PsychologyNow Team

Μπορούν τα χρήματα να αγοράσουν την ευτυχία;

Μπορούν τα χρήματα να αγοράσουν την ευτυχία;

PsychologyNow Team
άντρας σε χωράφι από στάχυα

Οι ερευνητές διερευνούν νέες κατευθύνσεις στην «επιστήμη του ξοδεύειν». Τέσσερις παρουσιάσεις κατά τη διάρκεια του Συμποσίου "Happy Money 2.0: New Insights Into the Relationship Between Money and Well-Being", ερευνούν σε βάθος τα αποτελέσματα των αγορών «εμπειριών», τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην αφθονία, τη συμπεριφορά μας όταν δανείζουμε χρήματα σε φίλους και πώς οι ευκατάστατοι αντιλαμβάνονται την «ευτυχία». 


Εκτιμήσεις για την αγορά «εμπειριών»

Μια έρευνα που εκδόθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Psychological Science” έδειξε ότι οι αγορές εμπειριών – δηλαδή τα χρήματα που σπαταλώνται στην απόκτηση εμπειριών - μπορούν να προσφέρουν ευτυχία σε μεγαλύτερη διάρκεια απ’ ότι οι υλιστικές αγορές (τα χρήματα που σπαταλώνται για την απόκτηση αγαθών). Οι συμμετέχοντες σημείωσαν επίσης ότι η αναμονή για την απόκτηση μιας εμπειρίας προσφέρει σημαντικά μεγαλύτερη ευτυχία, απόλαυση και ενθουσιασμό από την αναμονή για ένα υλιστικό αγαθό.

«Η περίοδος αναμονής (για την απόκτηση εμπειριών) τείνει να είναι πιο ευχάριστη… σε σχέση με την αγχωτική ανυπομονησία που νιώθουμε συνήθως για τις υλιστικές αγορές», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Amit Kumar. Σε μια ανάλυση προσωπικών εμπειριών διαπιστώσαμε ότι «αυτοί που περιμένουν για την απόκτηση μιας εμπειρίας έχουν πολύ καλύτερη διάθεση και συμπεριφέρονται καλύτερα σε σχέση με αυτούς που περιμένουν κάποιο υλικό αγαθό». 

Με αφορμή αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ίσως υπάρχει κάποιο νόημα αφενός στην καθυστέρηση της κατανάλωσης ορισμένων αγαθών και αφετέρου στην προτίμηση «κατανάλωσης» περισσότερων εμπειριών παρά υλικών αγαθών.

Με λίγα λόγια, αρχίστε να σχεδιάζετε διακοπές, πάρτι και συναυλίες πολύ νωρίς έτσι ώστε να αποκομίσετε περισσότερα οφέλη από την αναμονή!

Αφθονία και αίσθημα πληρότητας

«Ουκ εν τω πολλώ το ευ»; Μια έρευνα που δημοσιεύεται στο «Personality and Social Psychology Bulletin», δείχνει πως τόσο ο υλικός όσο και ο εμπειρικός πλούτος τείνουν να μειώσουν την ικανότητα των ατόμων να απολαμβάνουν απλές χαρές και εμπειρίες. Ο πλούτος και η αφθονία ενδεχομένως να υπονομεύουν την ικανοποίηση και να μειώνουν τα θετικά συναισθήματα που σχετίζονται με τις καθημερινές εμπειρίες.

Σε αντίθεση με την αφθονία, το αίσθημα πληρότητας πολλαπλών εμπειριών από το παρελθόν ή η προσμονή για εμπειρίες του παρόντος αυξάνουν την ικανότητα του ατόμου να απολαμβάνει τις καθημερινές στιγμές, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα SPPS (Social Psychological and Personality Science). «Αρκεί μια απλή υπενθύμιση ότι το μέλλον είναι απρόβλεπτο για να κάνει τους ανθρώπους να σταματήσουν ό,τι κάνουν και απλώς να απολαύσουν τη μυρωδιά των λουλουδιών», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Jordi Quoidbach.

Η προσωρινή εγκατάλειψη κάποιου αγαθού μπορεί να εξασφαλίσει μια αποτελεσματική κατεύθυνση προς την ευτυχία, συμπεραίνει μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο "Social Psychological and Personality Science". Η συνεχής προτίμηση στην απόλαυση και την αφθονία ίσως να μην είναι ο πιο παραγωγικός τρόπος για την ευτυχία.

Το «κόστος» του δανεισμού χρημάτων

Ερευνητές στο UCLA και το Harvard Business School, μελετούν πώς οι δανειστές και οι δανειζόμενοι διαφέρουν στον τρόπο που σκέφτονται για τα δανειζόμενα κεφάλαια και τις προσδοκίες τους σχετικά με το πώς πρέπει να δαπανώνται τα χρήματα.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι οι δανειστές εξοργίζονταν περισσότερο όταν οι οφειλέτες τους αγόραζαν υλικά αγαθά. Σε συνέχεια της μελέτης αυτής, οι ερευνητές έκαναν διάκριση του δανεισμού από άλλους τύπους συνδιαλλαγής και βρήκαν πως αυτοί που είχαν δανείσει χρήματα (σε αντίθεση με αυτούς που τα χάρισαν ή πλήρωσαν οι ίδιοι), είχαν μεγαλύτερο θυμό απέναντι σε όσους είχαν αγοράσει μ’ αυτά τα χρήματα ένα υλικό αγαθό. Μια τρίτη μελέτη έδειξε ότι οι δανειστές θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να εποπτεύουν τις αγορές των δανειοληπτών, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλα ποσά. Αυτά τα αποτελέσματα «φώτισαν» τις ρίζες του θυμού που νιώθουν οι δανειστές όταν οι δανειζόμενοι «καταχρώνται» τα δάνειά τους.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι ο διαπροσωπικός δανεισμός μπορεί να γίνει ένα συναισθηματικό ναρκοπέδιο, ειδικά για το δανειστή και ιδιαίτερα όταν ο δανειολήπτης κάνει υλιστικές αγορές παρά λειτουργικές», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Noah Goldstein.

Τι χρειάζονται οι ευκατάστατοι για να είναι ευτυχισμένοι;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο πλούτος είναι το μονοπάτι για την ευτυχία, αλλά το κυνήγι του χρήματος μπορεί να είναι αναποτελεσματικός τρόπος αναζήτησης της ευτυχίας. Σύμφωνα με μια μελέτη ερευνητών του Harvard Business School, του Πανεπιστημίου Mannheim και του Πανεπιστημίου Yale, τα ευκατάστατα άτομα αναφέρουν ότι η συσσώρευση ακόμα μεγαλύτερου πλούτου θα τους ανεβάσει στην κορυφή της ευτυχίας, ανεξάρτητα από τα χρήματα που έχουν ήδη.  

«Τα άτομα που έχουν χρήματα – είτε έχουν 1 εκατ. δολλάρια, είτε 10 εκατ. – δεν γίνονται πιο ευτυχισμένα όσο αυξάνεται ο πλούτος τους», αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής Michael Norton. Η έρευνα δείχνει ότι η παρούσα ευτυχία δεν σχετίζεται με την απόκτηση πλούτου και πιθανόν να συνδέεται αρνητικά με το εισόδημα. Η έρευνα αναμένεται να δημοσιευτεί το προσεχές έτος.


Πηγή: sciencedaily.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...