PsychologyNow Team

Κορωνοϊός: Ένας στους τρεις που αναρρώνουν έχει προβλήματα ψυχικής υγείας ή νευρολογικά

Κορωνοϊός: Ένας στους τρεις που αναρρώνουν έχει προβλήματα ψυχικής υγείας ή νευρολογικά

PsychologyNow Team
ιατρός με ασθενή που αναρρώνει και έχει προβλήματα ψυχικής υγείας ή νευρολογικά
Image credit: Karolina Grabowska / pexels.com

Ένας στους τρεις ανθρώπους που ασθένησαν σοβαρά από Covid-19 αλλά ανέρρωσαν, ανέπτυξαν μέσα σε έξι μήνες και προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet Psychiatry.


Η ψυχική οδύνη που προκαλεί η περιπέτεια του κορωνοϊού αφήνει πίσω της σοβαρές συνέπειες στους ασθενείς, καθώς διαγνώστηκαν με νευρολογικές ή ψυχολογικές παθήσεις έξι μήνες αφού έγιναν καλά από την Covid-19.

Η έρευνα κάλυψε τις περιπτώσεις 236.379 ασθενών, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, και εντόπισε ότι το 34% αυτών βίωσαν προβλήματα ψυχικής υγείας, με πρώτο τις κρίσεις άγχους.

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα προειδοποιούν ότι τα συστήματα υγείας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν το κύμα των ασθενών που αναπτύσσει τέτοιες παθήσεις, δεδομένου του μεγέθους της πανδημίας, με τις συνέπειες στην κοινωνία να προβλέπεται ότι θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια.


Διαβάστε σχετικά: Συναισθηματικοί και γνωστικοί κλυδωνισμοί από την πανδημία COVID-19


Οι νευρολογικές περιπτώσεις όπως εγκεφαλικά επεισόδια και άνοια ήταν πιο σπάνιες, αλλά υπαρκτές μεταξύ των ασθενών που αρρώστησαν σοβαρά με κορωνοϊό. Έτσι μεταξύ όσων βρέθηκαν στις εντατικές αλλά ανέρρωσαν, το 7% υπέστησαν αργότερα εγκεφαλικό επεισόδιο και το 2% διαγνώστηκαν με άνοια. Επίσης ένα 5% παρουσιάζει αμνησία.

Όπως επισημαίνει η έρευνα, τα περιστατικά αυτά είναι σημαντικά συχνότερα μεταξύ των ασθενών με Covid-19 από ό,τι σε ασθενείς με γρίπη ή άλλες λοιμώδεις νόσους που περνούν από τις μονάδες εντατικής θεραπείας.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.kathimerini.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...