PsychologyNow Team

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά στη μετάβαση από την καραντίνα ξανά στην κοινωνική συναναστροφή

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά στη μετάβαση από την καραντίνα ξανά στην κοινωνική συναναστροφή

PsychologyNow Team
παιδιά που χρειάζονται βοήθεια στη μετάβαση από την καραντίνα ξανά στην κοινωνική συναναστροφή
Image credit: Izzy Park / unsplash.com

Για πολλά παιδιά, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η αποφυγή των άλλων ανθρώπων έγινε κάτι το φυσιολογικό και ο δρόμος της επιστροφής στην κοινωνική αλληλεπίδραση ίσως κρύβει δυσκολίες.


Είναι φυσιολογικό τα παιδιά να νιώθουν αγχωμένα αυτή την περίοδο

Η πανδημία έφερε απότομες και μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα των οικογενειών, όπως την απομόνωση και την απομάκρυνση από το σχολείο, που συνδέονται με επιβαρυμένη ψυχική υγεία στους νέους.

Από τον Μάρτιο του 2020, έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στο άγχος των νέων, ειδικά σε σχέση με φόβους για τον κορονοϊό, καθώς και περισσότερη δυσφορία, πλήξη, αϋπνία και έλλειψη προσοχής. Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας από το καλοκαίρι του 2020, πάνω από το 45% των εφήβων ανέφεραν συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και μετατραυματικού στρες.

Οι γονείς δυσκολεύονται κι αυτοί συναισθηματικά. Οι ενήλικες αναφέρουν αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης, ειδικά εκείνοι που έχουν υψηλά επίπεδα άγχους σχετικά με τους κινδύνους του κορονοϊού. Οι γονείς αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση ψυχιατρικών διαταραχών, με πολλούς να αναφέρουν λιγότερη προσωπική υποστήριξη από την έναρξη της πανδημίας.

Οι γονείς καλούνται να τα βγάλουν πέρα με τις απαιτήσεις της δουλειάς, τη διαχείριση του σπιτιού, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τη συμπεριφορά των παιδιών σε αυτή την περίοδο της παρατεταμένης απομόνωσης. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να προσαρμοστούν σε νέες και στρεσογόνες καταστάσεις, αλλά μερικοί αντιμετωπίζουν σοβαρή δυσφορία για μεγάλα διαστήματα.

Τι μπορούν να κάνουν λοιπόν οι γονείς που νοιάζονται για τα παιδιά τους και τον εαυτό τους καθώς επιστρέφουμε σταδιακά στην κοινωνική αλληλεπίδραση;

Ανησυχία νόσησης με τον ιό

Καθώς τα παιδιά και οι έφηβοι αρχίζουν να αφήνουν την απομόνωση και να επιστρέφουν στους δημόσιους χώρους, μπορεί να ανησυχούν περισσότερο για το αν θα αρρωστήσουν από τον ιό. Είναι πολύ λογικό να έχουμε ανησυχίες σχετικά με την υγεία και την ασφάλειά μας εν μέσω μιας συνεχιζόμενης πανδημίας. Οι γονείς μπορούν να ακούσουν τις ανησυχίες των παιδιών τους και να εκφράσουν κατανόηση με σύντομο και ηλικιακά κατάλληλο τρόπο.

Όμως οι γονείς χρειάζεται να δώσουν προσοχή στην ένταση αυτών των ανησυχιών. Το παιδί σας δείχνει υπερβολή στο πλύσιμο των χεριών και στην καθαριότητα; Συνεχίζει να αποφεύγει ακόμα και τους δημόσιους χώρους που εσείς θεωρείτε ασφαλείς; Με τα παιδιά που δυσκολεύονται, οι γονείς μπορούν να συζητήσουν τη διαφορά ανάμεσα στις κατάλληλες και τις υπερβολικές προφυλάξεις.

Θυμίστε στο παιδί σας ότι ενώ είναι σημαντικό να είμαστε ασφαλείς, είναι επίσης σημαντικό να προσαρμόζουμε τις στρατηγικές προστασίας μας στα νέα δεδομένα και καταστάσεις. Κάνοντας τη διάκριση ανάμεσα σε αυτά που μπορούμε και αυτά που δεν μπορούμε να ελέγξουμε σε σχέση με την ασθένεια, περιορίζοντας τις υπερβολικές διαβεβαιώσεις σχετικά με την ασφάλεια και έχοντας ένα σχέδιο για τη διαχείριση απαιτητικών καταστάσεων όταν προκύπτουν μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να νιώσει έτοιμο να έρθει σε επαφή με τον κόσμο.


