PsychologyNow Team

«Popping toys»: η τελευταία μόδα στα fidget παιχνίδια μπορεί να μειώνει το στρες σε ενήλικες και παιδιά

«Popping toys»: η τελευταία μόδα στα fidget παιχνίδια μπορεί να μειώνει το στρες σε ενήλικες και παιδιά

PsychologyNow Team

Η νέα τρέλα με τα «παιχνίδια που σκάνε» μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από το άγχος και το στρες τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, σύμφωνα με τους ερευνητές.


Η τελευταία μόδα στα fidget παιχνίδια είναι τα popping toys. Ενήλικες και παιδιά σε όλο τον κόσμο αγοράζουν αυτήν την ατελείωτα επαναχρησιμοποιήσιμη εκδοχή μιας αγαπημένης δραστηριότητας με τα δάχτυλα: το σκάσιμο του περιτυλίγματος με φυσαλίδες αέρα (bubble wrap).

Κατασκευασμένα από σιλικόνη και με μεγάλη ποικιλία σε χρώματα, σχήματα και μεγέθη, αυτά τα παιχνίδια έχουν ημισφαιρικές φυσαλίδες που μπορούν να πατηθούν, κάνοντας έναν ικανοποιητικό μαλακό κρότο. Αφού τα σκάσετε όλα, μπορείτε να γυρίσετε το παιχνίδι από την άλλη πλευρά και να ξεκινήσετε από την αρχή.

Κάποιοι μπορεί να θυμούνται την τρέλα του 2017 με τα fidget spinners και τη διαμάχη που προκάλεσαν αυτές οι συσκευές, με ορισμένους δασκάλους να τις απαγορεύουν από τις αίθουσες διδασκαλίας. Τα popping παιχνίδια εγείρουν πάλι το ερώτημα εάν και πότε τα παιχνίδια fidget μπορούν να είναι χρήσιμα. Είναι ενοχλητικά; Ή θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείριση του στρες και των αγχωμένων σκέψεων κατά την πανδημία;

Τα τελευταία χρόνια, μια ερευνητική ομάδα εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά και οι ενήλικες χρησιμοποιούν παιχνίδια και αντικείμενα fidget. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτά τα αντικείμενα δεν είναι μια μανία που σύντομα θα εξαφανιστεί. Παρόλο που μερικές φορές αποτελούν ενόχληση για τους άλλους, τα αντικείμενα fidget φαίνεται να έχουν πρακτικές χρήσεις τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά, ειδικά σε περιόδους στρες.

Τι είναι το fidgeting

Το fidgeting δεν ξεκίνησε με τα popping toys και τα fidget spinners. Αν έχετε κάνει επανειλημμένα κλικ σε ένα στιλό, έχετε χρησιμοποιήσει ένα στοιχείο fidget. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν ποια αντικείμενα τους αρέσει να «κινούν νευρικά» και πώς και πότε τα χρησιμοποιούν.

Οι άνθρωποι ανέφεραν συχνά ότι αυτή η νευρική κίνηση με ένα αντικείμενο στο χέρι τούς βοηθά να είναι συγκεντρωμένοι όταν κάνουν μια εργασία ή να παραμένουν ακίνητοι και προσεκτικοί σε μια συνάντηση που διαρκεί πολύ. Τα αντικείμενα που αναφέρθηκαν ήταν συνδετήρες, USB sticks, ακουστικά και κολλητική ταινία. Όμως, οι άνθρωποι αγοράζουν και εξειδικευμένα αντικείμενα, όπως τα popping toys.

Βοήθεια στη συγκέντρωση

Η ψυχολογική έρευνα σχετικά με την αναζήτηση αισθήσεων μας λέει ότι οι άνθρωποι προσπαθούν συχνά να προσαρμόσουν τις εμπειρίες και το περιβάλλον τους, έτσι ώστε να τους παρέχουν ακριβώς το σωστό επίπεδο διέγερσης.

