Έλενα Πατήλα

Soft Skills or Life Skills?

Soft Skills or Life Skills?

Έλενα Πατήλα
συνάντηση στο γραφείο

Τις τελευταίες δεκαετίες ο όρος Soft Skills (Ήπιες Δεξιότητες) έχει υιοθετηθεί  κυρίως από το χώρο των επιχειρήσεων και  των διεθνών Οργανισμών που ασχολούνται ερευνητικά και ακαδημαϊκά, με την αύξηση της παραγωγικοτήτας στο χώρο εργασίας, την αύξηση της απασχολησιμότητας αλλά και την αύξηση της εργασιακής ικανοποίησης των ανθρώπων.


Ο όρος Soft Skills αναφέρεται σε σχέση με τον όρο Hard Skills, για να περιγράψει ποιότητες δεξιοτήτων ή ικανοτήτων, που αξιοποιεί ένα άτομο στην επαγγελματική του λειτουργία, προκειμένου να διεκπεραιώσει μια σειρά καθηκόντων. Συγκεκριμένα, ενώ τα Hard Skills αναφέρονται στις τεχνικές δεξιότητες, τις εξειδικευμένες γνώσεις και την τυπική επαγγελματική αρτιότητα ενός ατόμου να διεκπεραιώσει μια εργασία, σε ένα συγκεκριμένο επαγγελματικό πλαίσιο ή πεδίο, τα Soft Skills αναφέρονται στον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο συνδυάζει και εφαρμόζει τις τεχνικές και γνωστικές του ικανότητες, με τις  διαπροσωπικές και επικοινωνιακές του δεξιότητες για την αποτελεσματικότερη  διεκπεραίωση της εργασίας του. Τα Soft Skills είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν και να αξιολογηθούν, σε σχέση με τα Hard Skills, καθώς αποτελούν περισσότερο ποιοτικά στοιχεία αλληλεπίδρασης του ατόμου με το αντικείμενο και το πλαίσιο εργασίας, όπου λειτουργεί.

Τα σημαντικότερα Soft Skills τα οποία αναζητούνται από επιχειρήσεις που επενδύουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο και συνδέονται άμεσα με την απασχολησιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού διεθνώς περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Επικοινωνία
2. Ομαδική εργασία
3. Προσαρμοστικότητα
4. Επίλυση προβλημάτων
5. Επίλυση των συγκρούσεων
6. Προσαρμοστικότητα
7. Ηγεσία

Ωστόσο, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η καλλιέργεια και δημιουργική αξιοποίηση αυτών των Soft Skills στην εργασία, βασίζεται στην δυνατότητα ή την ευκαιρία, που από νωρίς στη ζωή τους οι άνθρωποι θα ήταν βοηθητικό να έχουν, να αναπτύξουν ή να «εκπαιδευτούν» στις δεξιότητες ζωής ή Life Skills. Εκπαιδευτικά ερεθίσματα κατά την παιδική ηλικία ή εμπειρίες δια βίου μάθησης και προσωπικής ανάπτυξης, σε όλες τις ηλικίες, δίνουν τη δυνατότητα ή την ευκαιρία στους ανθρώπους, να αντιληφθούν και να αξιοποιήσουν προσωπικές ικανότητες και δεξιότητες ζωής, όπως η Δημιουργική Σκέψη, Αποτελεσματική Επικοινωνία, Επίλυση Προβλημάτων, Συνεργατικότητα. Ενσυναίσθηση, Προσαρμοστικότητα κ.α.

Όλοι οι άνθρωποι δυνητικά είναι φορείς αυτών των δεξιοτήτων, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, σε διαφορετική ένταση, ανάλογα με τις εμπειρίες ζωής, τα πλαίσια, τις προκλήσεις και τις σχέσεις, τις οποίες κλήθηκαν να διαχειριστούν.

Τέλος, όχι σπάνια, σημαντικές κρίσεις, προκλήσεις ή δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στη ζωή τους, μετεξελίσσονται σε δημιουργικές ευκαιρίες ενδυνάμωσης αυτών των δεξιοτήτων ζωής, ενισχύοντας την αυτοεπίγνωση και τελικά την ικανότητα των ανθρώπων να προκαλούν θετικές εμπειρίες αλλαγής και αυτοεξέλιξης.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...