PsychologyNow Team

Πώς το οικονομικό άγχος μπορεί να μας αρρωστήσει σωματικά και ψυχικά

Πώς το οικονομικό άγχος μπορεί να μας αρρωστήσει σωματικά και ψυχικά

PsychologyNow Team
ζευγάρι βιώνει οικονομικό άγχος
Image credit: wayhomestudio / freepik.com

Η οικονομική δυσκολία είναι ένας σημαντικός ψυχολογικός στρεσογόνος παράγοντας που προκαλεί αλλαγές στις βιολογικές διεργασίες μας.


Η οικονομική ανασφάλεια είναι ένας στρεσογόνος παράγοντα που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες δυσκολίες. Με την οικονομική κρίση να έχει πλήξει τον πλανήτη, οι χρηματικές δυσχέρειες που κάποτε περιορίζονταν μόνο στους πληθυσμούς της εργατικής τάξης έχουν πλέον μεταφερθεί στη μεσαία τάξη, ενώ προοδευτικά κατευθύνονται και προς τις πιο ελίτ τάξεις.

Να έχουμε φαγητό στο τραπέζι

Είναι δύσκολο να ιεραρχήσουμε το άγχος. Το σώμα μας δεν το απασχολεί αν αισθανόμαστε αγχωμένοι λόγω της εργασίας, των σχέσεων, της φροντίδας που προσφέρουμε, των διακρίσεων, του πένθους, της αναπηρίας ή των οικονομικών μας. Το σώμα αντιδρά με τον ίδιο τρόπο απέναντι σε όλων των ειδών δυσφορίες.

Ωστόσο, το οικονομικό άγχος είναι ένας ιδιαίτερα ύπουλος στρεσογόνος παράγοντας που έχει την ικανότητα να διεισδύει σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Γιατί, σε τελευταία ανάλυση, χρειαζόμαστε χρήματα για να ζήσουμε. Ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη, η δυνατότητα να πληρώνουμε λογαριασμούς, να έχουμε φαγητό στο τραπέζι και να απολαμβάνουμε τη ζωή χωρίς την πίεση των εταιριών που μας παίρνουν τηλέφωνο, μπορεί να επηρεάσει το κατά πόσο παραμένουμε υγιείς.

Η περιοχή στην οποία ζείτε

Γνωρίζουμε ότι στις υποβαθμισμένες περιοχές υπάρχει μεγαλύτερη έκθεση στο άγχος και περισσότερες μεταδοτικές ασθένειες. Τα άτομα που ζουν σε αυτές τις περιοχές είναι, κατά μέσο όρο, πιο πιθανό να εμπλακούν σε επιβλαβείς για την υγεία συμπεριφορές και είναι περισσότερο εκτεθειμένα στην εγκληματικότητα.

Συνήθως, έχουν πρόσβαση σε μειωμένους εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς και ψυχολογικούς πόρους για να ανταπεξέλθουν και συχνά έχουν ελάχιστη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε αν η περιοχή στην οποία ζούμε ή οι προσωπικές μας οικονομικές συνθήκες (ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής μας) επηρεάζουν, σε σημαντικότερο βαθμό από όσο νομίζουμε, την υγεία μας. Αυτό θα μπορούσε να κάνει πιο σαφή τη μορφή της οικονομικής πίεσης και των δυσχερειών που βιώνουμε.

Η βιολογία είναι το θεμέλιο της υγείας

Οι εξελίξεις στην ιατρική έχουν δείξει ότι οι ανοσολογικές και νευροενδοκρινικές διεργασίες είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την υγεία όσο και την ασθένεια. Επίσης, από αυτές εξαρτάται η σωματική και ψυχική υγεία μας καθώς υποκρύπτουν μία σειρά παθήσεων υγείας, όπως τις παθήσεις οργάνων, τα προβλήματα ανάπτυξης και μυϊκής μάζας, την απώλεια ιστών και τις διαταραχές αίματος μέχρι την κατάθλιψη, το άγχος, την ψύχωση και τη γνωστική εξασθένιση.