Διαφορετικοί άνθρωποι λειτουργούν καλά κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Μερικοί θέλουν απόλυτη ησυχία για να συγκεντρωθούν, ενώ άλλοι προτιμούν να εργάζονται σε ένα πολυσύχναστο, θορυβώδες περιβάλλον.

Το βέλτιστο επίπεδο διέγερσης ποικίλλει μεταξύ των ανθρώπων και μπορεί να αλλάξει για το ίδιο άτομο κατά τη διάρκεια της ημέρας ανάλογα με το τι προσπαθεί να κάνει. Οι άνθρωποι προσαρμόζουν το περιβάλλον τους για να επιτύχουν το ιδανικό – για παράδειγμα, φορούν ακουστικά σε ένα θορυβώδες περιβάλλον γραφείου για να μεταβούν σε μια λιγότερο ενοχλητική κατάσταση.

Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να σηκωθεί και να περπατήσει τριγύρω για να νιώσει πιο ενεργητικός ή να πάει να πάρει ένα φλιτζάνι τσάι για να ηρεμήσει μπορεί να ωφεληθεί αν χρησιμοποιήσει ένα αντικείμενο fidget για να παραμείνει συγκεντρωμένος και ήρεμος, ενώ βρίσκεται στην ίδια θέση.

Ένας άλλος συνηθισμένος λόγος που οι ενήλικες επιλέγουν το fidgeting είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ορισμένα αντικείμενα, όπως μια αγαπημένη λεία πέτρα, για να ηρεμήσουν και να δημιουργήσουν μια χαλαρή, στοχαστική ή ακόμη και πιο συνειδητή κατάσταση. Τα παιδιά μίλησαν επίσης για το πώς τα αντικείμενα fidget τα βοηθούν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Για παράδειγμα, μπορεί να ζουλήξουν μια μπάλα του στρες όταν νιώθουν θυμωμένα ή μπορεί να πιέσουν ένα μαλακό, χνουδωτό παιχνίδι όταν είναι ανήσυχα.


Διαβάστε σχετικά: 3 απλοί τρόποι να μειώσεις τα συμπτώματα του άγχους άμεσα


Ανακούφιση του άγχους, εστίαση της προσοχής

Τα παραπάνω δεδομένα από ενήλικες και παιδιά ευθυγραμμίζονται με άλλες αναφορές που υποστηρίζουν ότι τα παιχνίδια fidget μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με προβλήματα προσοχής ή άγχους να παραμένουν συγκεντρωμένα και ήρεμα στην τάξη. Στην πραγματικότητα, τα παιχνίδια fidget ήταν διαθέσιμα σε παιδιά για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και αρκετό καιρό.

Δεν έχει υπάρξει ακόμη οριστική ερευνητική μελέτη σχετικά με τον αντίκτυπο αυτών των παιχνιδιών. Σε μια προκαταρκτική μελέτη που εξέτασε τη χρήση της μπάλας του στρες, οι μαθητές που χρησιμοποίησαν αυτό το παιχνίδι κατά τη διάρκεια του μαθήματος ανέφεραν ανεξάρτητα ότι η «στάση, η προσοχή, οι ικανότητες γραφής και η αλληλεπίδραση με τους συμμαθητές τους βελτιώθηκαν».

Η πλησιέστερη σημαντική έρευνα είναι μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, από την καθηγήτρια Συμπεριφορικής Επιστήμης Τζούλι Σβάιτσερ, που επέτρεψε σε παιδιά με ΔΕΠΥ να κινούνται νευρικά –να στροβιλίζονται, να αναπηδούν ή να μετακινούνται από τη θέση τους– ενώ ασχολούνταν με μια εργασία συγκέντρωσης στο εργαστήριο. Διαπιστώθηκε ότι η γενικότερη κίνηση στα παιδιά με ΔΕΠΥ, όπως μετρήθηκε χρησιμοποιώντας ένα επιταχυνσιόμετρο στον αστράγαλο, τα βοήθησε να εκτελέσουν αυτό το γνωστικά απαιτητικό έργο.

