Γιώτα Κοβάνη

Η εκπαίδευση σε εποχή πανδημίας

Η εκπαίδευση σε εποχή πανδημίας

Γιώτα Κοβάνη
παιδί κάνει τηλεκπαίδευση σε εποχή πανδημίας
Image credit: Julia M Cameron / pexels.com

Ο αντίκτυπος του COVID-19 στην εκπαίδευση είναι σημαντικός. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχει υπάρξει μια σημαντική αλλαγή στην καθημερινή πραγματικότητα των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους. Η κρίση του COVID-19 ανάγκασε τα εκπαιδευτικά συστήματα σε όλο τον κόσμο να βρουν εναλλακτικές λύσεις έναντι της δια ζώσης διδασκαλίας και να υιοθετηθεί η διαδικτυακή μάθηση.


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της διαδικτυακής μάθησης;

1. Αποδοτικότητα

Η διαδικτυακή μάθηση προσφέρει στους εκπαιδευτικούς έναν αποτελεσματικό τρόπο για να παραδίδουν τα μαθήματα. Διαθέτει πολλά εργαλεία όπως βίντεο, PDF, podcast και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλα αυτά τα μέσα ως μέρος των μαθημάτων τους. Επεκτείνοντας το σχέδιο μαθήματος πέρα ​​από τα παραδοσιακά εγχειρίδια, ώστε να περιλαμβάνει διαδικτυακούς πόρους, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικοί.

2. Προσβασιμότητα ανεξαρτήτως χρόνου και τόπου

Ένα άλλο πλεονέκτημα της διαδικτυακής εκπαίδευσης είναι ότι επιτρέπει στους μαθητές να παρακολουθούν μαθήματα από οποιαδήποτε τοποθεσία της επιλογής τους. Επιτρέπει επίσης στα σχολεία να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο δίκτυο μαθητών, αντί να περιορίζονται από τα γεωγραφικά όρια. Επιπλέον, οι διαδικτυακές διαλέξεις μπορούν να καταγραφούν, να αρχειοθετηθούν και να κοινοποιηθούν για μελλοντική χρήση. Αυτό επιτρέπει στους μαθητές να έχουν πρόσβαση στο μαθησιακό υλικό οποιαδήποτε στιγμή.

3. Λιγότερα έξοδα

Ένα άλλο πλεονέκτημα της διαδικτυακής μάθησης είναι το μειωμένο οικονομικό κόστος. Η διαδικτυακή εκπαίδευση είναι πολύ πιο προσιτή σε σύγκριση με τη φυσική μάθηση. Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικτυακή μάθηση εξαλείφει τα έξοδα της μεταφοράς των μαθητών ή/και των μαθητικών γευμάτων. Επιπλέον, όλο το μάθημα, ή το υλικό μελέτης είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο, δημιουργώντας έτσι ένα μαθησιακό περιβάλλον χωρίς χαρτί που είναι πιο προσιτό, ενώ παράλληλα είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

4. Ταιριάζει σε μια ποικιλία ειδών μάθησης

Κάθε μαθητής έχει διαφορετικό μαθησιακό προφίλ και διαφορετικό τρόπο να ανταποκρίνεται στη διαδικασία της μάθησης. Μερικοί μαθητές είναι πιο εύκολο να μαθαίνουν μέσω οπτικών ερεθισμάτων, ενώ άλλοι προτιμούν μέσω ήχου. Ομοίως, ορισμένοι μαθητές «ευδοκιμούν» μέσα στην τάξη και άλλοι αποσπώνται πολύ εύκολα από άλλες ομάδες συμμαθητών.

Το διαδικτυακό σύστημα εκμάθησης, με το εύρος των επιλογών και των πόρων του, μπορεί να εξατομικευτεί με πολλούς τρόπους. Είναι ο καλύτερο να δημιουργήσετε ένα μαθησιακό περιβάλλον προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε μαθητή.


Διαβάστε σχετικά: Δώστε στα παιδιά μεγαλύτερη αυτονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας


Ποια είναι τα μειονεκτήματα της διαδικτυακής μάθησης;

1. Αδυναμία εστίασης σε οθόνες

Για πολλούς μαθητές, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της διαδικτυακής μάθησης είναι ο αγώνας με την εστίαση στην οθόνη για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Με τη διαδικτυακή μάθηση, υπάρχει επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα οι μαθητές να αποσπώνται εύκολα από τα κοινωνικά μέσα ή άλλους ιστότοπους. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη οι καθηγητές να διατηρήσουν τις διαδικτυακές τους τάξεις ελκυστικές και διαδραστικές για να βοηθήσουν τους μαθητές να παραμείνουν συγκεντρωμένοι.