Ψυχονευροανοσολογία

Είναι ενδιαφέρον ότι το οικονομικό άγχος είναι ένας ψυχολογικός στρεσογόνος παράγοντας που έχει βρεθεί ότι πυροδοτεί μια αντίδραση συστημικού επιπέδου στο σώμα. Αυτό το κάνει μέσω βιολογικών οδών που συνδέουν τις ψυχολογικές αντιδράσεις με το ανοσοποιητικό, το νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα, ένα πεδίο μελέτης που ονομάζεται ψυχονευροανοσολογία ή ψυχοενδονευροανοσολογία.


Διαβάστε σχετικά: Μπορεί το οικονομικό στρες να οδηγήσει σε σωματικό πόνο στο μέλλον;


Τα ευρήματα πληθυσμιακής μελέτης

Σημαντικά στοιχεία δείχνουν ότι ο τόπος διαμονής είναι πιο σημαντικός για την υγεία από ό,τι τα περιουσιακά στοιχεία, έτσι ώστε οι γειτονιές να είναι αυτές που διαμορφώνουν την ατομική υγεία και τις ανισότητες στην υγεία μεταξύ των πληθυσμών, παρά οι ατομικές οικονομικές συνθήκες.

Ωστόσο, μια πρόσφατη πληθυσμιακή μελέτη των Χάμιλτον και Στέπτοου (2022) βρήκε ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο σύνθετο από αυτό. Διαπίστωσαν ότι τόσο ο τόπος διαμονής όσο και οι ατομικές οικονομικές συνθήκες επηρεάζουν τις ανοσοποιητικές και νευροενδοκρινικές. Είναι εντυπωσιακό ότι οι επιδράσεις που ανακάλυψαν ήταν άμεσες, αλλά και διήρκεσαν για μια περίοδο τεσσάρων ετών. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το οικονομικό άγχος έχει μακροπρόθεσμες επιδράσεις στις βιολογικές διεργασίες και, επομένως, στη συνολική υγεία μας.

Πλούτος, μορφωτικό επίπεδο και επάγγελμα

Παρόλα αυτά, ο ισχυρότερος παράγοντας ήταν ο ατομικός πλούτος και όχι το εισόδημα, δηλαδή πόσα κεφάλαια έχετε στη διάθεσή σας και το συνολικό επίπεδο άνεσης της οικονομικής σας κατάστασης. Το επίπεδο εκπαίδευσης και το επάγγελμα ενός ατόμου ήταν πολύ λιγότερο σημαντικά για αυτές τις βιολογικές διαδικασίες.

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι παράγοντες αυτοί είναι λιγότερο σημαντικοί καθώς μεγαλώνουμε, καθώς η συσσώρευση πλούτου είναι αυτή που αποκτά μεγαλύτερη σπουδαιότητα.

Ο τρόπος που ζούμε είναι σημαντικός

Επίσης, καθώς μεγαλώνουμε, το οικονομικό άγχος μπορεί να επηρεάζει όλο και περισσότερο την υγεία μας. Αυτό ισχύει σίγουρα για τις νευροενδοκρινικές διεργασίες.

Ωστόσο, ο τρόπος ζωής κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά στο κατά πόσο το οικονομικό στρες μεταβάλλει τις ανοσοποιητικές διεργασίες που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση της υγείας. Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα και ο ΔΜΣ έχουν σημασία καθώς έχουν τη δυνατότητα να επιβαρύνουν μέρος της βιολογικής βλάβης που προκαλεί το οικονομικό στρες.

Πολιτικές για την υγεία

Πρόκειται για μια σημαντική μελέτη τόσο για τους ανθρώπους σε ατομικό επίπεδο όσο και για την κοινωνική πολιτική. Η εξέταση των ανισοτήτων στην υγεία μέσα από το πρίσμα των οικονομικών στρεσογόνων παραγόντων μπορεί να βελτιώσει την επιθεώρηση σημαντικών θεμάτων ισότητας στην υγεία.

Μπορεί να βοηθήσει να κατευθυνθούν οι παρεμβάσεις προς τη θέσπιση συνταγογραφήσεων και οικονομικών ενισχύσεων σε ατομικό επίπεδο, αντί για μια ευρύτερη κοινωνική προσέγγιση που πιθανόν να έχει μικρότερο θετικό αντίκτυπο στην ατομική υγεία.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Μελέτη
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...