PsychologyNow Team

Μινιμαλιστικός τρόπος ζωής: Πώς να ζήσετε περισσότερο με λιγότερα

Μινιμαλιστικός τρόπος ζωής: Πώς να ζήσετε περισσότερο με λιγότερα

PsychologyNow Team
μινιμαλιστική διαρρύθμιση σπιτιού
Image credit: Hutomo Abrianto / unsplash.com

Το κλειδί για τον μινιμαλισμό είναι να απαλλαγείτε απ’ ό, τι δεν προσθέτει αξία στη ζωή σας και να δημιουργήσετε χώρο για ό, τι τη νοηματοδοτεί.


Κάποιοι άνθρωποι απολαμβάνουν να αγοράζουν καινούρια και δημοφιλή προϊόντα, ενώ άλλοι προσανατολίζονται σε ένα μινιμαλιστικό τρόπο ζωής. Πλέον όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι μπορούν να περάσουν καλά με λιγότερα πράγματα.

Η υιοθέτηση ενός μινιμαλιστικού τρόπου ζωής εστιάζει στο να απαλλαγούμε από πράγματα που δεν είναι μας απαραίτητα. Πρόκειται για μια φιλοσοφία με αρκετούς υποστηρικτές σε όλη την ιστορία. Ξεκινά από τους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους και τους βουδιστές.

Σήμερα, ο μινιμαλιστικός τρόπος ζωής είναι ελκυστικός επειδή είναι σαν μία «αχίλλειος πτέρνα» μας, εξαιτίας του φαύλου κύκλου εργασίας-χρήματος-κατανάλωσης που βιώνουμε καθημερινά. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Άρθουρ Μάρκμαν, Καθηγητή Ψυχολογίας και Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, κάθε γενιά αλλάζει τις βάσεις της προηγούμενης γενιάς. Ο μινιμαλισμός φαίνεται να είναι ο επικείμενος τρόπος ζωής των νεότερων γενεών.

Οι νεότερες γενιές θα αντιδράσουν στον υπερβολικό καταναλωτισμό των τελευταίων δεκαετιών.

Πολλά αγαθά είναι διαθέσιμα στην αγορά και υπάρχουν πολλά μέσα που προωθούν την κατανάλωση, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αντιδρούν σε αυτή τη συνθήκη, εξηγεί. Ένα μεγάλο μέρος των νεότερων γενεών, δεν επιλέγει να πάρει τις ίδιες αποφάσεις που έπαιρναν κάποτε οι γονείς τους.

Επιπλέον, ένας λόγος που ο μινιμαλιστικός τρόπος ζωής είναι ελκυστικός, είναι η πνευματική υπόστασή του. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο μινιμαλιστικός τρόπος ζωής είναι καλός για την πνευματική τους πτυχή, η οποία έχει παραγκωνιστει λόγω της απώλειας επιρροής της θρησκείας στην κοινωνία. Επιπλέον, η αυξανόμενη κοινωνική συνείδηση ​​είναι επίσης ένας λόγος για τον οποίο αυτός ο τρόπος ζωής είναι τόσο δημοφιλής.

Όντας ένας πιο επιλεκτικός τρόπος ζωής από αυτόν του καταναλωτισμού, είναι και ένας τρόπος τιμωρίας των εταιρειών που δεν πληρούν τα κριτήρια μας. Όπως εταιρείες που, μεταξύ άλλων, δεν παρέχουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στους εργαζομένους τους, καταναλώνουν πάρα πολλούς φυσικούς πόρους, ρυπαίνουν το περιβάλλον ή καταναλώνουν υπερβολική ενέργεια. Οι νεότερες γενιές ενδιαφέρονται για αυτά τα θέματα.


Διαβάστε σχετικά: Πού Βρίσκεται Τελικά η Ευτυχία;


Γιατί η ζωή είναι τόσο χαοτική;

Είναι αλήθεια ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι εξ ορισμού κάπως χαοτικός και απρόβλεπτος. Υπάρχει μια έλλειψη τάξης στην οποία συχνά συμβάλλουμε και εμείς με τον τρόπο ζωής μας.

Πολλοί από εμάς έχουμε δουλειές που δεν μας αρέσουν και νιώθουμε ότι οι διαφημίσεις μας πιέζουν να ικανοποιήσουμε ψεύτικες ανάγκες μας. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στα διαφημιστικά σλόγκαν, τρώμε τρόφιμα που μας βλάπτουν και περνάμε χρόνο με ανθρώπους τους οποίους δεν συμπαθούμε. Κάνουμε όλα αυτά, όχι επειδή κάποιος το επιβάλλει σε εμάς. Αντίθετα, αποφασίζουμε να πράξουμε με αυτό τον τρόπο επειδή πιστεύουμε ότι είναι καλό για εμάς ή θεωρούμε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή.

Ωστόσο, δεν είναι εντελώς δικό μας το λάθος. Από μικρή ηλικία, η κοινωνία μας ωθεί να ζήσουμε με αυτόν τον τρόπο. Αυτό οφείλεται στη ευρέως διαδεδομένη διαφήμιση και στην κατήχησή μας στον καταναλωτισμό.

Γι’ αυτό δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ζωή φαίνεται τόσο χαοτική. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να παρέμβουμε με θετικό τρόπο. Μπορούμε να ακολουθήσουμε μια ζωή που είναι λιγότερο περίπλοκη και περισσότερο ουσιαστική, υιοθετώντας ένα μινιμαλιστικό τρόπο ζωής.

