psychologist-banner-2
thumb

9 καθημερινές συνήθειες που καταστρέφουν αθόρυβα το 90% της ευτυχίας και της παραγωγικότητάς σας

- Εργασία
3 Ιουνίου 2025

Από το άσκοπο scrolling μέχρι ένα ακατάστατο γραφείο στο σπίτι, αυτές οι εννέα συνήθειες μπορούν να διαβρώσουν σταθερά την αίσθηση ευεξίας μας, αν αφεθούν ανεξέλεγκτες.


Μερικές φορές, δεν είναι τα μεγάλα πράγματα που εκτροχιάζουν την ευτυχία και την παραγωγικότητά μας, αλλά μια ποικιλία από μικρές, ύπουλες συνήθειες που μόλις και μετά βίας παρατηρούμε.

Αυτά τα μοτίβα εμφανίζονται με ανεπαίσθητους τρόπους: μια πτώση στους βαθμούς, μια αλλαγή στους κοινωνικούς κύκλους ή μια απότομη αύξηση της μελαγχολίας.

Παρακάτω, ακολουθούν 9 καθημερινές συνήθειες που, σύμφωνα με τους ψυχολόγους μπορούν να υπονομεύσουν τη συνολική μας ευεξία και αποδοτικότητα. Μπορεί να φαίνονται αθώες, αλλά μπορούν να μειώσουν αθόρυβα τη χαρά και την εστίασή μας αν δεν είμαστε προσεκτικοί.

1. Απρόσεκτο “scrolling” και διαθέσιμος χρόνος μπροστά σε οθόνη

Ζούμε σε μια εποχή ατελείωτων ειδοποιήσεων, ροών κοινωνικών μέσων και προτροπών “κάντε κλικ εδώ”. Είναι τόσο εύκολο να σηκώσετε το τηλέφωνό σας για μια γρήγορη ματιά – και να χάσετε 45 λεπτά χωρίς καν να το καταλάβετε. Όμως η προσοχή είναι ο πιο πολύτιμος πόρος μας. Σύμφωνα με διάφορες γνωστικές μελέτες, κάθε φορά που μας απομακρύνει ένα τηλεφωνικό χτύπημα από μια εργασία, μπορεί να χρειαστούν αρκετά λεπτά για να συγκεντρωθούμε ξανά.

Δοκιμάστε το εξής: ορίστε συγκεκριμένες ώρες για να ελέγξετε το τηλέφωνό σας. Αν το βρίσκετε δύσκολο, κρατήστε τη συσκευή σας σε άλλο δωμάτιο όταν εργάζεστε σε κάτι σημαντικό ή όταν απολαμβάνετε μια ήσυχη στιγμή με την οικογένεια. Θυμηθείτε, εμείς επιλέγουμε πώς θα ξοδέψουμε την ψυχική μας ενέργεια.

 2. Υπερβολική δέσμευση σε εργασίες και ανθρώπους

Οι ψυχολόγοι συχνά επισημαίνουν την υπερβολική δέσμευση ως βασική αιτία της επαγγελματικής εξουθένωσης. Μπορεί να νομίζουμε ότι βοηθάμε, αλλά στην πραγματικότητα, απλωνόμαστε πολύ και αφήνουμε λίγη ενέργεια για τις δικές μας προτεραιότητες.

Ένα κόλπο είναι να εξασκηθείτε στο να λέτε Θα πρέπει να ελέγξω το πρόγραμμά μου ή Άσε με να το σκεφτώ. Αυτό σας δίνει μια στιγμή για να αποφασίσετε αν πραγματικά έχετε το εύρος ζώνης. Το να λέτε «όχι» μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι μια απαραίτητη δεξιότητα για να διατηρήσετε την ευτυχία (και την ψυχική σας υγεία) σας.

3. Αποφυγή Δύσκολων Συναισθημάτων

Συναισθήματα όπως η θλίψη, ο θυμός ή η απογοήτευση μπορεί να είναι άβολα, γι’ αυτό μερικές φορές τα καταπιέζουμε ή αποσπούμε την προσοχή μας. Από ψυχολογικής άποψης, η καταστολή των συναισθημάτων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως άγχος, σωματική ένταση, ακόμη και διαταραχές ύπνου. Αυτό που είναι βοηθητικό, ήταν η καταγραφή τους σε ημερολόγιο. Μόλις πέντε λεπτά την ημέρα αρκούν. Μερικές φορές, αυτή η απλή πράξη αναγνώρισης ενός αρνητικού συναισθήματος είναι αρκετή για να το εμποδίσει να υποτροπιάσει.

4. Αρνητική Αυτοδιάθεση

Το κάνουν συχνά οι μαθητές: ένας κακός βαθμός σε τεστ θα μπορούσε να τους οδηγήσει να πουν Απλώς δεν είμαι αρκετά έξυπνος ή Δεν θα το καταλάβω ποτέ αυτό. Το κάνουν και οι ενήλικες, μόνο που το καμουφλάρουμε με λόγια ενηλίκων ή σιωπηλούς εσωτερικούς διαλόγους. Οι ψυχολόγοι το αναφέρουν ως «γνωστική παραμόρφωση», η οποία μπορεί να μειώσει δραστικά την αυτοεκτίμηση και να εκτροχιάσει το κίνητρο.

