PsychologyNow Team

Πώς το οικονομικό άγχος επηρεάζει την ψυχική υγεία;

Πώς το οικονομικό άγχος επηρεάζει την ψυχική υγεία;

PsychologyNow Team
γυναίκα αντιμετωπίζει οικονομικό άγχος και επηρεάζει την ψυχική υγεία της
Image credit: wayhomestudio / freepik.com

Το οικονομικό άγχος αυξάνεται και, όπως είναι κατανοητό, προκαλεί θλίψη. Η κατανόηση και η εύρεση τρόπων για τη μείωση του οικονομικού μας άγχους και του συναισθηματικού του αντίκτυπου, μπορεί να μας βοηθήσει να γίνει αυτή η δύσκολη περίοδος λίγο πιο εύκολη.


Το οικονομικό άγχος μας επηρεάζει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μερικοί άνθρωποι αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς, να θρέψουν την οικογένεια ή να διατηρήσουν ένα σπίτι για να ζήσουν. Άλλοι καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες, αλλά βγάζουν χρήματα από τις οικονομίες τους για να καλύψουν τα έξτρα έξοδα.

Το οικονομικό άγχος αυξάνεται και, όπως είναι κατανοητό, προκαλεί θλίψη. Η κατανόηση και η εύρεση τρόπων για τη μείωση του οικονομικού μας άγχους και του συναισθηματικού του αντίκτυπου, μπορεί να μας βοηθήσει να γίνει αυτή η δύσκολη περίοδος λίγο πιο εύκολη.

Τι είναι το οικονομικό άγχος;

Εάν δυσκολεύεστε να καλύψετε τα τρέχοντα έξοδά σας ή ανησυχείτε για τα τρέχοντα ή μελλοντικά οικονομικά σας, βρίσκεστε υπό οικονομικό άγχος. Όπως και άλλα είδη άγχους, το οικονομικό άγχος έχει δύο συνιστώσες:

αντικειμενική οικονομική δυσκολία, όπου δεν έχετε αρκετά χρήματα για να καλύψετε τα απαραίτητα έξοδα ή χρέη

υποκειμενικές αντιλήψεις σχετικά με τα τρέχοντα ή μελλοντικά οικονομικά σας, που οδηγούν σε ανησυχία και αγωνία.

Αυτά τα δύο συνδέονται μεταξύ τους. Αλλά κάποιος μπορεί να έχει πρόβλημα να καλύψει τα έξοδά του, να το θεωρεί αυτό αποδεκτό και να μην ανησυχεί υπερβολικά. Εναλλακτικά, κάποιος μπορεί να είναι αρκετά ασφαλής οικονομικά, αλλά να εξακολουθεί να αισθάνεται αρκετά αγχωμένος για τα οικονομικά του.

Γιατί το νιώθουμε;

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν το τρέχον επίπεδο του οικονομικού σας άγχους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται συγκυριακοί και προσωπικοί παράγοντες.

Οι συγκυριακοί παράγοντες είναι επιρροές σε κοινωνικό επίπεδο στο τρέχον οικονομικό τοπίο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, οι επιδόσεις της αγοράς, η κυβερνητική και πολιτική πολιτική και η κατανομή του πλούτου. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να διαφέρουν από πολιτισμό σε πολιτισμό και χώρα.

Οι προσωπικοί παράγοντες που συμβάλλουν στο άγχος είναι μοναδικοί για κάθε άτομο. Για παράδειγμα, δημογραφικά χαρακτηριστικά όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση και η εθνοτική ομάδα μπορεί να επηρεάσουν την πρόσβαση κάποιου σε οικονομικούς πόρους.

Άλλοι προσωπικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το οικονομικό άγχος είναι ο οικονομικός αλφαβητισμός και οι πρακτικές, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τις αντιλήψεις και τα σημαντικά γεγονότα της ζωής με οικονομικές επιπτώσεις (όπως ο γάμος, η απόκτηση παιδιού ή η συνταξιοδότηση).

Οι επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να είναι σοβαρές

Τα υψηλά επίπεδα οικονομικού άγχους μπορεί να επηρεάσουν την ευημερία των ανθρώπων, αυξάνοντας τα επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας, άγχους και κατάθλιψης.

Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ισχυρά στοιχεία για τη σχέση μεταξύ του οικονομικού άγχους και της κατάθλιψης και ότι ο κίνδυνος κατάθλιψης ήταν μεγαλύτερος για τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα.

Μια μεγάλη έρευνα ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε επίσης ότι οι μεγαλύτερες οικονομικές ανησυχίες συνδέονται με μεγαλύτερη ψυχολογική δυσφορία. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τα άτομα που ήταν άγαμα, άνεργα, είχαν χαμηλότερο επίπεδο εισοδήματος και ήταν ενοικιαστές.

