PsychologyNow Team

Βαριέστε εύκολα; Υπάρχει μέθοδος για να νιώσετε μία παλιά εμπειρία σαν καινούρια

Βαριέστε εύκολα; Υπάρχει μέθοδος για να νιώσετε μία παλιά εμπειρία σαν καινούρια

PsychologyNow Team
άνδρας και γυναίκα στέκονται σε ένα τοίχο κοιτώντας το laptop

Πώς να κάνετε το παλιό να φαίνεται σαν καινούριο.


Ένα από τα συχνά θέματα που φέρνουν οι άνθρωποι στη θεραπεία, είναι η πλήξη με τη ζωή τους. Το νέο αυτοκίνητο που απέκτησαν ενθουσιωδώς πριν ένα χρόνο, είναι τώρα αδιάφορο. Οι αρχικά ενδιαφέρουσες και ζωηρές συνομιλίες με το σύντροφο τους, δείχνουν βαρετές μετά από χρόνια συζήτησης για το ίδιο θέμα. Ορισμένοι άνθρωποι στρέφονται στον εθισμό και τις καταναγκαστικές συμπεριφορές για να δημιουργήσουν ξανά μια αίσθηση ενθουσιασμού στη ζωή τους. Άλλοι γίνονται καταθλιπτικοί επειδή η ζωή φαίνεται να έχει χάσει τη συγκίνηση της. Η ευχαρίστηση είναι ένα σημαντικό κίνητρο σε κάθε ηλικία και συνδέεται στενά με τη συγκίνηση του καινούριου.

Μια νέα μελέτη στο επιστημονικό Journal Personality and Social Psychology Bulletin προτείνει την υιοθέτηση μιας απλής στρατηγικής για την ανάκτηση μιας αίσθησης καινοτομίας στην καθημερινότητα μας. Η μελέτη υποστηρίζει ότι οι μικρές διαφοροποιήσεις στον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τα πράγματα μπορεί να βοηθήσει τη βαρετή παλιά δραστηριότητα, να μας φανεί ξανά νέα και συναρπαστική.

Πώς να κάνετε το παλιό να φαίνεται σαν καινούριο

Η μελέτη περιελάμβανε μια σειρά μετρήσεων που αξιολόγησαν τις επιδράσεις των νέων προσεγγίσεων στις παλιές εμπειρίες.

Η δοκιμή του νερού: Το πείραμα αυτό περιελάμβανε 300 συμμετέχοντες. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους νεοεισερχόμενους να σχεδιάσουν νέους ενδιαφέροντες τρόπους να πίνουν νερό - όπως να το πιούν μέσα από ένα φάκελο. Οι άνθρωποι που έπιναν νερό με ασυνήθιστους τρόπους δήλωσαν ότι το απόλαυσαν περισσότερο.

Η δοκιμή του Popcorn: Οι ερευνητές κάλεσαν 68 άτομα να συμμετάσχουν σε μια μελέτη που νόμιζαν ότι προοριζόταν για να βοηθήσει τους ανθρώπους να τρώνε πιο αργά. Οι συμμετέχοντες έφαγαν 10 ποπ-κορν, ένα κάθε φορά. Μια ομάδα ελέγχου χρησιμοποίησε τα χέρια τους για να φάνε. Μία άλλη ομάδα έφαγε το ποπ-κορν χρησιμοποιώντας ξυλάκια.

Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν στη συνέχεια την εμπειρία τους με διάφορες μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου γεύσης του ποπ-κορν και πόσο διασκεδαστική ήταν η διαδικασία του φαγητού. Οι άνθρωποι που χρησιμοποίησαν chopsticks απήλαυσαν περισσότερο την εμπειρία.

Οι ερευνητές πρότειναν στη συνέχεια και στις δύο ομάδες να φάνε ακόμα 10 κομμάτια ποπ-κορν. Μετά τον δεύτερο γύρο και οι δύο ομάδες ανέφεραν παρόμοια επίπεδα απόλαυσης. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι πρώτες αξιολογήσεις των χρηστών που χρησιμοποίησαν ξυλάκια οφείλονταν στην καινοτομία της εμπειρίας και όχι επειδή τα ξυλάκια έκαναν καλύτερη τη γεύση των ποπ-κορν. Η μελέτη υποστηρίζει επίσης ότι η καινοτομία είναι πιο ισχυρή στις πρώτες εμπειρίες.

Σε επόμενες πειραματικές δοκιμές που περιελάμβαναν τη χρήση βίντεο, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η καινοτομία από μόνη της δεν αρκεί για να αυξήσει την απόλαυση. Η καινοτομία ενισχύει την απόλαυση όταν βοηθά τον συμμετέχοντα να ενταχθεί μέσα στη δραστηριότητα.

Ενεργοποίηση καινοτομίας στην καθημερινή ζωή

Συνολικά, τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η καινοτομία - ακόμη και σε παράδοξες παραλλαγές - μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να νιώσουν σαν καινούριες τις παλιές εμπειρίες. Οι άνθρωποι που θέλουν να δημιουργήσουν ένα μικρό ενθουσιασμό στην καθημερινή τους ζωή, μπορούν να λάβουν σοβαρά υπόψη τη συμβουλή αυτή δοκιμάζοντας νέες εκδόσεις παλιών εμπειριών. Για παράδειγμα, κάποιος που κάνει τζόκινγκ θα μπορούσε να ενισχύσει το κίνητρό του, επιλέγοντας να τρέξει σε ένα διαφορετικό πάρκο. Ένα ζευγάρι θα μπορούσε να αναζωογονήσει την σχέση του, βγαίνοντας ραντεβού σε ένα μαγαζί που δεν έχει επισκεφθεί, με ρομαντικό φωτισμό.

Ένας ψυχολόγος μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένες προτάσεις για την αναζωογόνηση της καθημερινής ρουτίνας. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακαλύψουν ξανά την αίσθηση του ενθουσιασμού και της περιπέτειας. Ακόμη και οι μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.


XristGenn

 

Πηγή: O’Brien, E. & Smith, R. W. (2018). Unconventional consumption methods and enjoying things consumed: Recapturing the “first-time” experience. Personality and Social Psychology Bulletin
Απόδοση: Χριστιάννα Γεννατά
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...