PsychologyNow Team

Πώς να ανακτήσουμε την πίστη μας στην ανθρωπότητα

Πώς να ανακτήσουμε την πίστη μας στην ανθρωπότητα

PsychologyNow Team
άνθρωποι ξαπλωμένοι στο γρασίδι σχηματίζουν ένα αστέρι

Η ηθική ανύψωση δεν τονώνει μόνο τα θετικά μας συναισθήματα, αλλά επίσης προάγει την αγάπη μας για τον συνάνθρωπό μας και μας εμπνέει να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.


Οι ειδήσεις σας κάνουν αισθάνεστε απελπισία; Ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναζητήσετε συνειδητά το καλό.

Δεν ξέρω για σας, αλλά οι κακές ειδήσεις τις τελευταίες μέρες με έχουν διαλύσει. Τρομαγμένα παιδιά αποχωρίζονται από τους γονείς τους στα σύνορα των ΗΠΑ, πολιτικοί βρίσκονται μπλεγμένοι σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και σεξουαλικά σκάνδαλα, ένοπλη βία στα σχολεία. Η ανάγνωση αυτών των ιστοριών με κάνει να αισθάνομαι απελπισμένη και αβοήθητη, για να μην πω θυμωμένη και αποσυνδεμένη από τους συμπολίτες μου.

Αυτός είναι ο λόγος που χρειάζομαι λίγη έμπνευση αυτή τη στιγμή, για να μπορέσω να βρω κίνητρα να μείνω πιστή στις αξίες μου που έχουν να κάνουν με το ενδιαφέρον για την ευημερία των άλλων και τον αγώνα για την επικράτηση του δικαίου. Ένας τρόπος για να φτάσω εκεί είναι μέσω της ηθικής ανύψωσης.

Τι είναι η ηθική ανύψωση; Είναι το ζεστό συναίσθημα που έχουμε όταν γινόμαστε μάρτυρες σε ενέργειες ηθικής γενναιότητας, όπως το να σώσεις έναν άγνωστο από τη φωτιά ή να παραιτηθείς από μια επικερδή καριέρα για έναν ανώτερο σκοπό.

Η ηθική ανύψωση δεν τονώνει μόνο τα θετικά μας συναισθήματα, αλλά επίσης προάγει την αγάπη μας για τον συνάνθρωπό μας και μας εμπνέει να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, δήλωσε η ερευνήτρια Σαρίνα Σάτερν του Πανεπιστημίου του Πόρτλαντ. Πράγματι, η προσπάθειά μας να αισθανθούμε περισσότερη ηθική ανύψωση θα αποκαταστήσει την πίστη μας στην ανθρωπότητα και θα μας ενθαρρύνει να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας.

Η παρακολούθηση καλών πράξεων φαίνεται να μας οδηγεί και προς την καλύτερη φροντίδα του εαυτού μας. Μια μελέτη βρήκε ότι η εμπειρία της ψυχικής ανάτασης κινητοποιούσε ανθρώπους σε κατάθλιψη να επιζητήσουν θεραπεία. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Είναι πιθανόν ότι η ψυχική ανάταση προκαλεί την έκκριση οξυτοκίνης και ενεργοποίηση του πνευμονογαστρικού νεύρου, που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθανθούν περισσότερη ζεστασιά, πλησίασμα και εμπιστοσύνη προς τους άλλους.

Ή ίσως η ηθική ανάταση μπορεί να βοηθήσει να στραφεί η προσοχή ενός ανθρώπου προς τους άλλους και μακριά από τον εαυτό του, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει την εμμονική εστίαση σε ό,τι δεν πηγαίνει καλά στη ζωή του, κάτι που σχετίζεται με την κατάθλιψη.

Αν λάβουμε υπόψη τους καιρούς που ζούμε, είναι λογικό κάποιοι από εμάς να αισθανόμαστε πεσμένοι και να αισθανόμαστε αβοήθητοι ή τρομαγμένοι. Παρόλα αυτά, μια δόση έμπνευσης στη ζωή μας θα μπορούσε να μας βοηθήσει να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία ενώ συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τις ηθικές αξίες μας και να επιμένουμε να κάνουμε το σωστό.

Πώς θα το κάνουμε αυτό; Οι Σίγκελ και Σάτερν προτείνουν:

1. Γίνετε προνοητικοί καταναλωτές διαφορετικών τύπων ΜΜΕ

Τα νέα θα εστιάσουν στις πιο εντυπωσιακές ιστορίες, αυτές που πουλάνε. Οπότε, θα πρέπει να ασκήσετε μεγαλύτερο έλεγχο στα ΜΜΕ που χρησιμοποιείτε για να ενημερώνεστε και να επιζητάτε ενεργά τα καλά νέα.

Υπάρχουν απίστευτες ιστορίες ανθρώπων που ξεπερνούν εμπόδια, ανθρώπων που προχωράνε σε πράξεις ηθικής ομορφιάς σε καθημερινή βάση, δάσκαλοι, αστυνομικοί, πυροσβέστες και πολλοί άλλοι, λέει ο Σίγκελ.

Αναζητήστε αυτές τις ιστορίες. Αν δεν γνωρίζετε που να ψάξετε, γράψτε στο google «ιστορίες για ανθρώπους που προσφέρουν στους άλλους» ή «τυχαίες πράξεις καλοσύνης».

Η αξιοποίηση αυτών των ιστοριών που εμπνέουν είναι πιθανό να αυξήσει την αίσθηση σύνδεσης και ενδιαφέροντος για τους άλλους, ειδικά όταν βλέπετε πόσοι άνθρωποι έχουν κάνει το ίδιο!