Διαβάστε σχετικά: Πώς μπορούν να προστατευθούν οι παιδικές φιλίες εν μέσω πανδημίας;


Δεν νιώθουν έτοιμα για κοινωνική συναναστροφή

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μερικά παιδιά συνέχισαν να πηγαίνουν στο σχολείο, ενώ άλλα έκαναν τα μαθήματα κυρίως διαδικτυακά. Κατά τη μετάβαση σε περιβάλλοντα φυσικής αλληλεπίδρασης, οι διαφορετικοί άνθρωποι θα προσαρμοστούν στη συναναστροφή με τους άλλους με διαφορετικό ρυθμό.

Για τα παιδιά που εκφράζουν ανησυχία για την πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση, οι γονείς μπορούν να διευκολύνουν τη διαδικασία εκφράζοντας ενσυναίσθηση με απλό και ξεκάθαρο τρόπο. Για κανέναν δεν είναι εύκολη αυτή η περίοδος.

Βοηθήστε το παιδί σας να κάνει μικρότερα και πιο διαχειρίσιμα βήματα προς τη συναναστροφή από κοντά. Για παράδειγμα, το παιδί σας μπορεί να μην είναι έτοιμο να βρεθεί με φίλους του σε κλειστό χώρο, αλλά μπορεί να νιώθει άνετα να συναντήσει έναν φίλο του στο πάρκο. Οι σταδιακοί στόχοι μπορεί να βοηθήσουν το παιδί να νιώσει περισσότερο ότι έχει τον έλεγχο όταν αντιμετωπίζει άβολες καταστάσεις τις οποίες αρχικά ήθελε να αποφύγει.

Αν και μπορεί να φαίνεται ευκολότερο, στην παρούσα φάση, να ακολουθήσετε την επιθυμία του παιδιού σας να αποφύγει τις κοινωνικές συναναστροφές, είναι σημαντικό να μην ενισχύσετε τέτοια συμπεριφορά. Η παρατεταμένη αποφυγή μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο άγχος και λιγότερη αυτοπεποίθηση κατά την κοινωνικοποίηση.

Αντ’ αυτού, αναγνωρίστε ότι η συναναστροφή με τους άλλους μπορεί να είναι δύσκολη όταν έχουμε καιρό να εξασκηθούμε. Βοηθήστε το παιδί σας να σκεφτεί τρόπους με τους οποίους αντιμετώπισε παρόμοιες ανησυχίες στο παρελθόν. Για παράδειγμα, ρωτήστε το πώς θυμάται να προσαρμόστηκε στο νηπιαγωγείο όταν όλα έμοιαζαν καινούρια και διαφορετικά γι’ αυτό. Τι ήταν αυτό που έκανε τότε και το βοήθησε να συνηθίσει;

Αν το παιδί σας φαντάζεται τα χειρότερα για την επικείμενη αλληλεπίδραση με τους άλλους, ενθαρρύνετε την ευελιξία και βοηθήστε το να έχει πιο ρεαλιστικές προσδοκίες. Τις περισσότερες φορές, η αναμονή που μας αγχώνει είναι πολύ χειρότερη από την πραγματικότητα της κοινωνικής συναναστροφής.

Τα παιδιά αντιστέκονται σε ένα πιο γεμάτο πρόγραμμα

Για πολλές οικογένειες, η πανδημία αφαίρεσε υποχρεώσεις από το καθημερινό πρόγραμμα. Πολλά παιδιά μπορεί να ένιωσαν άνετα με τον πιο αργό ρυθμό και τις λιγότερες απαιτήσεις του νέου τρόπου ζωής. Τώρα, η επιστροφή σε ένα πιο εντατικό πρόγραμμα ίσως τα καταβάλει.

Αν το παιδί σας αντιμετωπίζει πρόβλημα με την απώλεια του ελεύθερου χρόνου, προσπαθήστε να φτιάξετε μαζί τη δική του εκδοχή της ισορροπίας ζωής-εργασίας. Βοηθήστε το παιδί σας να δημιουργήσει μια νέα ρουτίνα που περιλαμβάνει τακτικά γεύματα, καλό ύπνο, απαραίτητα διαλείμματα και οργάνωση της μελέτης. Καθώς η καθημερινότητα θα γίνει σίγουρα πιο εντατική, το να διαθέτετε χρόνο για οικογενειακές δραστηριότητες και αλληλεπίδραση με το παιδί θα το βοηθήσει να νιώθει υποστήριξη ενώ μπαίνει σε αυτό το νέο στάδιο.

Το θετικό είναι ότι πολλά παιδιά είναι ανθεκτικά σε μεγάλο βαθμό και συνέρχονται εύκολα από δύσκολες καταστάσεις. Για κάποια παιδιά, η πανδημία του κορονοϊού είναι μια κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους. Μπορεί να πάρει χρόνο και να χρειάζεται υπομονή, αλλά με θετική υποστήριξη, ακόμα και τα πιο αγχωμένα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν σε μια νέα «κανονική κατάσταση» όπου θα νιώθουν άνεση και σιγουριά.


Ism Tsox
Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...