PsychologyNow Team

Το φως του ήλιου βοηθάει τους εργαζόμενους να αποδίδουν καλύτερα στην εργασία τους

Το φως του ήλιου βοηθάει τους εργαζόμενους να αποδίδουν καλύτερα στην εργασία τους

PsychologyNow Team
το φως του ήλιου βοηθάει τον εργαζόμενο να αποδώσει καλύτερα στην εργασία του
Image credit: Andrea Piacquadio / pexels.com

Το φως του ήλιου μπορεί να ωφελήσει την υγεία των εργαζομένων και την γνωστική ικανότητά τους.


Μια ερευνητική ομάδα ψυχολόγων βρήκε ότι οι υπάλληλοι γραφείου κοιμούνται περισσότερες ώρες κάθε βράδυ, όταν εκτίθενται σε περισσότερο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η έρευνά τους η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Environmental Research and Public Health, περιγράφει τα πειράματα που διεξήγαγαν σε πραγματικές κτιριακές εγκαταστάσεις καθώς και τα σχετικά ευρήματα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι υπάλληλοι γραφείου εκτίθενται σε ελάχιστο φυσικό φως κατά τη διάρκεια εργασίας τους, τείνουν να κοιμούνται λιγότερο τη νύχτα, συγκριτικά με αυτούς που εκτίθενται σε περισσότερο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, τείνουν να αποδίδουν λιγότερο καλά σε τεστ γνωστικής αξιολόγησης.

Άλλες έρευνες έχει δείξει ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε περισσότερο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, τείνουν να κοιμούνται περισσότερο, από ό, τι εκείνα που βλέπουν λίγο φως ημέρας.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές προσπάθησαν να μάθουν περισσότερα σχετικά με τη συσχέτιση ηλιακού φωτός και ύπνου, πραγματοποιώντας ένα πείραμα σε δύο παρακείμενα γραφεία.


Διαβάστε σχετικά: Το στρες στο χώρο εργασίας: Πώς μας επηρεάζει;


Τα πειράματα περιλάμβαναν τον έλεγχο διαφορών στα μοτίβα ύπνου σε άτομα που εργάζονταν σε σχεδόν όμοια περιβάλλοντα γραφείων, τα οποία βρίσκονταν το ένα δίπλα στο άλλο, με την μόνη ουσιαστική διαφορά αυτή του φωτισμού. Το ένα γραφείο είχε τις παραδοσιακές περσίδες που αποκρύπτουν μεγάλο μέρος του ηλιακού φωτός που εισέρχεται μέσα από τα μεγάλα γυάλινα παράθυρα.

Στο άλλο γραφείο, τα παράθυρα υποβλήθηκαν σε επεξεργασία μέσω της τεχνολογίας ηλεκτροχρωμικών υαλοπινάκων που επιτρέπει τη διέλευση περισσότερου ηλιακού φωτός ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί το εκτυφλωτικό φως. Για το σκοπό του πειράματος, οι υπάλληλοι κλήθηκαν να εργαστούν και στα δύο γραφεία για μία εβδομάδα.

Στο τέλος της εβδομάδας, ζητήθηκε από τους εργαζομένους να ανταλλάξουν γραφεία όπου εργάστηκαν για μια επιπλέον εβδομάδα. Όλοι οι εργαζόμενοι φορούσαν κινησιογράφο καρπού που μετρούσε και κατέγραφε πόσες ώρες κοιμόνταν κάθε βράδυ.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι και οι δύο ομάδες κοιμόνταν περισσότερες ώρες όταν δούλευαν στο γραφείο με το περισσότερο ηλιακό φως - κατά μέσο όρο 37 λεπτά περισσότερο. Επίσης, ανακάλυψαν ότι τα θετικά αποτελέσματα του ηλιακού φωτός αυξάνονταν με το πέρασμα της εβδομάδας, όπως και οι βαθμολογίες στις γνωστικές εξετάσεις. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι εργαζόμενοι σημείωσαν 42% υψηλότερη βαθμολογία στα γνωστικά τεστ.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι το φυσικό φως θα πρέπει να επιδιώκεται περισσότερο στο χώρο εργασίας και ότι κάτι τέτοιο θα ωφελήσει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους εργοδότες.


Alk Kais
Έρευνα: Mohamed Boubekri et al. The Impact of Optimized Daylight and Views on the Sleep Duration and Cognitive Performance of Office Workers, International Journal of Environmental Research and Public Health (2020)

Απόδοση: Αλκμήνη Καισαρίδου - Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...