Μινιμαλιστικός τρόπος ζωής: Λιγότερες περιπλοκές και περισσότερο νόημα

Το κλειδί για τον μινιμαλισμό είναι να απαλλαγείτε απ’ ό,τι δεν προσθέτει αξία στη ζωή σας και να δημιουργήσετε χώρο για ό,τι τη νοηματοδοτεί. Πρόκειται για την εξάλειψη του χάους, των περισπασμών και των ανθυγιεινών σχέσεων. Πρόκειται επίσης για την δημιουργία χώρου για εκείνα που είναι απαραίτητα για την ευημερία σας, όπως η δημιουργικότητα, η αγάπη και η διασκέδαση.

Ως εκ τούτου, ο μινιμαλισμός προσπαθεί να επικεντρωθεί σκόπιμα σε αυτά που πραγματικά έχουν σημασία και να παραμερίσει όσα δεν είναι σημαντικά. Με άλλα λόγια, στοχεύει στο να απολαμβάνετε τη ζωή περισσότερο με λιγότερα πράγματα. Πώς μπορείτε να το πετύχετε αυτό;

Εγκαταλείψτε ό, τι δεν σας κάνει να αισθάνεστε καλά

Απαλλαγείτε από αυτά που σάς εμποδίζουν, σάς αποσπούν την προσοχή και σάς κάνουν να χάνετε τη συγκέντρωση και τη διαύγειά σας. Κρατήστε ό, τι σας κάνει να αισθάνεστε καλά.

Μην αγοράζετε αυτά που δεν χρειάζεστε

Μην επιτρέπετε στις διαφημίσεις, τις τάσεις της μόδας και τις απόψεις άλλων ανθρώπων να σας ξεγελάσουν. Η ιδιοκτησία πολλών πραγμάτων δεν θα σας κάνει ευτυχισμένους. Η αλήθεια είναι ότι, μόλις ικανοποιήσουμε τις βασικές μας ανάγκες, τα επιπλέον προϊόντα δεν μπορούν να βελτιώσουν την ευημερία μας. Μπορούν μόνο να παρέχουν μια στιγμιαία ικανοποίηση που σύντομα εξαφανίζεται.

Εκτιμήστε όσα έχετε ήδη

Εστιάστε σε αυτά που έχετε αντί για αυτά που δεν έχετε. Διαφορετικά, πάντα θα αισθάνεστε ελλιπείς, δυσαρεστημένοι και φυλακισμένοι στις επιθυμίες σας.

Περιορίστε τους «ψηφιακούς περισπασμούς»

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα γραπτά μηνύματα, τα κοινωνικά δίκτυα και η περιήγηση στο διαδίκτυο είναι περισπασμοί που σας κάνουν να χάσετε τη συγκέντρωσή σας στην παρούσα στιγμή. Χρησιμοποιήστε τα ψηφιακά μέσα συνειδητά.

Βελτιώστε τις διαπροσωπικές σχέσεις σας με τους άλλους

Παρόλο που είναι ευκολότερο να συνδεθείτε με περισσότερους ανθρώπους στην εποχή του διαδικτύου, διαπιστώνεται ολοένα και μεγαλύτερη αποσύνδεση. Η εποχή μας δεν χαρακτηρίζεται πλέον από αληθινές ανθρώπινες σχέσεις.


Διαβάστε σχετικά: Η σιωπή και η ξεκούραση είναι πολύ σημαντικά για την Ψυχική Υγεία


Κάνετε ένα πράγμα τη φορά

Ο μινιμαλιστικός τρόπος ζωής εστιάζει στο να ζούμε συγκεντρωμένοι στο τώρα. Με άλλα λόγια, να αξιοποιείτε στο έπακρο κάθε στιγμή. Αν είστε μονίμως αποσπασμένοι και / ή ασχολείστε με πολλές δραστηριότητες ταυτόχρονα, δεν μπορείτε να το πετύχετε αυτό.

Επικεντρωθείτε στους στόχους που είναι σημαντικοί για εσάς

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως θέτουν πολλούς στόχους που θέλουν να επιτύχουν. Για να ζήσετε με έναν μινιμαλιστικό τρόπο ζωής, χρειάζεται να ανακαλύψετε τα λίγα πράγματα που σας ενδιαφέρουν περισσότερο και να επικεντρωθείτε σ’ αυτά.

Φροντίστε το σώμα και το μυαλό σας

Η υγεία είναι το σημείο εκκίνησης της ευτυχίας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να φροντίζεστε τόσο σωματικά όσο και διανοητικά. Τα τρία βασικά στοιχεία είναι η άσκηση, η διατροφή και ο καλός ύπνος.

Τελικές σκέψεις

H φιλοσοφία του μινιμαλισμού μας λέει ότι, όσο περισσότερα πράγματα κατέχουμε, τόσο περισσότερη δύναμη έχουν αυτά τα πράγματα πάνω μας. Έτσι, όσο περισσότερο εξαρτόμαστε από κάτι, τόσο περισσότερο αυτό επηρεάζει την ικανότητά μας να είμαστε ευτυχισμένοι και να απολαμβάνουμε τη ζωή. Εάν πιστεύουμε ότι η ευτυχία μας εξαρτάται μόνο από τα υλικά αγαθά, προσπαθούμε να αποκτήσουμε περισσότερα πράγματα από το φόβο ότι θα τα χρειαστούμε. Με άλλα λόγια, καταλήγουμε να αγοράζουμε πράγματα «για κάθε περίπτωση» και να καταλήγουμε να γίνουμε δέσμιοι τους.


Ματρώνη Τζατζαδάκηteam

 

Πηγή: exploringyourmind.com
Απόδοση: Τζατζαδάκη Ματρώνη, Φιλόλογος-Γλωσσολόγος, Φοιτήτρια Ψυχολογίας ΕΚΠΑ
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...