PsychologyNow Team

Κορωνοϊός – Ο εμβολιασμός κάνει καλό στην ψυχική υγεία – Τι δείχνει νέα έρευνα

Κορωνοϊός – Ο εμβολιασμός κάνει καλό στην ψυχική υγεία – Τι δείχνει νέα έρευνα

PsychologyNow Team
άνδρας κάνει το εμβόλιο κατά του Κορωνοϊού που κάνει καλό στην ψυχική υγεία
Image credit:  Steven Cornfield / unsplash.com

Άλλο έναν λόγο για να εμβολιαστούμε κατά του κοροναϊού προσθέτει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.


Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC), την ψυχική υγεία προστατεύει ο εμβολιασμός κατά του κοροναϊού, προσφέροντας έναν ακόμα λόγο να κάνουμε το εμβόλιο κατά της Covid-19.

Οι ερευνητές πήραν μέρος στη μελέτη Understanding America Study, ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα που παρακολουθεί τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία, στις ΗΠΑ. Στο πρώτο μέρος του έργου, οι επιστήμονες απέστειλαν περισσότερα από 8.000 ερωτηματολόγια σε ανθρώπους σε όλη τη χώρα. Οι ερωτήσεις αφορούσαν τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία επηρέαζε την ψυχική υγεία των ανθρώπων γενικότερα.

Τι έδειξαν τα στοιχεία από την έρευνα

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, τα δεδομένα από την έρευνα έδειξαν ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων βίωνε κάποιο βαθμό άγχους και κατάθλιψης ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Η ομάδα συνέχισε να στέλνει ερωτηματολόγια στους ίδιους ανθρώπους κάθε δύο εβδομάδες, για να μετρήσει τις αλλαγές στην ψυχική υγεία καθώς η πανδημία συνεχιζόταν. Σε αυτή την τελευταία έρευνα, οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν σχετικά με τις επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία μετά τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ερωτηθέντες παρουσίασαν μείωση κατά 15% στην πιθανότητα να αισθανθούν μείζονα κατάθλιψη μετά τον εμβολιασμό και μείωση κατά 4% στην πιθανότητα να αισθανθούν ήπια κατάθλιψη. Εκτιμούν επίσης, ότι με βάση τα δεδομένα τους, είναι πιθανό ότι 1 εκατομμύριο άνθρωποι αισθάνθηκαν μείωση της ψυχικής δυσφορίας μετά τον εμβολιασμό τους. 


Διαβάστε σχετικά: Χειρότερη ψυχική υγεία αναφέρει το 1/3 εφήβων και νέων κατά τη διάρκεια της πανδημίας


Μειώνεται σημαντικά ο φόβος και το άγχος

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 δεν προστατεύει μόνο από τη μόλυνση, αλλά μειώνει σημαντικά το φόβο και το άγχος που νιώθουν οι άνθρωποι με την πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό.

Υποστηρίζουν επίσης ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία, σημειώνοντας ότι δεν ρώτησαν τους ερωτηθέντες σχετικά με την τυχόν μείωση του άγχους μετά τον εμβολιασμό των αγαπημένων τους προσώπων. Σημειώνουν επίσης ότι το συνολικό πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη – θα αποσταλούν περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί πώς νιώθουν οι άνθρωποι με την προοπτική μόλυνσης από παραλλαγές και μετά τη λήψη αναμνηστικών εμβολίων.

Να σημειώσουμε ότι το σχετικό άρθρο δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο ανοικτής πρόσβασης PLOS ONE.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.tovima.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...