PsychologyNow Team

Oι σημερινοί νέοι αναζητούν καταφύγιο στην τελειομανία για να αποδείξουν την αξία τους

Oι σημερινοί νέοι αναζητούν καταφύγιο στην τελειομανία για να αποδείξουν την αξία τους

PsychologyNow Team
σκίτσο νέου που κρατάει μακριά από το σώμα του το κεφάλι του και αναζητά καταφύγιο στην τελειομανία για να αποδείξει την αξία του

H τελειομανία των νέων έχει αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό από το 1980 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με μελέτες, παρουσιάζοντας υψηλά ποσοστά άγχους και κατάθλιψης.


Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσίευσε ο Αμερικανικός Ψυχολογικός Σύλλογος, η τάση των νέων να δείχνουν τέλειοι στο σώμα, στο μυαλό και στην καριέρα τους, έχει αυξηθεί σημαντικά, συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές, κάτι το οποίο μπορεί να έχει επίπτωση στη ψυχολογία τους.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που εξέτασε τις γενετικές διαφορές στην τελειομανία, σύμφωνα με τον συγγραφέα της έρευνας Thomas Curran, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Bath. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τελειομανία εμπεριέχει "την υπερβολική επιθυμία να επιτευχθεί το τέλειο".

Οι ψυχολόγοι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 41.641 Αμερικανούς, Καναδούς και Βρετανούς φοιτητές αλλά μόνο 164 δείγματα ολοκλήρωσαν την κλίμακα "Multidimensional Perfectionism Scale", μια αξιολόγηση για τις γενετικές μεταβολές στη τελειομανία, που χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 έως το 2016. Μετρήθηκαν 3 είδη τελειομανίας: η αυτο-προσανατολισμένη ή αλλιώς μία παράλογη επιθυμία του να είσαι τέλειος σε όλα, κοινωνικά προσανατολισμένη ή να αναμένεις υπερβολικές προσδοκίες από τους άλλους και η τρίτη να θέτεις μη ρεαλιστικά πρότυπα στους άλλους.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Bulletin, διαπιστώθηκε ότι αυτές οι γενιές φοιτητών ανέφεραν σημαντικά υψηλές βαθμολογίες για κάθε μορφή τελειομανίας από τις προηγούμενες γενιές. Συγκεκριμένα, μεταξύ του 1989 και του 2016, η επιθυμία του να είναι κάποιος τέλειος, αυξήθηκε κατά 10%, οι προσδοκίες που έχουμε από άλλους αυξήθηκαν κατά 33% και το να θέτουμε μη ρεαλιστικά πρότυπα, αυξήθηκε κατά 16%.

Αυτή η άνοδος της τελειομανίας οφείλεται σε διάφορους παράγοντες σύμφωνα με τον Curran. Για παράδειγμα, η χρήση των κοινωνικών μέσων πιέζει τους νέους ενήλικες να είναι τελειομανείς σε σχέση με άλλους, γεγονός που τους καθιστά δυσαρεστημένους από το σώμα τους και αυξάνει την κοινωνική απομόνωση. Αυτός ο ισχυρισμός δεν έχει ερευνηθεί επισταμένως και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί, είπε ο Curran. Η προσπάθεια των νέων να αποκτήσουν χρήματα, η πίεση να λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση και οι υψηλοί στόχοι καριέρας, είναι κάποιοι από τους επιπλέον παράγοντες που οι σημερινοί νέοι στρέφονται στη τελειομανία.

Σε ένα άλλο παράδειγμα, ο Curran ανέφερε την προσπάθεια των φοιτητών να τελειοποιήσουν τους βαθμούς τους και να τους συγκρίνουν με τους συνομηλίκους τους. Αυτά τα παραδείγματα, αντιπροσωπεύουν μια αύξηση της αξιοκρατίας μεταξύ των νέων, την οποία τα πανεπιστήμια ενθαρρύνουν με τον ανταγωνισμό μεταξύ των μαθητών, ώστε να ανεβάσουν την κοινωνική και οικονομική τους αξία ως ιδρύματα.

Η αξιοκρατία θέτει μια ισχυρή ανάγκη για τους νέους  να αγωνιστούν, να επιτελέσουν και να επιτύχουν στη σύγχρονη ζωή, δηλώνει ο Curran. Οι νέοι ανταποκρίνονται, αναφέροντας όλο και πιο ρεαλιστικές εκπαιδευτικές και επαγγελματικές προσδοκίες για τον εαυτό τους. Ως εκ τούτου, η τελειομανία αυξάνεται με τη πάροδο των χρόνων.

Έρευνες από το 1976 μέχρι και σήμερα, αποκάλυψαν πως το ποσοστό των τελειόφοιτων φοιτητών που θέλουν να πάρουν πτυχίο, έχει διπλασιαστεί και συνεχίζει να αυξάνεται σημαντικά.

Τα ευρήματα των μελετών του Curran έδειξαν ότι η τελευταία γενιά των φοιτητών έχει πολύ υψηλές προσδοκίες σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Οι σημερινοί νέοι γίνονται ανταγωνιστικοί για να πετύχουν και για να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές πιέσεις. Έτσι νιώθουν πως η τελειομανία είναι απαραίτητη για να νιώθει κανείς ασφαλής και άξιος.

Η αύξηση της τελειομανίας, μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία των παιδιών, παρουσιάζοντας υψηλά ποσοστά άγχους, κατάθλιψης και τάσεις αυτοκτονίας συγκριτικά με μια δεκαετία πριν.


Πηγή: apa.org
Έρευνα: "Perfectionism Is Increasing Over Time: A Meta-Analysis of Birth Cohort Differences From 1989 to 2016," by Thomas Curran, PhD, University of Bath, and Andrew Hill, PhD, York St. John University. Psychological Bulletin, published Dec. 28, 2017.
Απόδοση: Ζωή Παστού, Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyΝow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...