άντρας μεσήλικος περπατάει στην πόλη μπροστά από ένα γκράφιτι

Mία νέα βιβλιογραφική ανασκόπηση από την Α' Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου, το ΕΠΙΨΥ και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.


Στη διεθνή ερευνητική βιβλιογραφία, οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες έχουν συνδεθεί με ποικίλα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας και ειδικά με την κατάθλιψη, η οποία, μέσω διαφορετικών οδών, αναμένεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη απειλή για την ψυχική υγεία του πληθυσμού εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Η παρούσα ανασκόπηση επιχειρεί να συγκεντρώσει τα ευρήματα της διεθνούς βιβλιογραφίας που αναδεικνύουν τη σχέση οικονομικών παραγόντων με την κατάθλιψη και, σε συνέχεια, να παρουσιάσει πρόσφατα στοιχεία από ελληνικές έρευνες που αναφέρονται στην επίδραση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης στην επικράτηση της μείζονος κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό. Διεθνή ερευνητικά στοιχεία καταδεικνύουν την επίπτωση που φέρουν στην ψυχική υγεία το χαμηλό οικονομικό επίπεδο, η ανεργία, η εργασιακή επισφάλεια, τα χρέη και η παρουσία οικονομικών πιέσεων, ως παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση κατάθλιψης.

Στην Ελλάδα, σειρά επαναλαμβανόμενων διατμηματικών μελετών που διεξήγαγε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) επιβεβαιώνει την αύξηση της ψυχιατρικής νοσηρότητας και ειδικά της μείζονος κατάθλιψης από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Οι εν λόγω μελέτες αποτυπώνουν τη συσχέτιση της μηνιαίας επικράτησης της μείζονος κατάθλιψης με τη σοβαρή οικονομική δυσχέρεια, καθώς και τον ρόλο κοινωνικοοικονομικών και δημογραφικών μεταβλητών στη σχέση αυτή.

Τα ευρήματα των μελετών του ΕΠΙΨΥ καθιστούν σαφές ότι η κατάθλιψη αποτελεί μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, καθώς ο βαθμός αύξησης της επικράτησής της αποτυπώνεται ιδιαίτερα ανησυχητικός.

Δείτε όλο το άρθρο εδώ -> Η ψυχική υγεία στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης: Κοινωνικοοικονομικοί προσδιοριστές της κατάθλιψης


 Πηγή: Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής

Ετικέτες: κατάθλιψη, Ψυχική Υγεία, ανεργία, οικονομική δυσχέρεια, οικονομική κρίση
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Εκτύπωση