PsychologyNow Team

Η επίδειξη πλούτου από τους άνδρες ερμηνεύεται ότι δεν ενδιαφέρονται για μακροχρόνιες σχέσεις

Η επίδειξη πλούτου από τους άνδρες ερμηνεύεται ότι δεν ενδιαφέρονται για μακροχρόνιες σχέσεις

PsychologyNow Team
εικόνα του ταμπλό ενός ακριβού κλασικού αυτοκινήτου

Τείνουμε να ερμηνεύουμε αρνητικά τη συμπεριφορά ενός άνδρα που ξοδεύει χρήματα για την αγορά φανταχτερών αντικειμένων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για σύντομες σεξουαλικές σχέσεις παρά για μία μακροχρόνια σχέση.


Αυτή η υπόθεση, επιβεβαιώθηκε σύμφωνα με μία νέα έρευνα που διεξήχθη από τα Πανεπιστήμια του Michigan και Buffalo στις ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Evolutionary Psychological Science.

Οι άντρες, σε σύγκριση με τις γυναίκες, έχουν μεγαλύτερη τάση να προβάλλουν φανερά τον πλούτο τους. Αυτό είναι συνεπές με τον στερεοτυπικό ρόλο τους που έχουν ως «πάροχοι» και θεωρείται ότι είναι ένας τρόπος για να προβάλλουν τις προθέσεις τους σχετικά με μια επιθυμητή σύναψη σχέσης. Σε όλους τους πολιτισμούς, η προτίμηση μιας γυναίκας για έναν συγκεκριμένο σύντροφο σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αντανακλά το είδος της συντροφικής σχέσης που θέλει.

Τα σωματικά χαρακτηριστικά ενός άντρα είναι πιο σημαντικά γι’ αυτήν όταν θέλει να έχει μία εφήμερη σχέση, ενώ ο πλούτος ενός άντρα έχει μεγαλύτερη επιρροή όταν αποφασίζει να επιλέξει έναν κατάλληλο σύντροφο ζωής που θα μπορέσει να προσφέρει στα παιδιά της.

Αυτή η μελέτη ερεύνησε πώς ερμηνεύεται η επίδειξη πλούτου ενός άντρα από τους άλλους. Δύο ομάδες προπτυχιακών φοιτητών συμπλήρωσαν ανώνυμα ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια. Αρχικά, διάβασαν τις περιγραφές δύο ατόμων που ήταν στη διαδικασία να αγοράσουν αυτοκίνητα. Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν, στη συνέχεια, κάθε χαρακτήρα σχετικά με την αισθηματική και τη γονεϊκή συμπεριφορά του, το ενδιαφέρον του για τις σχέσεις και την ελκυστικότητά του στους άλλους.

Και οι δύο άνδρες δαπάνησαν τα ίδια χρήματα. Ο ένας άνδρας έκανε μια οικονομική επένδυση αγοράζοντας ένα καινούριο αυτοκίνητο για λόγους αξιοπιστίας. Ο άλλος επέλεξε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο και και ξόδεψε τα υπόλοιπα χρήματα σε φανταχτερές αγορές όπως καινούρια βαφή, μεγαλύτερες ρόδες και ένα εντυπωσιακό ηχητικό σύστημα.

Οι άντρες και οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, αξιολόγησαν τον άντρα με το φανταχτερό αυτοκίνητο, ως κάποιον που ενδιαφέρεται περισσότερο για εφήμερες σεξουαλικές σχέσεις. Σημείωσε υψηλότερες βαθμολογίες στην προσπάθεια εξασφάλισης μίας συντρόφου, αλλά έλαβε χαμηλές αξιολογήσεις αναφορικά με την προθυμία του να συνάψει μία σχέση ζωής που θα οδηγούσε σε γάμο.

Ο «φανταχτερός» άνδρας θεωρήθηκε πιο ελκυστικός από τις γυναίκες που επιθυμούσαν να συνάψουν σύντομες σεξουαλικές συνευρέσεις, αλλά δεν θεωρήθηκε ως ένας μακροπρόθεσμα αφοσιωμένος σύντροφος για τη δημιουργία οικογένειας. Αναφορικά με τη δημιουργία οικογένειας, ο άνδρας που έκανε την οικονομική αγορά αυτοκινήτου πήρε καλύτερες αξιολογήσεις. Συνολικά, έλαβε τις υψηλότερες βαθμολογίες ως δυνητικός σύντροφος ζωής, γονέας και πάροχος.

Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μία διαισθητική αντίληψη, ότι οι άνδρες που επενδύουν στην επίδειξη αγορών με «φανταχτερές» ιδιότητες, υιοθετούν αναπαραγωγικές στρατηγικές που χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη προσπάθεια εύρεσης συντρόφου και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη σύναψη βραχυπρόθεσμων σεξουαλικών σχέσεων. Επίσης, οι συμμετέχοντες θεώρησαν ότι οι συγκεκριμένοι άντρες ενδιαφέρονται λιγότερο για τη δημιουργία οικογένειας και έχουν μικρότερο ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμες συντροφικές σχέσεις από τους άνδρες που σκέφτονται και ενεργούν με πρακτικό τρόπο, εξηγούν οι ερευνητές.


Πηγή: medicalxpress.com
Μελέτη: What Do Economically Costly Signals Signal?: a Life History Framework for Interpreting Conspicuous Consumption, Evolutionary Psychological Science (2018).
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...