PsychologyNow Team

Η κρυμμένη αξία της καθημερινής ρουτίνας έρχεται στο φως μετά από την πανδημία

Η κρυμμένη αξία της καθημερινής ρουτίνας έρχεται στο φως μετά από την πανδημία

PsychologyNow Team
άτομο ανακαλύπτει την κρυμμένη αξία της καθημερινής ρουτίνας
Image credit: THE 5TH / unsplash.com

Η επιστροφή της ρουτίνας μετά από δύο χρόνια πανδημίας, έχει περισσότερα οφέλη από όσα φανταζόμαστε.


Η λέξη "ρουτίνα" μπορεί να φέρνει στο μυαλό λέξεις όπως κοινωνικότητα ή συνήθεια. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η καθημερινή ρουτίνα μπορεί να ήταν βαρετή και περιορισμένη. Ωστόσο, η ρουτίνα μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Μπορεί να υποστηρίξει τη γνωστική λειτουργία, να τονώσει την υγεία και να παράξει σημαντικές δραστηριότητες και κοινωνικές ευκαιρίες.

Στις αρχές της πανδημίας, οι ερευνητές επεσήμαναν την αξία της καθημερινής ρουτίνας για την αντιμετώπιση της επερχόμενης αλλαγής. Καθώς η επέτειος των δύο ετών της πανδημίας συνέπεσε με τη χαλάρωση των μέτρων δημόσιας υγείας, ο προβληματισμός σχετικά με τη σημασία της ρουτίνας είναι χρήσιμος όταν οδεύουμε σε μία «νέα κανονικότητα».

Η ρουτίνα υποστηρίζει τη γνωστική λειτουργία

Πρώτον, η καθημερινή ρουτίνα και οι τακτικές συνήθειες, υποστηρίζουν τη γνωστική λειτουργία και μπορεί ακόμη και να απελευθερώσουν τους ανθρώπους να γίνουν πιο δημιουργικοί. Η έρευνα έχει καταδείξει ότι οι εργαζόμενοι ξοδεύουν λιγότερη γνωστική ενέργεια σε επαναλαμβανόμενες εργασίες, κάτι που μπορεί να υποστηρίξει την εστίαση και τη δημιουργικότητα για πιο σύνθετες εργασίες.

Σκεφτείτε τις τυπικές πρωινές ρουτίνες που υπήρχαν πριν από την πανδημία: να βοηθήσετε τα μέλη της οικογένειας να ξεκινήσουν, να ακολουθήσουν μια συνηθισμένη διαδρομή για τη δουλειά, να πάρουν ένα ζεστό ρόφημα στη διαδρομή, να χαιρετήσουν τους συναδέλφους, να ανοίξουν έναν υπολογιστή ή να ανοίξουν ένα ημερολόγιο. Η απόκτηση συνηθειών σαν αυτές, μπορεί να δημιουργήσει το σκηνικό για μια παραγωγική εργάσιμη ημέρα.

Μια παρακολούθηση των καθημερινών τελετουργιών γνωστών καλλιτεχνών, ανέδειξε ότι πολλοί καλλιτέχνες έχουν σαφώς καθορισμένες ρουτίνες εργασίας που μπορεί να υποστηρίζουν τη δημιουργικότητά τους αντί να την περιορίζουν. Η έρευνα μνήμης δείχνει ότι οι τακτικές ρουτίνες και συνήθειες, μπορούν να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να λειτουργούν καλύτερα στο περιβάλλον του σπιτιού τους.

Εάν η ταυτόχρονη λήψη φαρμάκων και η τοποθέτηση των κλειδιών στη θέση τους είναι μέρος μιας καθημερινής ρουτίνας, λιγότερη ενέργεια θα αναλωθεί στην αναζήτηση χαμένων αντικειμένων και στην ανησυχία για τη διατήρηση της υγείας του ατόμου, ελευθερώνοντας έτσι χρόνο για άλλα πράγματα που θέλουν να κάνουν οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους.

Η ρουτίνα προάγει την υγεία

Η καθημερινή ρουτίνα μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο της καθημερινότητάς τους και ότι μπορούν να κάνουν θετικά βήματα στη διαχείριση της υγείας τους. Για παράδειγμα, η αφιέρωση χρόνου για άσκηση κάθε ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη των συνιστώμενων επιπέδων καθημερινής δραστηριότητας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα, καθώς η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που μείωσαν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μόνιμες επιπτώσεις στην υγεία τους.