2. Προσέχετε τι ανεβάζετε στο Facebook και σε άλλα κοινωνικά μέσα

Μπορεί να αισθάνεστε προσωρινά ωραία όταν μαλώνετε με ανθρώπους που διαφωνούν μαζί σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανταλλάσσετε οργισμένα σχόλια, αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα αλλάξετε την άποψη κανενός. 

Αντιθέτως, προσπαθήστε να ανεβάζετε θετικές ιστορίες για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο. Ακόμη και αν κάποιοι άνθρωποι υποστηρίζουν κάποια πολιτική που βρίσκετε απαράδεκτη –όπως ταξιδιωτική απαγόρευση για τους Μουσουλμάνους- μπορείτε να μοιράζεστε ιστορίες ηθικού κουράγιου αντί να μπαίνετε σε μάχη λέξεων.

Αν και θα υπάρχουν πάντα κυνικοί άνθρωποι που δεν θα βλέπουν το καλό σε καμία ηθική πράξη, λέει ο Σίγκελ, οι περισσότεροι άνθρωποι θα συγκινούνται από ιστορίες σαν και αυτές και μπορεί ακόμη και να μειωθεί η προκατάληψη που αισθάνονται.

Επιπλέον, θα αισθάνεστε καλύτερα που μοιραστήκατε κάτι ελπιδοφόρο παρά κάτι κακεντρεχές, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα.

3. Ασχοληθείτε με τον εθελοντισμό ή τον ακτιβισμό για να βοηθήσετε αυτούς που έχουν ανάγκη

Ο εθελοντισμός είναι καλός για την ευεξία σας. Μπορεί να ακούσετε «ευχαριστώ» από άλλους εθελοντές και τους ανθρώπους που βοηθάτε και όταν σας το ανταποδίδουν μπορεί να σας εμπνεύσει απίστευτα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο συναίσθημα ότι είστε μέρος από κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό σας.

Κάποιες φορές μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αλλά η συμμετοχή σε εκστρατείες, η συγκέντρωση υπογραφών, οι αφισοκολλήσεις και η συμμετοχή στα κοινά μπορεί να σας ανεβάσει, σύμφωνα με την Σάτερν.

Μας ανυψώνει ηθικά η συναναστροφή με ανθρώπους που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο και ενώνονται για μια αιτία που ενδιαφέρονται πραγματικά, προσθέτει η ίδια.

Ο εθελοντισμός και η συμμετοχή στα κοινά μπορεί να μην σας εμπνέει πάντα, φυσικά. Οι άνθρωποι μπορεί να διαφωνήσουν και να αρπαχτούν και μπορεί να υπάρχουν στιγμές που αισθανόμαστε ότι δεν εκτιμάται η προσφορά μας. Αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι τελικά θα αποκομίσετε όφελος στην ευεξία και κάποιες φορές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε θα έχουν ως αποτέλεσμα να αποκτήσουν οι προσπάθειές σας ακόμη μεγαλύτερο νόημα μακροπρόθεσμα.

4. Δοκιμάστε την ενσυναίσθηση

Η επιστήμη δείχνει ότι όταν μας απορροφά το στρες και η αρνητικότητα, είναι πολύ δύσκολο να βγούμε για λίγο έξω από το πρόβλημά μας και να ενδιαφερθούμε για τα δεινά των άλλων, υποστηρίζει η Σάτερν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φροντίσουμε καλύτερα την δική μας ψυχική υγεία και να μείνουμε ανοιχτοί σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας.

Ένας τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι με τον διαλογισμό ενσυναίσθησης, που έχει συνδεθεί με την μείωση του στρες, την αυξημένη προσοχή και την προθυμία να βοηθήσουμε τους άλλους.

Η ενσυναίσθηση μας επιτρέπει να είμαστε βρισκόμαστε πλήρως στο παρόν και να ανοίγουμε την ικανότητά μας να είμαστε ανοιχτοί σε ερεθίσματα ηθικής ανύψωσης, προσθέτει η Σάτερν.

5. Κάντε την ηθική ανύψωση μέρος της καθημερινής συναισθηματικής υγιεινής σας

Αντί να ελέγχετε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο ή τους τίτλους ειδήσεων μόλις ανοίξετε τα μάτια σας το πρωί, αξιοποιήστε 20 λεπτά περίπου για να επιζητήσετε εμπειρίες ηθικής ανύψωσης. Όπως η γυμναστική ή ο διαλογισμός, η συνήθεια της ηθικής ανύψωσης θα έχει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με μια περιστασιακή εμπειρία ανύψωσης.

Αν δεν το κάνετε μέρος του προγράμματός σας, αν δεν πείτε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής σας, δεν πρόκειται να σας γίνει συνήθεια, δηλώνει ο Σίγκελ. Πάντα θα υπάρχει κάτι άλλο να κάνετε.

Προσθέτοντας ηθική ανύψωση στις ζωές μας, όλοι μπορούμε να βρούμε ελπίδα στις δύσκολες αυτές μέρες και να μην εγκαταλείψουμε την ανθρωπότητα. Ποιος ξέρει; Αν κάνουμε την ηθική ανύψωση μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας, μπορεί ακόμη και να κινητοποιηθούμε τόσο ώστε να γίνουμε ο/η επόμενος/η ήρωας/ηρωίδα σε κάποια συγκινητική ιστορία που πρόκειται να γραφτεί.


Έφη Μεσιτίδου

 

Πηγή: greatergood.berkeley.edu
Συγγραφέας: Jill Suttie
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...