PsychologyNow Team

Το εργασιακό άγχος βλάπτει την υγεία μας στον ίδιο βαθμό με το παθητικό κάπνισμα

Το εργασιακό άγχος βλάπτει την υγεία μας στον ίδιο βαθμό με το παθητικό κάπνισμα

PsychologyNow Team

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι βιώνουν εργασιακό άγχος κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αλλά τι επιδράσεις έχει το εργασιακό άγχος στην υγεία μας; Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, το εργασιακό άγχος βλάπτει την υγεία μας, ακριβώς το ίδιο με την παθητική έκθεση στο καπνό του τσιγάρου.


Ερευνητές από το Harvard Business School της Βοστώνης και από το Πανεπιστήμιο του Stanford, δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Behavioral Science & Policy Association.

Επίσης, ένα αφιέρωμα που δημοσιεύθηκε φέτος στο περιοδικό Medical News Today και που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη,  απεκάλυψε μερικές από τις επιπτώσεις του άγχους στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και της νόσου του Alzheimer.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η φετινή έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Αμερικανικό Ψυχολογικό Σύλλογο (APA) με τίτλο «Το άγχος στην Αμερική», διαπίστωσε ότι το χρήμα είναι η κύρια αιτία άγχους στις ΗΠΑ. Στη δεύτερη θέση και με μικρή ποσοστιαία διαφορά,  είναι η εργασία, με το 60% των Αμερικανών να την αναφέρουν ως την κύρια αιτία άγχους.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της τελευταίας αυτής μελέτης, συμπεριλαμβανομένου του Τζόελ Γκόου από το Harvard Business School, έχει υπάρξει εκτεταμένη έρευνα για τα αίτια που προκαλούν άγχος στο χώρο εργασίας.

«Ωστόσο, οι προσπάθειες της πολιτικής υγείας να αντιμετωπίσουν τις συνεχώς αυξανόμενες δαπάνες για την υγεία σε συνδυασμό με τα φτωχά αποτελέσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες,  έχουν αγνοήσει σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία οι ψυχοκοινωνικοί στρεσογόνοι παράγοντες στο χώρο της εργασίας, όπως είναι οι υψηλές απαιτήσεις των θέσεων εργασίας, η οικονομική ανασφάλεια και οι πολλές ώρες εργασίας», ισχυρίζονται οι μελετητές.

Η μελέτη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι υπεύθυνοι για την χάραξη πολιτικών υγείας πρέπει να αναγνωρίσουν ποιοι είναι οι παράγοντες στο χώρο εργασίας που πυροδοτούν το άγχος.

Για την ολοκλήρωση της μελέτης, η ομάδα των ερευνητών διεξήγαγε μια μετα-ανάλυση 228 ερευνών που εξέτασε τις επιρροές ποικίλων στρεσογόνων παραγόντων στον χώρο εργασίας όπως η εργασιακή ανασφάλεια, οι ταυτόχρονες υποχρεώσεις οικογένειας-εργασίας, οι υψηλές εργασιακές απαιτήσεις και οι πολλές ώρες εργασίας σε σχέση με τις τέσσερις ακόλουθες επιπτώσεις για την υγεία: μία διαγνωσμένη ιατρική πάθηση, μία αυτο-αναφερόμενη κακή σωματική υγεία, μία αυτο-αναφερόμενη κακή ψυχική υγεία και υψηλή θνησιμότητα.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης αποκάλυψαν ότι οι εργαζόμενοι με θέσεις  που έχουν υψηλές απαιτήσεις, έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κάποια ιατρική πάθηση από ό, τι εκείνοι που δεν ζουν με αυτό το στρεσογόνο παράγοντα. Η εργασιακή ανασφάλεια συνδέθηκε με 50% υψηλότερο κίνδυνο κακής σωματικής και ψυχικής υγείας, ενώ οι πολλές ώρες εργασίας συσχετίστηκαν με 20% μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Η ομάδα συνέκρινε επίσης τις επιπτώσεις στην υγεία των στρεσογόνων παραγόντων που υπάρχουν στο εργασιακό περιβάλλον με εκείνες του παθητικού καπνίσματος και βρήκε ότι οι επιπτώσεις που έχουν στην υγεία οι δύο αυτοί παράγοντες ήταν αρκετά παρόμοιες. Οι ερευνητές προσθέτουν:

«Οι επιπτώσεις στην υγεία από το παθητικό κάπνισμα κρίνονται τόσο σημαντικές ώστε να δικαιολογήσουν νομοθετικές παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, το παθητικό κάπνισμα αναγνωρίζεται ως καρκινογόνο και το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των χώρων εργασίας, έχει απαγορευτεί σε πολλές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και σε πολλές άλλες χώρες».

«Τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσής που πραγματοποιήσαμε, δείχνουν ότι οι στρεσογόνοι παράγοντες στο χώρο εργασίας αυξάνουν τις πιθανότητες για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία περίπου στον ίδιο βαθμό με την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα».

Ως εκ τούτου, ο Γκόου και οι συνεργάτες του, λένε ότι μαζί με την εστίαση σε δραστηριοτήτες που συμβάλλουν στην υγεία όπως η αύξηση της σωματικής άσκησης και η μείωση της έκθεσης στο κάπνισμα στο χώρο εργασίας, οι νομοθέτες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και τις πρακτικές στο χώρο εργασίας που συμβάλλουν στη δημιουργία του άγχους.

«Για παράδειγμα», προσθέτουν, «πιθανοί ανασχηματισμοί στη δουλειά που μπορούν να περιλαμβάνουν περιορισμό του ωραρίου εργασίας, τη μείωση της βάρδιας και την εξάλειψη απρόβλεπτων υπερωριών και να ενθαρρύνουν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, βοηθούν τους εργαζομένους να επιτύχουν μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».

«Εκτός και μέχρις ότου οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις πάρουν πιο αυστηρά μέτρα και παρέμβουν για να μειωθούν οι επιβλαβείς παράγοντες που προκαλεί το άγχος στο χώρο εργασίας», συνεχίζουν, «οι προσπάθειες για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων  και της ζωής τους, καθώς και η μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης, θα έχουν ανεπαρκή αποτελέσματα».

Το 2012, το περιοδικό Medical News Today αναφέρθηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στo ιατρικό περιοδικό The Lancet που συνέδεσε το εργασιακό άγχος με 23% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.


Πηγή: medicalnewstoday.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...