Οι ερευνητές της παρούσας μελέτης προσέγγισαν τη Σβάιτσερ για να ενώσουν τις δυνάμεις τους, και αυτή τη στιγμή συνεργάζονται για την πρώτη ενδελεχή μελέτη της επίδρασης των αντικειμένων fidget σε άτομα με ΔΕΠΥ, με την υποστήριξη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας. Στόχος είναι η καλύτερη κατανόηση του πώς η χρήση παιχνιδιών fidget μπορεί να υποστηρίξει τις γνωστικές λειτουργίες των ανθρώπων.

Για να γίνει αυτό, η ομάδα δημιούργησε μια «έξυπνη» μπάλα fidget που ανιχνεύει πότε και πώς χρησιμοποιείται. Η ομάδα της Σβάιτσερ παρακολουθεί ακριβώς πότε οι συμμετέχοντες στη μελέτη χρησιμοποιούν την μπάλα καθώς εργάζονται και πώς αυτό σχετίζεται με τις αλλαγές στην απόδοσή τους σε δύσκολες εργασίες σκέψης.

Η ομάδα συνεργάζεται επίσης με ειδικούς στην κοινωνικο-συναισθηματική μάθηση και τεχνολογία των παιδιών, συμπεριλαμβανομένου του Πίτρ Σλόβακ από το King's College του Λονδίνου, για να καταλάβει αν και πώς ένα «έξυπνο» αντικείμενο που μπορεί να ανταποκριθεί στο άγγιγμα των παιδιών, μπορεί να τα βοηθήσει να ηρεμήσουν και να βελτιώσουν τις αυτο-ηρεμιστικές τους δεξιότητες. Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν πολλά υποσχόμενα και πρόσφατα εφαρμόστηκαν από εμπορικούς κατασκευαστές προϊόντων για να δημιουργήσουν ένα διαδραστικό παιχνίδι που ηρεμεί τα παιδιά.

Αποφυγή απόσπασης της προσοχής

Εάν τα αντικείμενα fidget είναι τόσο χρήσιμα, γιατί τα σχολεία απαγόρευαν τα spinners; Δεν είναι όλα τα παιχνίδια fidget ίδια. Μερικά αποσπούν περισσότερο την προσοχή από άλλα. Τα αντικείμενα fidget που προτείνουν οι περισσότεροι θεραπευτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να τα κοιτάς και χωρίς να προσελκύουν την προσοχή άλλων ανθρώπων με κίνηση ή θόρυβο.

Τα popping toys δεν έχουν κίνηση που τραβάει την προσοχή, αλλά κάνουν λίγο θόρυβο. Τα παιδιά στη μελέτη ανέφεραν ότι ο θόρυβος ήταν ένας λόγος για τον οποίο δεν τα άφηναν να χρησιμοποιούν αυτά τα παιχνίδια στην τάξη. Γι’ αυτό, μπορεί να μην είναι τόσο ευπρόσδεκτα καθώς επιστρέφουμε σιγά σιγά στην εκπαίδευση από κοντά. Αλλά μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα για παιδιά ή ενήλικες που μπορούν να πατήσουν το κουμπί σίγασης σε διαδικτυακά μαθήματα και συναντήσεις.

Αν και η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη, η πρακτική εμπειρία των θεραπευτών και οι αναφορές παιδιών και ενηλίκων υποδηλώνουν ότι τα παιχνίδια fidget μπορούν να είναι χρήσιμα για συναισθηματική και γνωστική υποστήριξη. Μπορεί να υπάρχουν οφέλη στο να αποκτήσετε ένα τέτοιο παιχνίδι για να σας βοηθήσει να αντέξετε μια βαρετή διαδικτυακή συνάντηση ή μια κουραστική μέρα στο σχολείο.


Alk Kais
Απόδοση: Kαισαρίδου Αλκμήνη- Ψυχολόγος

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...