Ελευθερία Μελ. Μουστάκα

Πώς μπορούμε να εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο στα πράγματα που επιθυμούμε;

Πώς μπορούμε να εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο στα πράγματα που επιθυμούμε;

Ελευθερία Μελ. Μουστάκα
άντρας προσπαθεί να εστιάσει την προσοχή του μόνο στα πράγματα που επιθυμεί
Image credit: Snapwire / pexels.com

Προσανατολίζοντας την προσοχή μας σε αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε ουσιαστικά εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε τη ζωή που θέλουμε να ζήσουμε και δε μένουμε έρμαια των εξωτερικών δύσκολων καταστάσεων.


Τις τελευταίες εβδομάδες η προσοχή μας είναι εστιασμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό στην τηλεόραση, τις διάφορες εκπομπές και τα άρθρα που εστιάζουν στην πανδημία του κορωνοϊού. Κατά συνέπεια, έντονα δυσάρεστα συναισθήματα κάνουν την εμφάνισή τους επηρεάζοντας την ψυχική μας ισορροπία και γαλήνη. Για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε όσο καλύτερα μπορούμε την ανησυχία που βιώνουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε τρόπους να εστιάζουμε την προσοχή μας μόνο εκεί που επιθυμούμε.

Η προσοχή μας επηρεάζει τις εμπειρίες που βιώνουμε και οι εμπειρίες αυτές με τη σειρά τους επηρεάζουν τη ζωή που ζούμε. Σκεφτείτε πως όλοι οι άνθρωποι τη σημερινή πανδημία δε τη βιώνουν συναισθηματικά και ψυχικά με τον ίδιο τρόπο. Και γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί ορισμένοι θα προσανατολίσουν την προσοχή τους μακριά από την τηλεόραση και τη συνεχόμενη ενημέρωση για την πανδημία, ενώ άλλοι όλη την ημέρα παρακολουθούν τη μία εκπομπή μετά την άλλη. Αυτό λοιπόν σημαίνει πως ο κάθε ένας από εμάς αποφασίζει πού θα προσανατολίσει την προσοχή του.


Διαβάστε σχετικά: Κορωνοϊός: Συμβουλές αυτο-προστασίας τον καιρό της απομόνωσης


Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν εσείς για αυτό;

  • Περιορίστε την πολύ μεγάλη έκθεση του εαυτού σας στην τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ναι η ενημέρωση για τις εξελίξεις είναι σημαντική αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει όλη την ημέρα να αναμασάμε τις εξελίξεις. Μπορείτε να επιλέξετε ποια ώρα της ημέρας και από πού θα ενημερώνεστε και αν ασχολείστε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφιερώστε ελάχιστο χρόνο σε αυτά μέσα στην ημέρα σας. Ιδιαίτερα μέσα στο διαδίκτυο υπάρχει και μεγάλη παραπληροφόρηση, οπότε προσέξτε τι διαβάζετε.
  • Εστιάστε στις καταστάσεις που μπορείτε να ελέγξετε στο εδώ και τώρα. Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, για παράδειγμα πόσο θα διαρκέσουν τα μέτρα ασφαλείας και τι πρόκειται να συμβεί με την παγκόσμια οικονομία. Υπάρχουν όμως και καταστάσεις που μπορούμε να ελέγξουμε, όπως τα πράγματα με τα οποία θα ασχοληθούμε καθημερινά, το τι θα φάμε, αν θα ασκηθούμε, αν θα φροντίσουμε το σπίτι μας, αν θα μιλήσουμε με τους φίλους μας. Προσανατολίστε την προσοχή σας σε αυτά, καθώς έτσι θα νιώθετε μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας. Κάθε φορά που παρατηρείτε το νου σας να ταξιδεύει αλλού, συνειδητά επιστρέψτε πίσω σε αυτό που κάνετε.
  • Κάντε δραστηριότητες που πραγματικά σας ενδιαφέρουν. Μπορεί να είμαστε μέσα στο σπίτι αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε δραστηριότητες που πραγματικά απολαμβάνουμε. Είναι σημαντικό μέσα στην καθημερινότητά σας να βάλετε έστω μια ευχάριστη δραστηριότητα την ημέρα, καθώς έρευνες δείχνουν πως όταν πραγματικά απολαμβάνουμε κάτι ο νους μας σταματά να τρέχει σε διάφορες άλλες σκέψεις.

Κλείνοντας να θυμάστε πως είναι σημαντικό, ιδιαίτερα στις στρεσογόνες συνθήκες που βιώνουμε, να φροντίζουμε την ψυχικής μας ισορροπία. Προσανατολίζοντας την προσοχή μας σε αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε ουσιαστικά εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε τη ζωή που θέλουμε να ζήσουμε και δε μένουμε έρμαια των εξωτερικών δύσκολων καταστάσεων. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αξίζει όμως να το προσπαθήσετε και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Καλή σας επιτυχία!

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...