PsychologyNow Team

Οι βρισιές προς τον εαυτό μας αυξάνουν την αυτοπεποίθηση, τη σωματική δύναμη και το ρίσκο

Οι βρισιές προς τον εαυτό μας αυξάνουν την αυτοπεποίθηση, τη σωματική δύναμη και το ρίσκο

PsychologyNow Team
άνδρας βρίζει τον εαυτό του και αυξάνει την αυτοπεποίθηση του
Image credit: Timur Romanov / unsplash.com

Kι όμως! Οι βρισιές έχουν και αυτή την εκπληκτική ιδιότητα.


Η ομάδα των ερευνητών διεξήγαγε μια μελέτη που ως στόχο είχε να εντοπίσει την ψυχολογική οδό μέσω της οποίας οι βρισιές μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στις σωματικές εργασίες. Τους ενδιέφερε ιδιαίτερα, αν οι βρισιές αυξάνουν την «κατάσταση αναστολής», η οποία είναι μια κατάσταση χαμηλού αυτοελέγχου και έλλειψης αυτοσυγκράτησης.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Quartely Journal of Experimental Psychology έδειξε ότι οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να εκτελέσουν περισσότερες κάμψεις, αφού είχαν επαναλάβει μια βρισιά.

Οι συμμετέχοντες, επίσης, εμφάνισαν μεγαλύτερη τάση προς ανάληψη κινδύνου σε μια διαδικτυακή εργασία που περιελάβανε το φούσκωμα ενός μπαλονιού όσο το δυνατό περισσότερο χωρίς να σκάσει. Η συμπεριφορά που σχετίζεται με την ανάληψη ρίσκου αυξήθηκε κατά 8%, όταν χρησιμοποιούσαν βρισιές, καθώς φούσκωναν το μπαλόνι, σε σύγκριση με τη χρήση ουδέτερου διαλόγου.


Διαβάστε σχετικά: Οι υγιείς μας άμυνες


Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η χιουμοριστική ιδιότητα της βρισιάς είναι μια ψυχολογική οδός για την ενίσχυση της σωματικής δύναμης, παρόμοια με τον «αποχωρισμό».

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτές οι ενδείξεις μπορούν να ωφελήσουν την κοινωνία βοηθώντας τα άτομα να βελτιώσουν την προσωπική τους απόδοση, για παράδειγμα αποκτώντας αυξημένη αυτοπεποίθηση χρησιμοποιώντας βρισιές ως προετοιμασία για να μιλήσουν μπροστά σε μεγάλο ακροατήριο.

Ο δόκτωρ Στέφενς είπε: Όπως φαίνεται, οι βρισιές δημιουργούν μια κατάσταση “θερμής συνειδητότητας” η οποία μας βοηθάει να μειώσουμε καθημερινούς φόβους και ανησυχίες. Αυτό μπορεί να ωφελήσει μερικές καταστάσεις, όπως τη σωματική δύναμη, όπως φάνηκε στους συμμετέχοντες που κατάφερα να εκτελέσουν περισσότερες κάμψεις μετά τις βρισιές.

Παρείχαμε στοιχεία για πολλές πιθανές ψυχολογικές οδούς μέσω των οποίων μπορεί να συμβεί αυτό, όλα σχετίζονται με τη μείωση του αυτοελέγχου ή τον “αποχωρισμό”, αλλά το χιούμορ αποδείχθηκε ότι ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας από όσους αξιολογήσαμε. Οι κωμικοί γνωρίζουν εδώ και καιρό τη σχέση ανάμεσα γέλιου και μιας καλά τοποθετημένης βρισιάς. Η μελέτη, μας υποδεικνύει ότι το χιούμορ μπορεί να είναι ένα στοιχείο με το οποίο οι βρισιές μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους σε καθημερινές καταστάσεις, απλώς κάνοντας το λίγο περισσότερο.


Sof and2
Έρευνα: Effect of swearing on strength: Disinhibition as a potential mediator

Απόδοση: Ανδριανάκη Σοφία – Μετάφραση ξενόγλωσσων άρθρων
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...