Η δυστοπική Οργουελική θεώρηση εφαρμόζεται σήμερα στην Κίνα.
Η παρακολούθηση ανθρώπων, βασισμένη μέχρι σήμερα στα δυστοπικά μυθιστορήματα του Τζωρτζ Όργουελ, δείχνει να παίρνει σάρκα και οστά τώρα με τη χρήση «τεχνολογικής συναισθηματικής επιτήρησης» τόσο από τις επιχειρήσεις στην Κίνα όσο και από τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας, αναφέρει το South China Morning Post.
Η τεχνολογία αυτή, χρησιμοποιεί μικρούς ασύρματους αισθητήρες ενσωματωμένους στα καπέλα των εργαζομένων, οι οποίοι μπορούν να παρακολουθούν τα εγκεφαλικά κύματα. Αυτά τα δεδομένα αναλύονται στη συνέχεια από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης οι οποίες αντιλαμβάνονται πότε ένας εργαζόμενος είναι κουρασμένος, αγχωμένος ή ακόμα και θυμωμένος.
Μια εταιρεία που χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη τεχνολογία παρακολούθησης του εγκεφάλου, υποστηρίζει ότι τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 315 εκατομμύρια δολάρια από την κυκλοφορία της, μέχρι το 2014. Παρόμοιες χρήσεις της τεχνολογίας περιλαμβάνουν την παρακολούθηση των οδηγών των τρένων για να επιβεβαιωθεί αν έχουν κοιμηθεί ή κινδυνεύουν να κοιμηθούν εν ώρα εργασίας.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν μπορεί να διαβάσει τις σκέψεις των ανθρώπων. Παρόλα αυτά, η ικανότητα ανάγνωσης των ανθρώπινων συναισθημάτων είναι επίσης πολύ σημαντική υπόθεση.
Με την εφαρμογή της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης να εξαφανίζει σιγά-σιγά την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων, θα πρέπει να ανησυχεί κανείς για το πόσο μακριά θα μπορούσε να φτάσει η τεχνολογία σε ένα απολυταρχικό κράτος στο μέλλον. Μπορεί μια μέρα να έχουμε ένα κράτος που θα παρακολουθεί τα συναισθήματα των πολιτών μετά από μια ομιλία του ηγέτη τους για να διαπιστώσει αν συμφωνούν ή όχι με το κόμμα; Ή αν αυτή η τεχνολογία γίνει ευρέως διαδεδομένη, θα μπορούσαν οι διαφημίσεις να μας παρουσιάζονται μία μέρα με βάση την τρέχουσα διάθεση μας; Οι πιθανότητες είναι ανατριχιαστικές.
Πηγή: fastcompany.com
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr