Νέλλη Φλωρεντίν

Κορωνοϊός: Η αυτοφροντίδα την εποχή της πανδημίας

Κορωνοϊός: Η αυτοφροντίδα την εποχή της πανδημίας

Νέλλη Φλωρεντίν
γυναίκα τηρεί την αυτοφροντίδα την εποχή της πανδημίας
Image credit: Andrea Piacquadio / pexels.com

Το τελευταίο διάστημα διανύουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση λόγω της πανδημίας και των συνοδευόμενων αλλαγών στην καθημερινότητά μας. Η έμφαση έχει δοθεί στην προστασία και διαφύλαξη της σωματικής μας υγείας αλλά η φροντίδα της ψυχικής μας ευημερίας είναι πιο σημαντική από ποτέ.


Το άγχος για τη δική μας υγεία και των δικών μας ανθρώπων, η θλίψη για την έλλειψη κοντινής επαφής με σημαντικούς άλλους, ο θυμός για την απώλεια της κανονικότητας και της σταθερότητας, ο φόβος για την μειωμένη αίσθηση ελέγχου για το παρόν και το μέλλον είναι μερικά από τα συναισθήματα που μπορεί να βιώνουμε και να μας επιβαρύνουν...

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι εμφανείς στους περισσότερους γιατί ο περιορισμός στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελεί μια καινούρια συνθήκη και μια πρόκληση για τη ψυχική και συναισθηματική μας υγεία. Τα συναισθήματα μπορεί να γίνουν πιο δυσάρεστα, οι αρνητικές σκέψεις πιο συχνές, το αίσθημα ματαιότητας και απελπισίας πιο έντονο, οι επιπτώσεις στην καθημερινή μας λειτουργικότητα πιο σοβαρές...

Πώς μπορούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας ώστε να προστατευτούμε από τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας;

  • Αποδοχή συναισθημάτων: Τα αρνητικά συναισθήματα τα οποία βιώνουμε αυτό το διάστημα είναι φυσιολογικά και δεν χρειάζεται να τα κρίνουμε, να τα θεωρούμε παράλογα ή να τα καταπιέζουμε. Ας επιτρέψουμε στον εαυτούς μας να έρθουμε σε επαφή με αυτά, να τα βιώσουμε, να τα κατανοήσουμε και να τα επεξεργαστούμε. Αυτή η βαθιά εσωτερική διεργασία μπορεί να μας βοηθήσει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, τα όριά μας, τις αδυναμίες αλλά και να ανακαλύψουμε τα συναισθηματικά μας εφόδια.
  • Λειτουργικές συνήθειες: Αυτό το διάστημα μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία να ξεκουραστούμε και να χαλαρώσουμε αλλά αυτό δεν σημαίνει πως χρειάζεται να εφησυχαστούμε και να αποχωριστούμε τις υγιεινές μας συνήθειες. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να φροντίζουμε το σώμα μας, τη διατροφή μας, τον ύπνο μας, το πνεύμα μας και να αποφεύγουμε ανθυγιεινές και μη λειτουργικές ρουτίνες που επιβαρύνουν τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Διαβάστε σχετικά: Κορωνοϊός: Η Ανάγκη για Μια Ισορροπημένη Προσέγγιση


  • Σταθερό πρόγραμμα: Η καθημερινότητα των περισσοτέρων έχει ανατραπεί με αποτέλεσμα η αξιοποίηση του χρόνου της ημέρας και το αίσθημα παραγωγικότητας να έχουν αποκτήσει διαφορετικό νόημα. Η διαμόρφωση ενός καθημερινού προγράμματος που συμπεριλαμβάνει την ικανοποίηση όλων των αναγκών μας, έστω και με εναλλακτικούς τρόπους, μπορεί να συμβάλλει στη μεγαλύτερη αίσθηση ελέγχου, σταθερότητας και ψυχικής ισορροπίας.
  • Προσωπικός χώρος: Η αυτοφροντίδα προϋποθέτει προσωπικό χώρο ο οποίος μπορεί να έχει μειωθεί λόγω της συνθήκης περιορισμού στο σπίτι, ειδικά για τους ανθρώπους που διαμένουν με τις οικογένειές τους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορούμε να εξασφαλίσουμε ποιοτικό χρόνο για τον εαυτό μας μέσα στην ημέρα ώστε να μπορέσουμε να έρθουμε σε επαφή με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, να ασχοληθούμε με πράγματα που μας ευχαριστούν, να αποφορτιστούμε...
  • Επαφή με άλλους: Ο περιορισμός στο σπίτι δεν σημαίνει κοινωνική απομόνωση. Η συνέχιση επικοινωνίας και επαφής με αγαπημένους μας ανθρώπους μπορεί να μειώσει το αίσθημα μοναξιάς και αβοηθησίας και να συμβάλλει στην αίσθηση μεγαλύτερης ασφάλειας. Κάτω από αυτές τις στρεσογόνες συνθήκες, είναι βοηθητικό να έχουμε ένα υποστηρικτικό δίκτυο από συγγενείς και φίλους με τους οποίους νιώθουμε άνετα να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας και να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας.
  • Αναζήτηση υποστήριξης: Καθώς η προστασία της ψυχικής μας υγείας είναι πιο επιτακτική αυτή την περίοδο, η αυτοφροντίδα χρειάζεται να είναι προτεραιότητά μας. Αν τα δικά μας εφόδια δεν επαρκούν και δεν λαμβάνουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε από τους δικούς μας ανθρώπους, ας μην διστάσουμε να απευθυνθούμε σε κάποιο ειδικό ψυχικής υγείας για περαιτέρω ψυχολογική υποστήριξη.

Με την ελπίδα ότι αυτή η δύσκολη περίοδος θα περάσει, ας μην ξεχνάμε να παραμένουμε ψύχραιμοι και αισιόδοξοι, να προστατεύουμε τη σωματική μας υγεία και να φροντίζουμε για τη ψυχική μας ευημερία!

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...