PsychologyNow Team

Η εικονική αλλαγή σώματος, μειώνει σημαντικά τις προκαταλήψεις και τις ρατσιστικές διακρίσεις

Η εικονική αλλαγή σώματος, μειώνει σημαντικά τις προκαταλήψεις και τις ρατσιστικές διακρίσεις

PsychologyNow Team
εικόνα από μελέτη εικονικής πραγματικότητας

Σε μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Δεκεμβρίου στο «Trends in Cognitive Sciences», οι ερευνητές εξηγούν πώς έχουν χρησιμοποιήσει την ικανότητα του εγκεφάλου να συγκεντρώνει πληροφορίες από διαφορετικές αισθήσεις, για να κάνει τους λευκούς ανθρώπους να αισθάνονται ότι κατοικούν σε μαύρα σώματα και τους ενήλικες να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε παιδικά σώματα. Τα αποτελέσματα των εν λόγω εικονικών πειραμάτων αλλαγής σωμάτων, είναι αξιοσημείωτα και έχουν σημαντικές επιπτώσεις  στην προσέγγιση των φαινομένων όπως οι φυλετικές και οι ρατσιστικές διακρίσεις.


Οι αρνητικές στάσεις των ανθρώπων για τους άλλους, σχηματίζονται συχνά σε νεαρή ηλικία και παραμένουν σχετικά σταθερές καθ΄ όλη την ενήλικη ζωή. Ωστόσο, λίγες είναι οι μελέτες που έχουν εξετάσει αν οι σιωπηρές κοινωνικές προκαταλήψεις μπορεί να αλλάξουν. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ο καθηγητής Μάνος Τσακίρης του Royal Holloway University of London και ο καθηγητής Μελ Σλέιτερ του University College του Λονδίνου και του Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, έχουν αναπτύξει μία σειρά από ερευνητικούς τρόπους όπου εκθέτουν τους συμμετέχοντες σε σωματικές παραισθήσεις που αφορούν στην εικονική απόκτηση ενός σώματος διαφορετικό από το δικό τους στη φυλή, την ηλικία ή το φύλο. Οι έρευνες έδειξαν ότι στους λευκούς ανθρώπους οι υποσυνείδητες προκαταλήψεις τους ενάντια στους μαύρους ανθρώπους μειώθηκαν, όταν τους έκαναν να αισθάνονται ότι είχαν μαύρα σώματα. Και οι ενήλικες που ένιωθαν σαν να "κατοικούσαν" σε σώματα παιδιών, επεξεργάστηκαν διάφορες πτυχές του εαυτού τους, μέσα από τις αντιληπτικές πληροφορίες, ως πιο παιδιάστικες.

Καθώς δεν υπάρχει καμία απλή ‘θεραπεία’ για το ρατσισμό ή τις άλλες προκαταλήψεις, "η έρευνα δείχνει ότι η ενσωμάτωση και η αξιοποίηση των διαφορετικών αισθητηριακών σημάτων, μπορούν να επιτρέψουν στον εγκέφαλο να επαναπροσδιορίσει τον τύπο του σώματος (π.χ. λευκός ή μαύρος) και να προκαλέσει στους ανθρώπους αλλαγή στάσης για τους άλλους", λέει ο καθηγητής Slater.

"Τα ευρήματά που βρήκαμε είναι σημαντικά, καθώς αναδεικνύουν ένα νέο ερευνητικό πεδίο για το πώς κατασκευάζεται η ταυτότητα του εαυτού μας και πώς θα μπορούσαν να αλλάξουν τα όρια μεταξύ των κοινωνικών ομάδων που ανήκουμε και των ‘ξένων’ " , λέει ο καθηγητής Τσακίρης. "Το πιο σημαντικό όμως, από κοινωνική άποψη, είναι ότι οι μέθοδοι και τα ευρήματά μας, μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πώς να προσεγγίσουμε φαινόμενα όπως ο ρατσισμός, το θρησκευτικό μίσος και οι φυλετικές διακρίσεις, δεδομένου ότι οι μέθοδοι αυτές προσφέρουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να γνωρίσουν τον κόσμο μέσα από την προοπτική ενός διαφορετικού εαυτού".


Πηγή: cell.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...