Αντικαταστήστε αυτές τις απαισιόδοξες φράσεις με πιο ισορροπημένες δηλώσεις. Αντί για το Έχω κάνει λάθος στη διατροφή μου για σήμερα, είμαι απελπισμένος, δοκιμάστε Έκανα λάθος μια φορά, αλλά μπορώ να κάνω μια καλύτερη επιλογή στο επόμενο γεύμα μου. Σκεφτείτε τον εαυτό σας ως τον καλύτερό σας φίλο – θα μιλούσατε σε έναν φίλο όπως μιλάτε στον εαυτό σας;

5. Θυσιάζοντας τον ύπνο

Υπάρχει ένα απόφθεγμα που συχνά αποδίδεται στον Βενιαμίν Φραγκλίνο: Το να πηγαίνεις νωρίς για ύπνο και να ξυπνάς νωρίς κάνει έναν άνθρωπο υγιή, πλούσιο και σοφό. Ενώ δεν χρειάζεται να είμαστε στο κρεβάτι πριν από τη δύση του ηλίου, υπάρχει αλήθεια στη σημασία της συνεπούς, ποιοτικής ανάπαυσης. Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε ευερεθιστότητα, μειωμένη λήψη αποφάσεων και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αν δυσκολεύεστε να ξεκουραστείτε, δοκιμάστε μια χαλαρωτική ιεροτελεστία πριν τον ύπνο: τσάι από βότανα, ελαφρύ stretching ή ανάγνωση ενός βιβλίου αντί να κάνετε scroll στο τηλέφωνό σας.

6. Αγνοώντας τη δύναμη των διαλειμμάτων

Η παραγωγικότητα δεν έχει να κάνει με το να αλυσοδέσετε τον εαυτό σας σε ένα γραφείο. Στην πραγματικότητα, τα σκόπιμα διαλείμματα μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την εστίαση και τη δημιουργικότητα. Ως ενήλικες, χρειαζόμαστε την ίδια αρχή: ορίστε ένα χρονόμετρο για 25-30 λεπτά. Μετά από αυτό, απομακρυνθείτε από την εργασία σας και θα επιστρέψετε γεμάτοι ενέργεια και όχι βαριεστημένοι ή εξαντλημένοι.

7. Ζώντας με ακαταστασία και αποδιοργάνωση

Ένα ακατάστατο περιβάλλον μπορεί σιγά σιγά να χαλάσει την ηρεμία. Είτε πρόκειται για ένα υπερφορτωμένο γραμματοκιβώτιο είτε για ένα ακατάστατο σαλόνι, η σωματική αταξία συχνά αντικατοπτρίζει την ψυχική αταξία. Η ψυχολογική έρευνα υποδηλώνει ότι η ακαταστασία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα στρες και να εμποδίσει την ικανότητά μας να συγκεντρωθούμε.

Ένα μικρό βήμα που είναι λυτρωτικό: να αποφασίσετε για τη χρήση των αντικειμένων άμεσα. Αν φτάσει η αλληλογραφία, αποφασίστε αμέσως αν θα την κρατήσετε, θα την αρχειοθετήσετε ή θα την πετάξετε. Μην μετακινείτε απλώς στοίβες. Και αν μπορείτε να διαθέσετε ένα απόγευμα Σαββατοκύριακου, κάντε ένα μίνι «πάρτι καθαρισμού». Πιστέψτε με, η πνευματική διαύγεια που προέρχεται από έναν τακτοποιημένο χώρο αξίζει τον κόπο.

8. Προσκόλληση στην τελειομανία

Έχετε διστάσει ποτέ να ξεκινήσετε ένα έργο επειδή μπορεί να μην αποδειχθεί ακριβώς όπως το φαντάζεστε; Αυτό είναι τελειομανία, ένας σιωπηλός σαμποτέρ – που μας εμποδίζει να δοκιμάσουμε νέα πράγματα ή να ολοκληρώσουμε εργασίες, όλα από φόβο μήπως δεν πετύχουμε κάποιο αδύνατο πρότυπο. Ομοίως, στην καθημερινή ζωή, μπορούμε να προσπαθούμε για το «αρκετά καλό» και να βελτιωνόμαστε στην πορεία. Μερικές φορές, το κλειδί για την παραγωγικότητα είναι η αποδοχή της ατελούς δράσης αντί της μηδενικής δράσης.

9. Η αποτυχία να θέσουμε όρια

Αυτό συνδέει πολλά από τα άλλα. Ένα όριο θα μπορούσε να είναι η απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων τηλεφώνου μετά τις 8 μμ., η απόρριψη προσκλήσεων όταν είμαστε ήδη καταβεβλημένοι ή η δήλωση σε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο ότι χρειαζόμαστε λίγο προσωπικό χώρο για να επαναφορτίσουμε τις δυνάμεις μας. Αν δεν χαράξουμε αυτές τις γραμμές, κινδυνεύουμε να νιώσουμε χρησιμοποιημένοι ή καταβεβλημένοι. Τα όρια δεν αφορούν τον αποκλεισμό των ανθρώπων – αφορούν την προστασία των συναισθηματικών και ψυχικών μας πόρων. Σκεφτείτε τα ως κιγκλιδώματα σε έναν ελικοειδή δρόμο: χωρίς αυτά, είναι πιο πιθανό να καταρρεύσετε.

Συμπερασματικά

Από το άσκοπο scrolling μέχρι ένα ακατάστατο γραφείο στο σπίτι, αυτές οι εννέα συνήθειες μπορούν να διαβρώσουν σταθερά την αίσθηση ευεξίας μας αν αφεθούν ανεξέλεγκτες. Τα καλά νέα είναι ότι η καθεμία είναι υπό τον έλεγχό μας να αλλάξει. Ίσως ξεκινήσετε μειώνοντας τον χρόνο μπροστά σε μια οθόνη ή αφιερώνοντας πέντε λεπτά καταγραφής για συναισθηματική αυτογνωσία. Μικρά, σκόπιμα βήματα μπορούν να μετατρέψουν μια εξαντλητική συνήθεια σε μια ενδυναμωτική νέα προσέγγιση.


Πηγή: dmnews.com
Απόδοση: Ισιδώρα Σκουρλή, Διδάκτωρ του Τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια