PsychologyNow Team

Γιατί όλοι οι άλλοι περνούν καλύτερα από εμένα;

Γιατί όλοι οι άλλοι περνούν καλύτερα από εμένα;

PsychologyNow Team
διάφορα άτομα πάνω στην πλάτη άλλων σε συναυλία

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η δική τους ζωή δεν είναι καλή σε σχέση με των άλλων. Γιατί συμβαίνει αυτό;


Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η δική τους κοινωνική ζωή δεν είναι τόσο καλή σε σχέση με αυτή των άλλων ανθρώπων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology.

Σε 11 πειράματα που διεξήχθησαν, οι ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 3.300 συμμετέχοντες που ανήκαν σε διάφορες δημογραφικές ομάδες και περιβάλλοντα των Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένων φοιτητών, καταναλωτών σε εμπορικά κέντρα και ερωτηθέντων στο διαδίκτυο.

Σε όλα τα πειράματα, βρέθηκε ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες πίστευαν ότι οι άνθρωποι που γνώριζαν, συμμετείχαν σε περισσότερα πάρτι, έβγαιναν περισσότερο, είχαν περισσότερους φίλους και γενικότερα είχαν πιο ενεργή κοινωνική ζωή από αυτούς.

Το 82% των φοιτητών δήλωσε ότι πήγαινε σε λιγότερα πάρτι από ό, τι άλλοι άνθρωποι που γνώριζαν, ενώ μόνο το 6% των φοιτητών θεωρούσε ότι πήγαινε σε περισσότερα πάρτι από ό,τι άλλοι συνομήλικοι. Το 64% πίστευε ότι είχε λιγότερους φίλους από ό,τι άλλοι άνθρωποι που γνώριζαν, ενώ μόνο το 9% πίστευε ότι είχε περισσότερους φίλους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η απαισιόδοξη προκατάληψη απορρέει από το γεγονός ότι οι προσωπικότητες με πιο κοσμικό τρόπο ζωής, λειτουργούν πιο εύκολα ως πρότυπα σύγκρισης στη σκέψη μας.


Πηγή: Monitor on Psychology
Έρευνα: Home alone: Why people believe others’ social lives are richer than their own
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Ετικέτες: σύγκριση, πρότυπο
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...