PsychologyNow Team

Οι επιστήμονες αεροδιαστημικής και οι νευροχειρουργοί είναι όντως πιο έξυπνοι από όλους;

Οι επιστήμονες αεροδιαστημικής και οι νευροχειρουργοί είναι όντως πιο έξυπνοι από όλους;

PsychologyNow Team
είναι οι επιστήμονες αεροδιαστημικής και οι νευροχειρουργοί πιο έξυπνοι από όλους;
Image credit: RODNAE Productions / pexels.com

Οι επιστήμονες αεροδιαστημικής και οι νευροχειρουργοί δεν είναι εξυπνότεροι από τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ.


Τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης δείχνουν ότι, παρά την κοινή πεποίθηση, οι μηχανικοί αεροδιαστημικής και οι νευροχειρουργοί έχουν παρόμοια επίπεδα ευφυΐας με εκείνα που υπάρχουν στον γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές σύγκριναν τη νοημοσύνη 329 μηχανικών αεροδιαστημικής και 72 νευροχειρουργών με 18.257 μέλη του γενικού πληθυσμού. Όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα επικυρωμένο διαδικτυακό τεστ, που μετρούσε έξι διακριτές πλευρές της γνωστικής λειτουργίας, διερεύνηση, σχεδιασμό και συλλογισμό, μνήμη εργασίας, προσοχή και ικανότητες επεξεργασίας συναισθημάτων.


Διαβάστε σχετικά: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ευφυούς ατόμου;


Η ερευνητική ομάδα έλαβε υπόψη κατά την ανάλυση παράγοντες με πιθανή επιρροή, όπως το φύλο, το κυρίαρχο χέρι και η εμπειρία στην ειδικότητα των συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μηχανικοί αεροδιαστημικής και οι νευροχειρουργοί ήταν ισοδύναμοι στους περισσότερους τομείς αλλά διέφεραν σε δύο: οι μηχανικοί έδειξαν καλύτερες νοητικές ικανότητες χειραγώγησης, ενώ οι νευροχειρουργοί ήταν καλύτεροι στην επίλυση σημασιολογικών προβλημάτων.

Όταν αυτά τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με του γενικού πληθυσμού, οι μηχανικοί αεροδιαστημικής δεν παρουσίασαν σημαντικές διαφορές σε κάποιον τομέα. Οι νευροχειρουργοί μπορούσαν να επιλύουν προβλήματα γρηγορότερα από τον γενικό πληθυσμό, αλλά παρουσίασαν πιο αργή ταχύτητα στην ανάκληση αναμνήσεων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι, παρά τη στερεοτυπική αντίληψη, και οι τρεις ομάδες ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη παρουσίασαν ένα ευρύ φάσμα γνωστικών ικανοτήτων. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης, η οποία δεν αντιπροσωπεύει την ποικιλία των μηχανικών αεροναυπηγικής και των νευροχειρουργών που υπάρχουν στον κόσμο.


Ism Tsox
Έρευνα: "It's not rocket science" and "It's not brain surgery"—"It's a walk in the park": prospective comparative study, BMJ (2021). DOI: 10.1136/ bmj-2021-067883

Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...