PsychologyNow Team

Οι περισσότερες επιλογές, μειώνουν τις προσδοκίες μας

Οι περισσότερες επιλογές, μειώνουν τις προσδοκίες μας

PsychologyNow Team
γυναίκες ανακαλύπτουν ότι οι περισσότερες επιλογές, μειώνουν τις προσδοκίες μας
Image credit: Tim Douglas / pexels.com

Όσο περισσότερες επιλογές εξετάζουν οι άνθρωποι με την πάροδο του χρόνου, τόσο χαμηλώνουν οι προσδοκίες τους, υποστηρίζει μια έρευνα στο Proceedings of the National Academy of Sciences.


Οι ερευνητές εξέτασαν τις διαδικτυακές στρατηγικές λήψης αποφάσεων των συμμετεχόντων μέσω τριών ερευνών. Στις πρώτες δύο, δόθηκε σε 301 συμμετέχοντες η οδηγία να προσπαθήσουν να αγοράσουν το πιο οικονομικό αεροπορικό εισιτήριο. Τους έδειξαν μια σειρά από 10 προσφορές, στις οποίες οι τιμές κυμαίνονταν, καθώς η ημερομηνία αναχώρησης πλησίαζε όλο και περισσότερο.

Στην τρίτη έρευνα, ζητήθηκε από 95 συμμετέχοντες να βρουν τις καλύτερες τιμές για προϊόντα, όπως τρόφιμα ή οικιακές συσκευές. Και στις τρεις μελέτες, η συμπεριφορά των συμμετεχόντων ακολούθησε ένα «μοντέλο γραμμικού ορίου», δηλαδή η τιμή που ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν αυξανόταν γραμμικά με τον αριθμό των επιλογών που είχαν δει.

Η συμπεριφορά τους ήταν αντιφατική με άλλα προτεινόμενα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προβλέπουν βέλτιστη λήψη αποφάσεων.


Sof Andr
Έρευνα: A linear threshold model for optimal stopping behavior

Απόδοση: Ανδριανάκη Σοφία – Μετάφραση και επιμέλεια ξενόγλωσσων άρθρων

 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...