PsychologyNow Team

Γιατί ορισμένοι άνθρωποι λατρεύουν να μισούν;

Γιατί ορισμένοι άνθρωποι λατρεύουν να μισούν;

PsychologyNow Team
εικόνα σήματος με τον αντίχειρα

Μερικοί άνθρωποι έχουν το ταλέντο να βρίσκουν το αρνητικό σε ο,τιδήποτε.


Στην εξοχή, στο φαγητό, σε μαγευτικούς προορισμούς, σε νέες τεχνολογίες... Ό,τι και να προκύψει ή να παρατηρήσουν, θα βρουν κάτι σε αυτό που δεν θα τους αρέσει. Και υπάρχει λόγος που δεν θα τους αρέσει.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο "Τhe Journal of Personality and Social Psychology"  υποστηρίζει ότι αυτή η αντιμετώιση, μπορεί να είναι μία νέα, εντοπισμένη πτυχή της προσωπικότητας: το πόσο οι άνθρωποι έχουν προδιάθεση να τους αρέσει ή να μισούν κάτι, ακόμα και αν δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα γι' αυτό  (Helper & Albarracin, 2013).

Για να ερευνήσουν διεξοδικότερα την παραπάνω υπόθεση, οι ερευνητές ζήτησαν από ένα δείγμα ανθρώπων να απαντήσουν σε ερωτήσεις, σχετικές με ένα πλήθος διαφορετικών πραγμάτων και εννοιών που δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Περιέλαβαν σχεδόν τα πάντα, από «άμβλωση», «ρατσισμός», «αντικαταθλιπτικά» και «αρχιτεκτονική» μέχρι «εθελοντική ευθανασία», «ρούχα που εφιστούν την προσοχή» και «κρασί».

Φανταστείτε αν απευθυνόσασταν στους φίλους σας και τους ρωτούσατε για τέτοια θέματα, τόσο διαφορετικά όπως αυτά. Σίγουρα θα παίρνατε πραγματικά ποικίλες απαντήσεις. Μερικοί θα απαντούσαν ότι τους αρέσει το κρασί όπως και το να φορούν ρούχα που τραβούν την προσοχή, άλλοι όμως θα απαντούσαν ότι αντιπαθούν αυτά τα πράγματα. Άλλοι θα έλεγαν ότι δεν νοιάζονται ούτε λίγο, ούτε πολύ.

Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι υπήρχαν σίγουρα πολλές διακυμάνσεις ανάμεσα στο τι ήταν αρεστό στους ανθρώπους και τι όχι. Αλλά, παραδόξως, σε γενικό επίπεδο, οι άνθρωποι χωρίστηκαν μεταξύ αυτών που τους άρεσαν (likers) και αυτούς που δεν τους άρεσαν (haters).

Με άλλα λόγια, μερικοί άνθρωποι έχουν την τάση να τους αρέσουν διάφορα πράγματα, ακόμη κι αν δεν γνωρίζουν πολλά για αυτά και μερικοί άνθρωποι είχαν την τάση να μισούν τα πράγματα, ό,τι και να είναι αυτά.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η αρχική στάση απέναντι σε ο,τιδήποτε, είναι μια πτυχή της προσωπικότητας. Με τον ίδιο τρόπο που μπορεί κάποιος να είναι είτε εξωστρεφής ή εσωστρεφής, μπορεί επίσης να είναι «liker» ή «hater».

Έτσι, η απάντηση στο ερώτημα γιατί οι "haters" λατρεύουν να μισούν, έγκειται στο γεγονός ότι είναι μία ενσωματωμένη πτυχή στο επίπεδο της προσωπικότητάς τους.

Τώρα το πώς θα μπορούσε να γίνει αρχικά κανείς «liker» ή «hater» , δεν μπορεί να γίνει ακόμα σαφές. Ίσως να αφορά στη γενετική, ενδεχομένως να γεννιούνται ορισμένοι άνθρωποι likers και άλλοι haters.

Από την άλλη, είναι περισσότερο πιθανό, να αποτελεί μία μαθησιακή διαδικασία, μέσα από την οικογένεια, τα δυναμικά της, τις σχέσεις των μελών της και το περιβάλλον που περιτριγυρίζει το παιδί από τη μικρή ηλικία. Οι αξίες και τα ήθη, που μαθαίνονται από τους γονείς στο παιδί και αν είναι στοιχεία της συμπεριφοράς τους, είναι πολύ εύκολο να μεταδοθούν με όλους τους τρόπους στο παιδί, ώστε εκείνο να τα υιοθετήσει και να τα αναπτύξει ακόμα περισσότερο στην ενήλικη ζωή του.

Με αυτόν τον τρόπο, τίθενται και νέα ερωτήματα που αξίζουν διερεύνηση: Μήπως υπάρχει κάποιος σε μία οικογένεια που δεν του αρέσει τίποτα; Πώς επηρεάζει αυτός ο άνθρωπος τα υπόλοιπα μέλη της; Άραγε, μπορεί ένας άνθρωπος που μισεί, να συνυπάρξει ακόμα και συντροφικά με έναν άλλον που βρίσκει μόνο το καλό στα πράγματα; Τωρινά ερωτήματα, που αναζητούν μελλοντικές απαντήσεις.


Πηγή: spring.org.uk

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!

Βρείτε μας στα...