Καθώς οι άνθρωποι αυξάνουν τη δραστηριότητα έξω από το σπίτι τους, μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μεταβούν στο σχολείο και στη δουλειά, να επιστρέψουν σε οργανωμένες δραστηριότητες γυμναστικής και στο γυμναστήριο και να συμπεριλάβουν την κίνηση όλη την ημέρα. Άλλοι τρόποι με τους οποίους η ρουτίνα μπορεί να υποστηρίξει την υγεία περιλαμβάνουν την τακτική προετοιμασία γευμάτων και τον αρκετό ύπνο, δραστηριότητες που φαίνονται απλές αλλά μπορούν να αποφέρουν οφέλη στην υγιή γήρανση κατά τη διάρκεια της ζωής.


Διαβάστε σχετικά: Τι λένε οι έρευνες για το πώς διαμορφώνουμε συνήθειες


Η ρουτίνα δίνει νόημα

Οι τακτικές ρουτίνες μπορούν επίσης να υπερβούν τον εξορθολογισμό των καθημερινών εργασιών και να προσθέσουν λίγο «μπαχαρικό» στη ζωή. Οι έρευνες δείχνουν ότι μια δραστηριότητα που προάγει την υγεία, όπως το περπάτημα, μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για να απολαύσετε τη φύση, να εξερευνήσετε νέα μέρη και να κοινωνικοποιηθείτε.

Η έρευνα σχετικά με την έννοια της ροής, μια κατάσταση πλήρους απορρόφησης στην παρούσα φάση, δείχνει ότι δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός, τα παιχνίδια, οι καλές τέχνες και η μουσική, μπορούν να είναι ικανοποιητικές και ενισχυτικές. Η τακτική συμμετοχή σε ουσιαστικές και ελκυστικές δραστηριότητες μπορεί επίσης να συμβάλλει θετικά στην ψυχική υγεία.

Μικρά βήματα για να δημιουργήσετε τη ρουτίνα σας

Εάν πιστεύετε ότι οι καθημερινές σας ρουτίνες θα μπορούσαν να «συνθέσουν μια μελωδία», σκεφτείτε μερικά μικρά βήματα:

  • Χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο ημέρας ή μια εφαρμογή τηλεφώνου για να οργανώσετε τις δραστηριότητές σας και να εντάξετε τα πράγματα που θέλετε να κάνετε στο πρόγραμμά σας.
  • Επιλέξτε μια τακτική ώρα για να ξυπνάτε και να πηγαίνετε για ύπνο και προσπαθήστε να την τηρείτε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
  • Κάντε τη σωματική δραστηριότητα διαχειρίσιμη με περιπάτους στη γειτονιά ή βόλτες με ποδήλατο μερικές φορές την εβδομάδα.
  • Ξεκινήστε ένα νέο χόμπι ή ασχοληθείτε ξανά με ένα, όπως να παίζετε αθλήματα ή παιχνίδια, να κάνετε τέχνες και χειροτεχνίες, να παίζετε ένα όργανο ή να τραγουδάτε.
  • Έχετε το νου σας για σημαντικές δραστηριότητες που μπορεί να εμφανιστούν ξανά στην κοινότητά σας, όπως μια λέσχη βιβλίων στη βιβλιοθήκη ή μια περιπατητική ομάδα.

Οι ρουτίνες έχουν τη δύναμη να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε την υγεία μας και τη ζωή μας στην εργασία, στο σπίτι και στην κοινότητα. Δύο χρόνια αφότου η πανδημία άλλαξε τις ζωές όλων, οι άνθρωποι έχουν τώρα την ευκαιρία να σκεφτούν τις ρουτίνες που θέλουν να διατηρήσουν και τα ουσιαστικά πράγματα που χρειάζονται στην καθημερινή τους ζωή για να παραμείνουν παραγωγικοί, χαρούμενοι και υγιείς.


Mari Gia
Απόδοση: Μαρίλια Γιακουμή - Φιλόλογος- Ειδική παιδαγωγός

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...