο αριθμός των ενηλίκων 65 ετών και άνω θα ξεπεράσει των αριθμό των παιδιών για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ. Η πρωτοβουλία «Livable Communities» βοηθάει στη δημιουργία ενός οδηγού για τη διαμόρφωση χώρων πιο ισότιμων και φιλικών προς τους ηλικιωμένους.

Πολλές από τις αρχές που περιλαμβάνονται –εύκολη πρόσβαση με τα πόδια, ασφάλεια, χώροι με σκίαση όπου μπορείς να καθίσεις, συνεχόμενα πεζοδρόμια με ράμπες– δεν είναι καινούριες στον αστικό σχεδιασμό, και όμως η συμβολή τους στην προαγωγή της κοινωνικής σύνδεσης μόλις που αρχίζει να γίνεται κατανοητή.

Αν και η έρευνα δείχνει ότι η χρόνια μοναξιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τους μεγαλύτερους ενήλικες, όλες οι δημογραφικές ομάδες μπορούν να βιώσουν υψηλά επίπεδα μοναξιάς και να χρειάζονται υποστηρικτικά περιβάλλοντα.


Διαβάστε σχετικά: Η φύση ως προστατευτικός παράγοντας σε καταστάσεις κρίσης


Χώροι πρασίνου

Σε πολλές γειτονιές, υπάρχουν εγκαταλειμμένοι χώροι, όπως παλιοί χώροι στάθμευσης, που συχνά φιλοξενούν εγκληματικές δραστηριότητες. Η δημιουργία μικρών, προσεγμένων χώρων πρασίνου μέσα στις γειτονιές μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή των κατοίκων, προσφέροντας ευκαιρίες για ξεκούραση, ανθρώπινη επαφή και μείωση της απομόνωσης. Η δημιουργία ανοιχτών χώρων για αναψυχή και κοινωνικοποίηση είναι απαραίτητη, ειδικά με τη συνεχή αύξηση της αστικοποίησης.

Λόγοι για να συνδεθούμε

Η περιορισμένη δραστηριότητα που καμιά φορά συνεπάγεται ο μοναχικός χρόνος μπορεί να αποδειχτεί πρόκληση. Με τη διοργάνωση συνηθισμένων και πιο ειδικών δραστηριοτήτων, όπως βόλτες στη φύση ή μουσικά φεστιβάλ, μπορούμε να προσκαλέσουμε τους ανθρώπους να βγουν πάλι στη δημόσια σφαίρα και να συμμετάσχουν στη δημόσια ζωή.

Συμμετοχή στην κοινότητα

Χώροι που δημιουργούνται με πρωτοβουλία των μελών της κοινότητας ενισχύουν την αίσθηση σύνδεσης και συμμετοχής. Η έρευνα δείχνει ότι το να δουλεύουμε μαζί με άλλους σε ένα κοινό έργο, όπως στη δημιουργία ενός κοινοτικού λαχανόκηπου, είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους να συνδεθούμε με μια ομάδα αγνώστων.

Τα μέρη που σχεδιάζουμε, χρηματοδοτούμε και δημιουργούμε σήμερα θα διαμορφώσουν τη ζωή μας για τα επόμενα χρόνια. Είναι μια επένδυση στην ανθρώπινη σύνδεση που θα αποφέρει κέρδη για πολλές γενιές.


Ism Tsox
Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια