PsychologyNow Team

Αυξημένα συμπτώματα ψυχικού τραύματος σε γιατρούς και νοσηλευτές που μάχονται την νόσο COVID-19

Αυξημένα συμπτώματα ψυχικού τραύματος σε γιατρούς και νοσηλευτές που μάχονται την νόσο COVID-19

PsychologyNow Team
μια ομάδα γιατρών και νοσηλευτών που μάχονται την νόσο COVID-19 με αυξημένα συμπτώματα ψυχικού τραύματος
Image credit: Luis Melendez / unsplash.com

Άγχος, κατάθλιψη και αϋπνία είναι τα ψυχικά συμπτώματα των γιατρών και των νοσηλευτών που δίνουν μεγάλο αγώνα καθημερινά.


Ο κόσμος είναι στην τσίτα. Ο νέος κορωνοϊός, γνωστός και ως SARS-CoV-2, έχει σαρώσει όλο τον κόσμο, αναγκάζοντας τις χώρες να λαμβάνουν δραστικά μέτρα προστασίας. Οι άνθρωποι αποθηκεύουν καθημερινά τα απαραίτητα αγαθά για το σπίτι τους, καθώς συνεχίζουν να εφαρμόζουν το μέτρο της κοινωνικής απόστασης.

Άλλοι ανησυχούν για τις θέσεις εργασίας τους, καθώς και για το αν θα συνεχίσουν να έχουν εισόδημα. Οι μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματά τους από το σπίτι, ένα μέρος που έχει γίνει καταφύγιο, αλλά και φυλακή. Ο κίνδυνος μόλυνσης από τον κορωνοϊό είναι πραγματικός και παρών και για αυτό έχει επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωή μας.

Όμως, τι γίνεται με τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, εκείνους που δίνουν μάχη καθημερινά για να σώσουν τις ζωές εκείνων που έχουν μολυνθεί; Σε τι κατάσταση βρίσκονται; Μια πολύ πρόσφατη έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Επιστήμης και Τεχνολογίας της Καντόνας της Κίνας αξιολόγησε την ψυχική υγεία του υγειονομικού προσωπικού.

Η Γουχάν που βρίσκεται στην επαρχία Χουμπέϊ της Κίνας ήταν η πρώτη περιοχή όπου εμφανίστηκε η νόσος COVID-19 τον Δεκέμβριο 2019. Καθώς ο ιός εξαπλωνόταν με ραγδαίους ρυθμούς, διάφοροι Κινέζοι ερευνητές συνεργάστηκαν για να μελετήσουν την επίδραση της πανδημίας στην ψυχική υγεία των επαγγελματιών υγείας. Αυτή η έρευνα συνεχίζει να διεξάγεται καθώς η Κίνα αρχίζει σιγά σιγά να ανακάμπτει από την επιδημία και ταυτόχρονα άλλα κράτη προετοιμάζονται για την έλευσή της.

Από τον Φεβρουάριο έχουν απαντηθεί διαδικτυακά 9-15 ερωτηματολόγια από 5.393 συμμετέχοντες μέσω λογισμικού κοινωνικής δικτύωσης. Η έρευνα αξιολόγησε αποκλειστικά τα συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και αϋπνίας που εκδήλωνε το υγειονομικό προσωπικό. Επίσης, εξέτασε τον βαθμό κοινωνικής υποστήριξης που λάμβαναν οι συμμετέχοντες.

Γιατί οι επαγγελματίες υγείας έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα ψυχικού τραύματος εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού; Οι ερευνητές εξηγούν:

Καθώς οι επαγγελματίες υγείας είναι εκείνοι που μάχονται την επιδημία (πανδημία πλέον) κατά κύριο λόγο, αναμφισβήτητα φέρουν την μεγαλύτερη ευθύνη συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης για διάγνωση και θεραπεία, έχουν το περισσότερο άγχος, κινδυνεύουν σε μεγάλο βαθμό να μολυνθούν, δεν είναι επαρκώς προστατευμένοι από τον ιό, εργάζονται υπερβολικά πολλές ώρες, ανησυχούν για τις οικογένειές τους και είναι εξαντλημένοι.


Διαβάστε σχετικά: Πώς να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία εν μέσω του COVID-19


Τα τελικά αποτελέσματα της πρώτης φάσης της έρευνας έδειξαν ότι το 5,9% των συμμετεχόντων παρουσίαζε συμπτώματα άγχους, το 28% παρουσίαζε συμπτώματα κατάθλιψης και το 34% υπέφερε από αϋπνία. Αυτό προφανώς υποδεικνύει ότι χρειάζεται να ληφθεί ειδική μέριμνα για την φροντίδα της ψυχικής υγείας των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν την νόσο COVID-19 στην πρώτη γραμμή.

Επιπλέον, όσο περισσότερη ήταν η κοινωνική υποστήριξη που λάμβαναν οι συμμετέχοντες, τόσο λιγότερο άγχος, κατάθλιψη και αϋπνία είχαν. Καθώς αυξάνεται η ανάγκη για την φροντίδα της ψυχικής υγείας αυτών των ανθρώπων, θα πρέπει να λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα αυξανόμενα συστήματα κοινωνικής στήριξης, όπως είναι η κοινοτική ανάπτυξη, οι φιλίες και o πυρήνας της οικογένειας. Ωστόσο, αυτήν την περίοδο που πρέπει να τηρείται η κοινωνική απόσταση είναι απαραίτητο να βρεθούν δημιουργικές λύσεις.

Οι άλλες χώρες και κοινότητες πρέπει να αξιοποιήσουν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από μια μικρή ομάδα επαγγελματιών υγείας στην Κίνα και να προετοιμαστούν για να μετριάσουν τον κίνδυνο για τους δικούς τους επαγγελματίες υγείας. Τώρα που ο ιός έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα κυβερνητικά στελέχη, η τοπική αυτοδιοίκηση και άλλοι φορείς μπορούν να λάβουν πρωτοβουλία να προωθήσουν το ζήτημα της φροντίδας της ψυχικής υγείας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Παράλληλα, οι ηγέτες θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι το υγειονομικό προσωπικό ξεκουράζεται και έχει επαρκή κοινωνική υποστήριξη, ακόμη και κατά την διάρκεια που εφαρμόζεται το μέτρο της κοινωνικής απόστασης.

Αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας που διανύουμε, βασιζόμαστε πάνω σε αυτούς τους ανθρώπους για να σώσουν την ζωή μας. Ο κόσμος που περιμένει να περάσει η κρίση μπορεί να συνεισφέρει παραμένοντας στο σπίτι, δωρίζοντας προμήθειες, ακόμη και δίνοντας αίμα αν έχει αυτήν την δυνατότητα.

Οι επαγγελματίες υγείας είναι οι μόνοι που έχουν το άγχος ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν την νόσο COVID-19 άμεσα. Παρόλα αυτά, κάθε μέρα εργάζονται για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Η ευαισθητοποίηση ως προς τις ανάγκες τους και η παρέμβαση για παροχή βοήθειας θα έχει μια τεράστια επίδραση στην ψυχική τους υγεία. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μπορούσε να επηρεάσει την ψυχολογία τους με τρόπο που να ενισχύσει την επιμονή τους. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό, ακόμη κι αν διατηρούμε την απόσταση των δύο μέτρων.


Petri Axyrv
Πηγή

Μετάφραση: Πετρίνα Αχυριάτη, Μεταφράστρια, MA in Translation
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...