PsychologyNow Team

Η επαφή με τη φύση προωθεί την καλή ψυχική ανάπτυξη των παιδιών

Η επαφή με τη φύση προωθεί την καλή ψυχική ανάπτυξη των παιδιών

PsychologyNow Team
παιδιά έρχονται σε επαφή με τη φύση και έχουν ψυχική ανάπτυξη
Image credit: Vitolda Klein / unsplash.com

Η πρόσβαση σε χώρους πρασίνου από πολύ μικρή ηλικία μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση μιας καλής κοινωνικής, συναισθηματικής και ψυχικής ανάπτυξης για τα παιδιά. 


Σύμφωνα με νέα έρευνα, η ζωή σε περιοχές με υψηλή έκθεση σε πράσινο ωφελεί τη συνολική ανάπτυξη στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Θέλετε να διευκολύνετε τα παιδιά σας να κατακτήσουν τα αναμενόμενα αναπτυξιακά ορόσημα; Στο πλαίσιο νέας μελέτης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια, στον Καναδά, ανέλυσαν τα αναπτυξιακά αποτελέσματα 27.372 παιδιών που πήγαν στο νηπιαγωγείο την περίοδο 2005-2011.

Παράλληλα, υπολόγισαν την ποσότητα πράσινου χώρου γύρω από την κατοικία του κάθε παιδιού από τη γέννηση ως την ηλικία των 5 ετών. Επιπλέον, αξιολόγησαν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω κίνησης και του περιβαλλοντικού θορύβου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη θεμελιώδη σημασία των χώρων φυσικού πρασίνου, όπως οι δημόσιοι κήποι, τα δέντρα κατά μήκος του δρόμου κτλ., για την ανάπτυξη στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Τα περισσότερα παιδιά τα πήγαιναν καλά στην ανάπτυξή τους, όσον αφορά γλωσσικές ικανότητες, γνωστικές δυνατότητες, κοινωνικοποίηση και άλλα αποτελέσματα. Όμως, το ενδιαφέρον είναι ότι τα παιδιά που ζούσαν σε περιοχή με περισσότερη βλάστηση και πιο πλούσιο φυσικό περιβάλλον είχαν καλύτερη συνολική ανάπτυξη από τα παιδιά που ζούσαν σε τοποθεσίες με λιγότερο πράσινο, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Ίνγκριντ Τζάρβις, υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια.


Διαβάστε σχετικά: Δημιουργώντας ένα περιβάλλον που προάγει την ψυχική υγεία και καταπολεμά τη μοναξιά


Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο λόγος γι’ αυτό είναι εν μέρει η ικανότητα των χώρων πρασίνου να μειώνουν τις βλαβερές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του θορύβου – περιβαλλοντικές προκλήσεις που έχει φανεί ότι επηρεάζουν αρνητικά την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών, μέσω αυξημένου στρες, διαταραχών ύπνου και φθοράς στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Χρειάζεται να γίνει επιπλέον έρευνα, αλλά τα ευρήματά μας ως τώρα υποδηλώνουν ότι οι προσπάθειες αστικού σχεδιασμού για να αυξηθούν οι χώροι πρασίνου στις γειτονιές και γύρω από τα σχολεία είναι ωφέλιμες για την ανάπτυξη στην πρώιμη παιδική ηλικία, με πιθανά οφέλη για την υγεία σε όλη τη διάρκεια της ζωής, δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Ματίλντα βαν ντεν Μπος.

Ο χρόνος κοντά στη φύση μπορεί να είναι ωφέλιμος για όλους, αλλά αν θέλουμε τα παιδιά μας να κάνουν μια καλή αρχή στη ζωή, είναι σημαντικό να τους παρέχουμε ένα περιβάλλον που εμπλουτίζει την ανάπτυξή τους μέσω της επαφής με τη φύση. Η πρόσβαση σε χώρους πρασίνου από πολύ μικρή ηλικία μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση μιας καλής κοινωνικής, συναισθηματικής και ψυχικής ανάπτυξης για τα παιδιά.


Ism Tsox
Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...