Έτσι, οι άνθρωποι που είναι πιο ευάλωτοι οικονομικά -με την αντικειμενική έννοια- είναι επίσης πιο πιθανό να βιώσουν αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις από το οικονομικό άγχος.

Ωστόσο, η αντίληψη της οικονομικής σας κατάστασης έχει σημασία και εδώ. Σε μια μελέτη σε ηλικιωμένους ενήλικες, δεν ήταν μόνο η οικονομική κατάσταση κάποιου που συνδεόταν με την ευημερία του, αλλά και το πόσο ικανοποιημένοι ήταν οι άνθρωποι από τον πλούτο τους.

Οι σοβαροί οικονομικοί στρεσογόνοι παράγοντες, όπως το να αναγκαστείτε να πουλήσετε το σπίτι σας αν δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στις πληρωμές του στεγαστικού δανείου, μπορεί να επηρεάσουν τόσο την ψυχολογική όσο και τη σωματική υγεία.


Διαβάστε σχετικά: Πώς το οικονομικό άγχος μπορεί να μας αρρωστήσει σωματικά και ψυχικά


Τι μπορώ να κάνω γι' αυτό;

Παρόλο που δεν μπορούμε να αλλάξουμε το ευρύτερο οικονομικό τοπίο ή ορισμένες πτυχές της οικονομικής μας κατάστασης, υπάρχουν ορισμένοι απλοί τρόποι για να συμβάλλουμε στη μείωση του οικονομικού άγχους και των επιπτώσεών του.

1. Κάντε μικρά βήματα

Προσπαθήστε να εντοπίσετε στοιχεία των οικονομικών σας που μπορείτε να βελτιώσετε και να δράσετε σε κάποια από αυτά, ακόμη και αν πρόκειται για μικρά βήματα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη δημιουργία και την τήρηση ενός προϋπολογισμού, την περικοπή κάποιων επιπλέον δαπανών, την υποβολή αίτησης για διαθέσιμη οικονομική βοήθεια, τη λήψη προσφορών για πιο προσιτές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ή ασφάλιση ή το ενδεχόμενο αλλαγής καριέρας.

Ακόμη και μικρές αλλαγές μπορούν να βελτιώσουν την οικονομική σας κατάσταση με την πάροδο του χρόνου. Η ανάληψη δράσης σε μια δύσκολη κατάσταση μπορεί να βελτιώσει την ευημερία σας, δίνοντάς σας μεγαλύτερη αίσθηση της εξουσίας.

2. Ελέγξτε την άποψή σας για την κατάσταση

Εξετάστε την προοπτική σας. Βλέπετε συχνά τις αρνητικές πτυχές της κατάστασής σας, αλλά αγνοείτε τις θετικές; Ανησυχείτε πολύ για πολύ απίθανες καταστροφές που βρίσκονται πολύ μακριά στο μέλλον; Αξίζει να ελέγξετε αν οι αντιλήψεις σας για την οικονομική σας κατάσταση είναι ακριβείς και ισορροπημένες.

3. Μην είστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό σας

Η οικονομική σας κατάσταση δεν αντικατοπτρίζει την αξία σας ως άτομο και η υπερβολική ταύτιση με την οικονομική σας κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω άγχος. Οι οικονομικές δυσκολίες είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, μόνο ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας. Υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας ότι τα οικονομικά σας δεν σας καθορίζουν ως άτομο μπορεί να μειώσει τα συναισθήματα θλίψης, ντροπής ή ενοχής.

4. Φροντίστε τον εαυτό σας

Είναι εξαντλητικό να ασχολείστε με το συνεχές οικονομικό άγχος. Επικεντρωθείτε λοιπόν στην αυτοφροντίδα και στις στρατηγικές αντιμετώπισης που σας έχουν βοηθήσει με παρελθοντικούς στρεσογόνους παράγοντες. Αυτό μπορεί να σημαίνει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε, να κάνετε βαθιές αναπνοές ή διαλογισμό, να μιλήσετε με άλλους και να κάνετε κάποια πράγματα για διασκέδαση. Δίνοντας στον εαυτό σας την άδεια να αφιερώσει αυτόν τον χρόνο μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, την προοπτική και την ευημερία σας.

5. Ζητήστε βοήθεια

Αν αντιμετωπίζετε οικονομικά ή ψυχολογικά προβλήματα, ζητήστε βοήθεια. Αυτό μπορεί να λάβει τη μορφή οικονομικών συμβουλών ή βοήθειας για τη μείωση των οικονομικών δυσκολιών. Αν παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε επίμονα πεσμένοι, αγχωμένοι ή απελπισμένοι, απευθυνθείτε σε φίλους ή συγγενείς και ζητήστε βοήθεια από έναν ψυχολόγο.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...