Μαριάνθη Σπουργίτη

Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον Covid και τις αλλαγές που φέρνει στην καθημερινότητά μας

Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον Covid και τις αλλαγές που φέρνει στην καθημερινότητά μας

γονείς μιλούν στα παιδιά τους για το covid και τις αλλαγές που φέρνει στην καθημερινότητά μας
Image credit: Elly Fairytale / pexels.com

Στις αρχές του 2020 ένας νέος ιός εμφανίστηκε στις ζωές και στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Ο ιός αυτός ήρθε να πλήξει την σωματική υγεία αρχικά. Αλλά καθώς οι μήνες περνούν, βλέπουμε πως επηρεάζει όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας (εκπαίδευση, εργασία, προσωπική ελευθερία κ.α.). Η ψυχική υγεία δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη.


Το ίδιο ανεπηρέαστα δεν θα μπορούσαν να μείνουν και τα παιδιά, τα οποία περισσότερο από άλλοτε έχουν ανάγκη να νιώσουν σιγουριά και ασφάλεια μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση. Για τον λόγο αυτό, οι γονείς, ανεξάρτητα από την δική τους ψυχολογική κατάσταση, πρέπει να προστατευόσουν τα παιδιά όσο καλύτερα μπορούν.

Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε;

1. Συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με τον κορωνοιό και τις τρέχουσες συνθήκες

Αξιοποιήστε τα δωρεάν διαθέσιμα βιβλία ή/και βίντεο που δημιουργήθηκαν για το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να εξηγήσετε τι είναι ο ιός αυτός και τις αλλαγές που χρειάζεται να κάνουμε ως κοινωνία για να αντιμετωπίσουμε τη μάχη.

Θυμήστε του πως η ανθρωπότητα έχει ξαναέρθει αντιμέτωπη με πανδημίες αλλά αυτή την φορά έχουμε ως όπλο την επιστήμη, η οποία θα βοηθήσει να ξεπεράσουμε γρηγορότερα την κρίση. Δώστε του την ευκαιρία να μιλήσει σχετικά με τα όσα ακούει στο σχολείο αλλά και από τους φίλους. Συχνά, μπορεί να έχει αντιληφθεί με λανθασμένο τρόπο τα όσα ακούει ή να ανησυχεί υπερβολικά, για παράδειγμα με τον παππού του φίλου του που είναι διασωληνωμένος για πολλές μέρες.

2. Μιλήστε με ειλικρίνεια

Είναι σημαντικό να απαντάτε στοχευόμενα σε κάθε ερώτηση του παιδιού, αντί να δίνετε αναλυτικές απαντήσεις όσων εσείς θεωρείτε ότι θα έπρεπε να ξέρει. Η απόκρυψη του ιού ως κάτι «μυστικό» μεταξύ των ενηλίκων, θα φέρει μόνο δυσάρεστες επιπτώσεις. Χρησιμοποιήστε απλές και κατανοητές έννοιες, ανάλογα με την ηλικία και το γνωστικό επίπεδο του παιδιού σας. Αξιοποιήστε το παιχνίδι για την εκμάθηση των βασικών κανόνων υγιεινής και τήρησης αποστάσεων που είναι σύμμαχοι της υγείας.

3. Η παιδική καθημερινότητα περνάει κρίση

Ανεξάρτητα από τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει το κλείσιμο των σχολείων και το γενικότερο lock down, είναι σημαντικό τα παιδιά να συνεχίζουν να ακολουθούν το πρόγραμμα τους, όσον αφορά την εκπαίδευση, τον ύπνο, το παιχνίδι κ.τ.λ. Η συνέχιση μιας συγκεκριμένης ρουτίνας, έστω και τροποποιημένης, δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας. Όταν τα παιδιά διαισθάνονται ότι κάτι έχει αλλάξει στην ατμόσφαιρα του σπιτιού, επιζητούν περισσότερη φυσική επαφή και προσοχή.

Γι’ αυτό λοιπόν, κατά την διάρκεια τέτοιων κρίσιμων περιόδων, οι γονείς έχουν έναν λόγο παραπάνω να δείχνουν την αγάπη τους και να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους. Δώστε έμφαση στην σωματική άσκηση μέσω παιχνιδιών (άθληση σε εξωτερικούς χώρους, κυνηγητό κ.α.) και στην επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα και φίλους. Η τεχνολογία, όταν χρησιμοποιείτε ορθά, προσφέρει πολλαπλά οφέλη.


Διαβάστε σχετικά: Κορωνοϊός και οι επιπτώσεις του στην ψυχική υγεία


4. Μην ξεχνάτε να ενημερώνετε το παιδί σας για τις σημαντικές εξελίξεις

Εάν τα νέα είναι άσχημα, φροντίστε να είστε οι πρώτοι που θα τα εξηγήσετε στο παιδί σας, ώστε να έχει χρόνο να τα κατανοήσει αλλά και να καλύψει τυχόν απορίες του. Αντίστοιχα, εάν υπάρχουν ευχάριστες εξελίξεις μη διστάσετε να τις μοιραστείτε μαζί του.

5. Σε γενικές γραμμές, είναι σημαντικό να θυμάστε πως τα παιδιά έχουν ανάγκη από τη δική σας διαβεβαίωση ότι όλα θα πάνε καλά

Τα παιδιά παρακολουθούν και αντιλαμβάνονται τα πάντα. Ακόμα και αν δεν συζητάτε μπροστά τους σχετικά με τους φόβους και τις ανησυχίες σας, εκείνα μπορεί να νιώσουν ότι κάτι κακό συμβαίνει. Αναζητήστε ευκαιρίες να διηγηθείτε στα παιδιά αισιόδοξες ιστορίες, για παράδειγμα ατόμων που ανάρρωσαν.

Μεταδώστε στα παιδιά αισθήματα ευγνωμοσύνης και εμπιστοσύνης στους επαγγελματίες υγείας, που φροντίζουν τους ασθενείς με κορωνοιό. Σύνηθες φαινόμενο σε περιόδους κρίσεων είναι τα παιδιά να προσκολλώνται στους γονείς τους. Αν οι δυσκολίες στην συμπεριφορά και τα συναισθήματα των παιδιών σας βλέπετε πως εντείνονται, απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

6. Κλείστε την τηλεόραση

Η υπερβολική έκθεση, όχι μόνο των παιδιών αλλά και εσάς των ίδιων, στις δίχως τέλος συζητήσεις για τον ιό, το εμβόλιο, τα κρούσματα κ.τ.λ. μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα στρες και ανασφάλειας.

7. Η αισιοδοξία προσαρμόζεται

Επειδή, όμως, για να μεταφέρουμε αισιόδοξα μηνύματα στο παιδί, πρέπει πρώτα να υιοθετήσουμε την ανάλογη οπτική και για τον εαυτό μας, πρωταρχικό χρέος των ενηλίκων είναι να φροντίζουν τον εαυτό τους και να διατηρούν την ψυχική τους υγεία.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...