PsychologyNow Team

Ψυχολογία: Τι είναι η "ψύχωση της COVID-19"

Ψυχολογία: Τι είναι η "ψύχωση της COVID-19"

PsychologyNow Team
γυναίκα σκέφτεται τι είναι η ψύχωση της COVID-19
Image credit: Maksim Goncharenok / pexels.com

Ορισμένοι που προσβάλλονται από COVID-19, παρότι ψυχικά υγιείς, εμφανίζουν έπειτα από εβδομάδες συμπτώματα βαριάς ψύχωσης.


Ο ψυχίατρος δρ Ισαμ Γκουελί αμέσως κατάλαβε ότι η γυναίκα που εισήχθη στο ψυχιατρικό νοσοκομείο του Λονγκ Αϊλαντ το καλοκαίρι δεν ήταν μια συνηθισμένη άρρωστη. Η 42χρονη φυσικοθεραπεύτρια, μητέρα τεσσάρων παιδιών, ποτέ στο παρελθόν δεν είχε αντιμετωπίσει ψυχικά προβλήματα ούτε είχε βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό.

Τώρα, όμως, κλαίγοντας επαναλάμβανε ότι έβλεπε τα παιδιά της να δολοφονούνται και ότι η ίδια είχε σχεδιάσει να τα σκοτώσει. Το μόνο αξιοσημείωτο στον ιατρικό φάκελο ήταν ότι την άνοιξη προσβλήθηκε από κορωνοϊό, χωρίς να εμφανίσει ιδιαίτερα συμπτώματα. Λίγους μήνες αργότερα, άρχισε να ακούει μια φωνή που την παρότρυνε να αυτοκτονήσει και να αποκεφαλίσει τα παιδιά της. Παρόμοιες περιπτώσεις αναφέρουν γιατροί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ορισμένοι που προσβάλλονται από COVID-19, παρότι ψυχικά υγιείς, εμφανίζουν έπειτα από εβδομάδες συμπτώματα βαριάς ψύχωσης. Βρετανική μελέτη σε 153 ασθενείς COVID-19 διαπίστωσε ότι δέκα από αυτούς υπέστησαν ψυχωσικό επεισόδιο. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε το ίδιο, επίσης σε δέκα ασθενείς, στην Ισπανία.


Διαβάστε σχετικά: Κορωνοϊός και οι επιπτώσεις του στην ψυχική υγεία


Οι επιστήμονες, πλέον, γνωρίζουν ότι ο κορωνοϊός προκαλεί νευρολογικά, γνωσιακά και ψυχολογικά προβλήματα. Εκτιμούν ότι οι συνέπειες της λοίμωξης που σχετίζονται με την εγκεφαλική λειτουργία ίσως συνδέονται με την ανοσοποιητική αντίδραση στον ιό, με αγγειακά προβλήματα ή με την αύξηση των φλεγμονών κατά την εξέλιξη της νόσου. 

Ενα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι ασθενείς που έπαθαν ψύχωση εξαιτίας COVID-19, όταν προσβλήθηκαν, εμφάνισαν κυρίως νευρολογικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, ίλιγγο, τρέμουλο στα χέρια και ανοσμία. Επειτα από λίγες εβδομάδες ή μήνες έπαθαν βαριά ψύχωση, κάτι που συγκλόνισε και τρόμαξε τους οικείους τους.

Επίσης, συνήθως διήνυαν την τρίτη, τέταρτη ή πέμπτη δεκαετία της ζωής τους, ηλικίες όπου πολύ σπάνια εμφανίζονται τέτοιες ψυχικές διαταραχές. Παρά την ψύχωση, οι άρρωστοι διατηρούσαν κάποια επαφή με την πραγματικότητα και αναγνωρίζαν τη στρεβλότητα της σκέψης τους. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν ότι άτομα με γενετική προδιάθεση για ψυχικές διαταραχές κινδυνεύουν περισσότερο από την «ψύχωση της COVID-19».


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.skai.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...