Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την εργασιακή μοναξιά όταν δουλεύουμε από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η πανδημία κρατάει εκατομμύρια ανθρώπους μακριά από τους συνηθισμένους χώρους εργασίας, καθώς συνεχίζουν να δουλεύουν από το σπίτι. Ακόμα και με τη διάθεση του εμβολίου, η εργασία από το σπίτι ίσως είναι το μέλλον για κάποιους και, σύμφωνα με νέα έρευνα, το συναίσθημα εργασιακής μοναξιάς που προκαλείται επηρεάζει αρνητικά την ευημερία των εργαζομένων.
Μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα-Πανεπιστημίου Περντιού στην Ιντιανάπολις, υποστηρίζει ότι τα συναισθήματα εργασιακής μοναξιάς κατά τη διάρκεια της πανδημίας σχετίζονται με περισσότερες καταθλιπτικές συμπεριφορές και λιγότερες συμπεριφορές εθελοντικής βοήθειας στην εργασία. Η έρευνα παρουσιάζεται στο επιστημονικό περιοδικό Occupational Health Psychology.
Προσπαθήσαμε να καταλάβουμε ποιοι παράγοντες προκαλούν συναισθήματα εργασιακής μοναξιάς και πώς αυτά επηρεάζουν την ψυχολογική υγεία και τη συμπεριφορά των εργαζομένων, δήλωσε η Στέφαν Άντελ, ψυχολόγος και βασική συγγραφέας της έρευνας.
Εξετάσαμε τρεις διαφορετικούς παράγοντες που θεωρήσαμε ότι ίσως επηρεάζουν την εργασιακή μοναξιά: αντιλήψεις εργασιακής ανασφάλειας, συχνότητα τηλεργασίας και ανεπαρκής ενημέρωση από τις εταιρείες σχετικά με το πώς ανταποκρίνονται στην πανδημία. Βρήκαμε ότι και οι τρεις αυτοί παράγοντες συμβάλλουν στα συναισθήματα εργασιακής μοναξιάς, και ότι η εργασιακή μοναξιά σχετίζεται με κατάθλιψη και λιγότερες εθελοντικές συμπεριφορές βοήθειας στην εργασία.
Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από ένα εύρος εργασιακών αντικειμένων: κατασκευές, τεχνολογία, λιανεμπόριο και εκπαίδευση. Τα αποτελέσματα βασίζονται σε εβδομαδιαία ερωτηματολόγια από μέσα Μαρτίου έως μέσα Μαΐου 2020.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, όταν οι άνθρωποι νιώθουν μοναξιά, έχουν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης και είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν κάποια υπέρβαση στη δουλειά, όπως το να βοηθήσουν έναν συνάδελφο – κάτι που πολλές εταιρείες θα ήλπιζαν να κάνουν οι εργαζόμενοι στην πανδημία.
Διαβάστε σχετικά: Βιώνετε επαγγελματική εξουθένωση ή μήπως κάτι άλλο;
Η ελπίδα βρίσκεται στην αυτοσυμπόνοια
Όμως υπάρχει ελπίδα, με τη μορφή της αυτοσυμπόνιας. Η Άντελ και οι συνεργάτες της βρήκαν ότι η αυτοσυμπόνια ή το να φέρεσαι καλά στον εαυτό σου όταν υποφέρεις, μπορεί να περιορίσει κάποιες από τις επιπτώσεις της εργασιακής μοναξιάς.
Υποψιαζόμαστε ότι αυτό συμβαίνει επειδή η αυτοσυμπόνια κάνει το άτομο να είναι πιο ευγενικό με τον εαυτό του, το κάνει να αναγνωρίζει ότι δεν είναι μόνο του με τα συναισθήματά του και το βοηθά να κατανοεί τα αρνητικά συναισθήματα που προκύπτουν αλλά να μην καταβάλλεται από αυτά, εξήγησε η Άντελ.
Τα άτομα που ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα αυτοσυμπόνιας παρουσίασαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης σχετιζόμενα με εργασιακή μοναξιά σε σύγκριση με εκείνους που είχαν χαμηλότερα επίπεδα αυτοσυμπόνιας. Όμως, επίσης, αυτά τα άτομα έδειξαν λιγότερες βοηθητικές συμπεριφορές προς συναδέλφους, γεγονός που εξέπληξε τους ερευνητές.
Αρχικά πιστεύαμε ότι αν κάποιος δείχνει περισσότερη αυτοσυμπόνια, μάλλον θα έχει την ενέργεια και τους ψυχικούς πόρους να αναπτύξει πιο βοηθητική συμπεριφορά στη δουλειά, είπε η Άντελ. Όμως, όπως αποδείχτηκε, το μοτίβο λειτουργεί αντίθετα από ό,τι περιμέναμε. Αυτοί που είχαν περισσότερη αυτοσυμπόνια ήταν πιο πιθανό να επιτρέψουν στον εαυτό τους ένα απαραίτητο διάλειμμα. Υποψιαζόμαστε ότι αυτό ίσως τελικά τους κάνει να νιώθουν καλύτερα και να είναι πιο βοηθητικοί στο μέλλον.
Θα έχει πολύ ενδιαφέρον για τη μελλοντική έρευνα να συνεχίσει να εξετάζει τη δύναμη της αυτοσυμπόνιας στον χώρο εργασίας. Για παράδειγμα, θα ήταν καλό να δούμε αν οι εργοδότες που προωθούν την αυτοσυμπόνια διαμορφώνουν μια καλύτερη εργασιακή εμπειρία για τους εργαζομένους. Οι συνεργάτες μου κι εγώ ελπίζουμε να αναπτύξουμε παρεμβάσεις αυτοσυμπόνιας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εταιρείες για να κάνουν τους εργαζομένους τους να νιώθουν και να αποδίδουν καλύτερα στη δουλειά, συνέχισε η Άντελ.
Για τις εταιρείες που θέλουν να βοηθήσουν τους εργαζομένους τους που αντιμετωπίζουν εργασιακή μοναξιά, η Άντελ προτείνει:
1. Παροχή συνεπούς και ξεκάθαρης ενημέρωσης προς τους εργαζομένους σχετικά με την απόκριση της εταιρείας στην πανδημία και ύπαρξη διαφάνειας σχετικά με τις δομικές ή οικονομικές αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν την εργασιακή ασφάλεια των εργαζομένων.
2. Διαδικτυακές κοινωνικές συγκεντρώσεις για τους εργαζομένους. Αυτές θα είναι προαιρετικές κοινωνικές δραστηριότητες με στόχο να ανεβάσουν το ηθικό των εργαζομένων και να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν την αίσθηση ότι ανήκουν σε μια ομάδα.
3. Δημιουργία οργανωσιακού κλίματος που προωθεί και ενθαρρύνει την αυτοσυμπόνια των εργαζομένων.
4. Για όσους θέλουν να αναπτύξουν την αυτοσυμπόνια τους, η Άντελ προτείνει ότι σε καιρούς αποτυχίας ή δυσκολιών, κάποιος θα πρέπει να αποφεύγει την αρνητική στάση απέναντι στον εαυτό του και, αντιθέτως, να του δείχνει την ίδια καλοσύνη και κατανόηση που θα έδειχνε σε έναν καλό φίλο.
Έρευνα: Stephanie A. Andel et al, Depending on your own kindness: The moderating role of self-compassion on the within-person consequences of work loneliness during the COVID-19 pandemic., Journal of Occupational Health Psychology (2021).
Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων