psychologist-banner-2
banner1
thumb

Γιατί η ψυχολογική επίδραση της ανεργίας επηρεάζεται από τον τόπο διαμονής;

- Εργασία
29 Σεπτεμβρίου 2021

Θα περίμενε κανείς ότι οι άνθρωποι που είναι άνεργοι θα νιώθουν χειρότερα όταν ζουν σε μέρη με υψηλά επίπεδα ανεργίας, επειδή μοιάζει λιγότερο πιθανό να βρουν δουλειά. Αλλά η έρευνα κατέληξε στο αντίθετο συμπέρασμα.  


Τα επίπεδα ανεργίας θα είναι ένα σημαντικό τεστ για τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Σε κάποιους τομείς, εργαζόμενοι τέθηκαν μαζικά σε διαθεσιμότητα, και η μακροπρόθεσμη επίδραση στις επιχειρήσεις μπορεί να σημαίνει ότι πολλοί θα χάσουν μόνιμα τη δουλειά τους.

Πέρα από τις οικονομικές δυσκολίες που προκαλεί, η ανεργία έχει συναισθηματική και ψυχολογική επίδραση. Μια πρόσφατη έρευνα υποδεικνύει ότι η αρνητική επίδραση της ανεργίας στην ψυχική ευημερία ποικίλλει ανάλογα με το πού μένει κάποιος. Θα περίμενε κανείς ότι οι άνθρωποι που είναι άνεργοι θα νιώθουν χειρότερα όταν ζουν σε μέρη με υψηλά επίπεδα ανεργίας, επειδή μοιάζει λιγότερο πιθανό να βρουν δουλειά. Αλλά η έρευνα κατέληξε στο αντίθετο συμπέρασμα.   

banner1

Τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι η αρνητική ψυχολογική επίδραση της ανεργίας σε ένα άτομο μετριαζόταν καθώς αυξανόταν ο δείκτης ανεργίας της ευρύτερης γειτονιάς. Πιο απλά, η ανεργία πληγώνει λιγότερο όταν περιβάλλεσαι από άνεργους γείτονες.

Οι ερευνητές συνδύασαν μια μεγάλη έρευνα για τα νοικοκυριά, που καλύπτει την ψυχική και εργασιακή κατάσταση των συμμετεχόντων, με τοπικά δεδομένα της αγοράς εργασίας. Με αυτές τις πληροφορίες, μπόρεσαν να εξετάσουν την αρνητική επίδραση της ανεργίας στην ψυχική κατάσταση, και το αν είχε περισσότερο αρνητικό αντίκτυπο σε κάποιες γειτονιές από άλλες.

NEO BANNER ODHGOS SPOUDWN 21 22 ARXIKH

Για παράδειγμα, οι ερευνητές βρήκαν ότι η μέση διαφορά ανάμεσα στην αυτοαναφερόμενη ψυχική ευημερία των ανέργων και των εργαζομένων ήταν τριπλάσια σε γειτονιές με τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας. Μια εξήγηση γι’ αυτό έχει να κάνει με τις έντονες κοινωνικές προσδοκίες που συνοδεύουν την εργασία. Οι άνθρωποι συχνά εσωτερικεύουν συναισθήματα ενοχής και ντροπής όταν δεν εργάζονται, καθώς αντιλαμβάνονται την ανεργία ως κάτι που παραβιάζει τις παραδοσιακές κοινωνικές νόρμες.

Έτσι, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας σχετίζονται με μεγαλύτερη δυσκολία στην εύρεση νέας δουλειάς, μπορεί επίσης να μειώνουν το ψυχολογικό κόστος της ανεργίας, καθώς η κοινωνική πίεση για να εργάζεται κανείς ίσως δεν είναι τόσο ισχυρή όταν περιστοιχίζεται από άνεργους γείτονες.

Βρέθηκε επίσης ότι τα ψυχικά πλεονεκτήματα του να ζει κανείς ανάμεσα σε άνεργους γείτονες ήταν μεγαλύτερα για τους άντρες παρά για τις γυναίκες. Και φαίνεται πως είναι πιο σημαντικό για σχετικά μεγαλύτερους άνεργους ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας.

Η πιο πιθανή εξήγηση για τις διαφορές ανάμεσα στους άντρες και στις γυναίκες είναι απλώς ότι οι κοινωνικές προσδοκίες γύρω από την εργασία παραμένουν ισχυρότερες για τους άντρες, εξαιτίας των παραδοσιακών ρόλων φύλου, που τείνουν ακόμα να βλέπουν τον άντρα ως τον «κουβαλητή».

Ως αποτέλεσμα, οι άντρες έχουν περισσότερα να κερδίσουν από οτιδήποτε μειώνει το στίγμα που συνδέεται με την ανεργία. Όσον αφορά την ηλικία, οι σχετικά μεγαλύτεροι είναι πιο πιθανό να αλληλεπιδράσουν με τους γείτονές τους, κι έτσι οι τοπικές συγκρίσεις ίσως αποκτούν σχετικά μεγαλύτερη σημασία.


Διαβάστε σχετικά: Η αρνητική επίδραση της ανεργίας στην ψυχική και σωματική υγεία


Στοχευμένη δημιουργία θέσεων εργασίας

Για τους νεότερους ανέργους, ο κοινωνικός κόσμος επεκτείνεται πέρα από τη γειτονιά, σε διαδικτυακές και εικονικές μορφές διασύνδεσης. Αυτό σημαίνει ότι είναι το ίδιο πιθανό (αν όχι πιθανότερο) να συγκρίνουν τον εαυτό τους με ανθρώπους που ζουν έξω από την περιοχή κατοικίας τους.

Οι διαφορές ανάμεσα στις γειτονιές θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες στην πολιτική σφαίρα, όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Γιατί, όπως οι εργαζόμενοι είναι πιθανό να είναι λιγότερο αφοσιωμένοι σε δουλειές που θεωρούν χαμηλής ποιότητας, είναι επίσης πιθανό ότι οι άνεργοι θα είναι λιγότερο αφοσιωμένοι στην ανεύρεση εργασίας (τουλάχιστον χαμηλής ποιότητας) όταν μένουν σε γειτονιές με υψηλά επίπεδα ανεργίας.   

Συνολικά, η έρευνα ανέδειξε τη σημασία των μη οικονομικών παραγόντων για την εξήγηση της αρνητικής ψυχολογικής επίδρασης της ανεργίας. Ακόμα κι αν το να μένεις σε μια περιοχή με σχετικά υψηλά επίπεδα ανεργίας μπορεί να μειώνει την ψυχολογική επίδραση του να είσαι άνεργος, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η ανεργία είναι πάντα επιβλαβής για την ψυχολογική μας κατάσταση. Απλώς ο βαθμός που μας επηρεάζει μπορεί να διαφέρει από τόπο σε τόπο.


Ism Tsox
Απόδοση – Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια