PsychologyNow Team

Ο COVID-19 αυξάνει το ρίσκο διάγνωσης ψυχιατρικής πάθησης μετά τη νόσηση

Ο COVID-19 αυξάνει το ρίσκο διάγνωσης ψυχιατρικής πάθησης μετά τη νόσηση

PsychologyNow Team
γυναίκα με κορωνοϊό αυξάνει το ρίσκο διάγνωσης ψυχιατρικής πάθησης
Image credit: rawpixel / freepik.com

Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι οι ασθενείς με COVID -19 είχαν αυξημένο ρίσκο να εκδηλώσουν μια ψυχική διαταραχή στους τέσσερις επόμενους μήνες μετά τη μόλυνση, συγκριτικά με ανθρώπους που είχαν άλλου είδους λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.


Τα ευρήματα υποστηρίζουν προηγούμενες έρευνες πάνω στις ψυχιατρικές διαταραχές ανάμεσα σε μετα-covid ασθενείς, παρόλο που η πρόσφατη έρευνα βρήκε λιγότερες επιπτώσεις από ό,τι οι προηγούμενες μελέτες.

Για την πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο World Psychiatry (Παγκόσμια Ψυχιατρική), οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το National COVID Cohort Collaborative (N3C) («Εθνική Συνεργασία Κοόρτης Covid») για να ταιριάξει με 46.610 άτομα θετικά στον covid-19 με ασθενείς ελέγχου που διαγνώστηκαν με μια διαφορετική μόλυνση του αναπνευστικού έτσι ώστε να μπορέσουν να συγκρίνουν πώς ο COVID επηρεάζει συγκεκριμένα την ψυχική υγεία των ασθενών.

Κοίταξαν τους ρυθμούς των ψυχιατρικών διαγνώσεων για δύο χρονικές περιόδους: από 21 με 120 μέρες μετά τη διάγνωση των ασθενών με COVID, και από 120 με 365 μέρες μετά τη διάγνωση, περιορισμένες σε ασθενείς που δεν είχαν προηγουμένως κάποια ψυχική ασθένεια.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ασθενείς με COVID είχαν ένα ρυθμό 3,8% στο να αναπτύξουν μια ψυχική διαταραχή σε σύγκριση με ένα 3% για άλλες μολύνσεις του αναπνευστικού. Η 0,8% διαφορά ισοδυναμεί με ένα περίπου 25% αυξημένο σχετικό ρίσκο.


Διαβάστε σχετικά: Πανδημία και Ψυχική Υγεία: Συνέπειες και Τρόποι Διαχείρισης


Εστίασαν συγκεκριμένα στις αγχώδεις διαταραχές και τις διαταραχές διάθεσης και βρήκαν μια μικρή αλλά σημαντική αύξηση στο ρίσκο για διάγνωση αγχωδών διαταραχών και καμία αλλαγή στο ρίσκο για διαταραχές διάθεσης.

Το μεγάλο μέγεθος του δείγματος και το γεγονός ότι αυτά τα δεδομένα προέρχονται από όλη την Αμερική άνοιξαν στους ερευνητές ένα μοναδικό παράθυρο όσον αφορά τις μετα-covid παρενέργειες, είπαν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα μιλάνε για την ανάγκη τόσο οι ασθενείς όσο και οι φροντιστές υγείας να είναι πιο προνοητικοί όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας τα οποία είναι επακόλουθα μιας μόλυνσης COVID, λέει.

Όσοι άνθρωποι πέρασαν COVID, αν νιώθουν άγχος ή αν βλέπετε κάποιες αλλαγές στην ψυχική υγεία τους, είναι απολύτως σωστό να αναζητήσουν βοήθεια. Και αν είναι λειτουργοί ψυχικής υγείας, πρέπει να προνοούν και να κάνουν αξιολογήσεις και τεστ για πιθανή διάγνωση ψυχικών διαταραχών και στη συνέχεια να παρακολουθούν τους ασθενείς.

Όταν οι ασθενείς αφήνουν το γραφείο ενός ιατρού, μερικές φορές η φροντίδα σταματάει εκεί, αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι χρειάζεται να τους καλούν πίσω σε δύο εβδομάδες για έλεγχο.

Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν με την αποθεραπεία από τον COVID-19 και χρειάζονται αυτή την επιπρόσθετη υποστήριξη ή ώθηση να αναζητήσουν κάποια βοήθεια. Δεν πρόκειται να αποκτήσει αυτόν τον τύπο προβλήματος κάθε άτομο που έχει νοσήσει, αλλά αν αρχίσει να ανησυχεί για τον εαυτό του ή για κάποιο μέλος της οικογένειας του, τότε σίγουρα θα πρέπει να αναζητήσει φροντίδα.

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο του COVID και του συστήματος υγείας στην Αμερική, μια οποιαδήποτε αύξηση στο ποσοστό των ανθρώπων που ζητάνε βοήθεια, κυρίως ψυχιατρική βοήθεια, θα προσθέσει επιπλέον ένταση σε ένα σύστημα που είναι ήδη τεταμένο στον ύψιστο βαθμό.


Απόδοση: Παναγιώτα Νταλιακούρα, απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...