PsychologyNow Team

Από τι είναι "φτιαγμένοι" οι ψυχοπαθείς;

Από τι είναι "φτιαγμένοι" οι ψυχοπαθείς;

PsychologyNow Team
ψυχοπαθής άτομο πίσω από τζάμι
Image credit: Clem Onojeghuo / unsplash.com

Σίγουρα δεν είναι από ζάχαρη και άλλα τέτοια ωραία και ευγενή συστατικά. Είναι μήπως "φτιαγμένοι" από βία, επιθετικότητα και περιφρόνηση; Περίπου ναι... Τουλάχιστον, αυτό δηλώνει η συμπεριφορά τους. Και μία έρευνα έρχεται να ρίξει φως στη δομή του εγκεφάλου που θα μπορούσε να εξηγήσει τη βίαιη συμπεριφορά και τη φαινομενική έλλειψη συνείδησης των ψυχοπαθών.


Τα πιο βίαια εγκλήματα της ιστορίας διεπράχθησαν από μια μικρή, συνεκτική ομάδα ανδρών που εμφάνιζαν αντικοινωνικές συμπεριφορές όπως είναι η εχθρότητα, η επιθετικότητα και η περιφρόνηση κατά της αρχής. Μέχρι πρόσφατα, αυτό το υποσύνολο των εγκληματιών έμοιαζε ετερόκλητο, αλλά νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες που έχουν διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα μπορεί να συνδεθούν μέσα από ορισμένες δομικές ανωμαλίες του εγκεφάλου, συγκεκριμένα, με λιγότερη φαιά ουσία η οποία υπολογίζεται στον καθορισμό των ηθικών πράξεων.

Ερευνητές στη Βρετανία εξέτασαν τους εγκεφάλους βίαιων και μή, παραβατικών ατόμων χρησιμοποιώντας τη Μαγνητική Τομογραφία (MRI). Σε όλες τις μαγνητικές τομογραφίες, αξιολόγησαν τους εγκεφάλους 66 ανδρών:

- 17 βίαιων παραβατών με αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας και το σύνδρομο της παθολογίας, η οποία περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως η αναισθησία, ο εγωισμός, η αλαζονεία, η παρορμητικότητα, η ανευθυνότητα και ηδονιστικές τάσεις.

- 27 βίαιων παραβατών μόνο με διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας και

- 22 μη-παραβατικά άτομα χωρίς προηγούμενη διάγνωση ψυχικής ασθένειας. Τα εγκλήματα των παραβατών περιλάμβαναν φόνους, βιασμούς, απόπειρες ανθρωποκτονίας και σωματικές βλάβες.

Οι εγκέφαλοι των ψυχοπαθών έδειξαν λιγότερη φαιά ουσία στον ραμφοειδή πρόσθιο φλοιό προσαγωγίου και στους κροταφικούς πόλους. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται όταν οι άνθρωποι σκέφτονται την ηθική συμπεριφορά και είναι υπεύθυνοι για την ενσυναίσθηση και την κατανόηση των συναισθημάτων και των προθέσεων των άλλων ανθρώπων. Επηρεάζουν επίσης την απάντηση στο φοβικό ερέθισμα και τα ενσυνείδητα συναισθήματα, όπως ενοχές, ντροπή και τύψεις. Οι παραβάτες χωρίς παθολογία είχαν παρόμοια ποσότητα φαιάς ουσίας με τους μη-παραβάτες.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of General Psychiatry, τονίζουν μια διακριτή νευροαναπτυξιακή διαταραχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην ψυχοπάθεια.


Διαβάστε σχετικά: Κοινωνιοπάθεια VS Ψυχοπάθεια (Sociopath VS Psychopath)


Πολλοί εγκληματίες πληρούν τα κριτήρια για τη διάγνωση της αντικοινωνικής διαταραχής της προσωπικότητας, με σχεδόν το 50% των φυλακισμένων σε δεκάδες χώρες παγκοσμίως, να παρουσιάζουν τέτοιες συμπεριφορές. Αλλά, οι ψυχοπαθείς οδηγούν αυτές τις συμπεριφορές περαιτέρω, προεκτείοντας το φάσμα της βίας σε μεγαλύτερο εύρος και με μεγαλύτερη πυκνότητα.

Οι ψυχοπαθείς ξεκινούν να διαπράττουν εγκλήματα σε νεαρότερη ηλικία από αυτούς που έχουν διαγνωσθεί μόνο με αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας και παρουσιάζουν χαμηλότερη ανταπόκριση στη θεραπεία. Οι ψυχοπαθείς διαχωρίζονται επίσης από τα άτομα με αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας, επειδή η τελευταία αξιολογείται ως ένα πρότυπο συμπεριφοράς, ενώ η πρώτη είναι ένα σύνολο από γνωρίσματα του χαρακτήρα.

Με απλούς όρους, τα άτομα με αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας μπορεί να ονομάζονται θερμόαιμοι, αλλά οι ψυχοπαθείς έχουν αυτό που χαρακτηριστικά λέμε κρύα καρδιά.

Οι επιπτώσεις των διαρθρωτικών ευρημάτων της μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να είναι εκτεταμένες. Τα αποτελέσματα όχι μόνο μπορούν να εμπνεύσουν τις μελλοντικές έρευνες για την αιτιολογία της βίας, αλλά πιθανώς να δημιουργήσουν νέες ψυχολογικές-θεραπευτικές επιλογές. Ακόμα, μια περιοχή που θα σηκώσει πολλές συζητήσεις με αντικρουόμενες απόψεις (αν όχι και ανησυχητικές) είναι οι νομικές συνέπειες αυτών των ανακαλύψεων.

Οι νομικοί υπερασπιστές της παραφροσύνης θα απαιτούν μαγνητική τομογραφία για τους πελάτες τους; Οι άνθρωποι, θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τα εγκλήματά τους, εάν η δομή του εγκεφάλου τους, τους έστρεψε να κάνουν την παραβατική πράξη; Στην ιδανική περίπτωση, τα αποτελέσματα της μελέτης μπορούν να βοηθήσουν στην ανακάλυψη, στην πρόβλεψη και ελπίζω στην πρόληψη αλλά, σε καμία περίπτωση, να μην δικαιολογήσουν την ψυχοπαθολογική συμπεριφορά.


Πηγή: Archives of General Psychiatry

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...