2. Τεχνολογικά ζητήματα

Μια άλλη βασική πρόκληση των διαδικτυακών μαθημάτων είναι η σύνδεση στο διαδίκτυο. Ενώ η χρήση του διαδικτύου έχει αυξηθεί αλματωδώς τα τελευταία χρόνια, σε μικρότερες πόλεις, μια σταθερή σύνδεση με αξιοπρεπή ταχύτητα αποτελεί πρόβλημα. Χωρίς συνεπή σύνδεση στο διαδίκτυο για μαθητές ή δασκάλους, μπορεί να υπάρχει έλλειψη συνέχειας στη μάθηση για το παιδί. Αυτό είναι επιζήμιο για την εκπαιδευτική διαδικασία.

3. Αίσθηση απομόνωσης

Οι μαθητές μπορούν να μάθουν πολλά από τη συντροφιά των συνομηλίκων τους. Ωστόσο, σε μια ηλεκτρονική τάξη, υπάρχει ελάχιστη φυσική αλληλεπίδραση μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Αυτό συχνά οδηγεί σε μια αίσθηση απομόνωσης για τους μαθητές.

Σε αυτήν την περίπτωση, είναι επιτακτικό το σχολείο να επιτρέπει άλλες μορφές επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών, των συνομηλίκων και των εκπαιδευτικών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει διαδικτυακά μηνύματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεδιασκέψεις που θα επιτρέπουν την προσωπική αλληλεπίδραση και θα μειώσουν την αίσθηση της απομόνωσης.

4. Κατάρτιση εκπαιδευτικών

Η διαδικτυακή μάθηση απαιτεί από τους εκπαιδευτικούς να έχουν μια βασική κατανόηση της χρήσης ψηφιακών μορφών μάθησης. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Πολύ συχνά, οι εκπαιδευτικοί έχουν μια πολύ βασική κατανόηση της τεχνολογίας. Μερικές φορές, δεν έχουν καν τους απαραίτητους πόρους και εργαλεία για τη διεξαγωγή διαδικτυακών μαθημάτων.

Για την καταπολέμηση αυτού, είναι σημαντικό για τα σχολεία να επενδύσουν στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών με τις τελευταίες τεχνολογικές ενημερώσεις, ώστε να μπορούν να διεξάγουν τα μαθήματά τους χωρίς προβλήματα.

5. Διαχείριση χρόνου οθόνης

Πολλοί γονείς ανησυχούν για τους κινδύνους για την υγεία των παιδιών τους, επειδή περνούν τόσες πολλές ώρες κοιτάζοντας μια οθόνη. Αυτή η αύξηση του χρόνου οθόνης είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα και μειονεκτήματα της διαδικτυακής μάθησης. Μερικές φορές οι μαθητές αναπτύσσουν επίσης κακή στάση του σώματος και άλλα σωματικά προβλήματα λόγω της παραμονής τους μπροστά από μια οθόνη.

Μια καλή λύση σε αυτό θα ήταν να δώσουμε στους μαθητές πολλά διαλείμματα από την οθόνη για να… ανανεώσουν το μυαλό και το σώμα τους.

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι κάποιες συμβουλές προς τους γονείς για την επίτευξη ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο:

  • Βεβαιωθείτε ότι οι συσκευές των παιδιών διαθέτουν τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις λογισμικού και προγράμματα προστασίας από ιούς.
  • Να συζητάτε ανοιχτά με παιδιά για το πώς και με ποιον επικοινωνούν στο διαδίκτυο.
  • Συνεργαστείτε με παιδιά για να καθορίσετε κανόνες για το πώς, πότε και πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί το διαδίκτυο.
  • Να είστε προσεκτικοί σε σημάδια ταλαιπωρίας σε παιδιά που ενδέχεται να προκύψουν, σε σχέση με την πολύωρη διαδικτυακή τους δραστηριότητα.
  • Να έχετε πρόσβαση σε τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης.
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...