PsychologyNow Team

Γίνετε καλύτεροι στην εργασία σας αξιοποιώντας την Χρονοβιολογία

Γίνετε καλύτεροι στην εργασία σας αξιοποιώντας την Χρονοβιολογία

PsychologyNow Team

Έχετε διαπιστώσει ότι ορισμένες ώρες ή ημέρες της εβδομάδας αισθάνεστε πιο παραγωγικοί ή εργάζεστε καλύτερα, συγκριτικά με κάποιες άλλες; Η επιστήμη του «σωστού συγχρονισμού», γνωστή ως Χρονοβιολογία, αποκαλύπτει ότι η μέγιστη απόδοσή μας συνδέεται με το DNA μας.


Η παραγωγή ποιοτικής εργασίας σε καθημερινή βάση, αποτελεί σημαντικό επίτευγμα. Όταν ο εγκέφαλός σας δουλεύει ασταμάτητα, είναι αναμενόμενο να υπάρχουν κενά στην παραγωγικότητά σας και να αισθάνεστε ότι έχετε ξεμείνει​​ από νέες ιδέες.

Ενώ υπάρχουν πολλά μυστικά και συμβουλές για να αποκτήσετε πρόσβαση σε έναν πιο καινοτόμο τρόπο σκέψης, ο συγχρονισμός είναι το παν. Το κλειδί για την επιτυχία και την πιο παραγωγική και δημιουργική εργασία είναι να δουλεύουμε σε συγχρονισμό με το φυσικό ρολόι του σώματός μας.

Η επιστήμη του «σωστού συγχρονισμού», γνωστή ως Χρονοβιολογία, αποκαλύπτει ότι η μέγιστη απόδοσή μας συνδέεται με το DNA μας. Ένα εσωτερικό ρολόι που είναι ενσωματωμένο στο μυαλό σας, δουλεύει διαρκώς, διατηρώντας τον ιδανικό χρόνο, από όταν ήσασταν μωρό. Αυτός ο ακριβής μηχανισμός χρονομέτρησης ονομάζεται κιρκαδικός βηματοδότης ή βιολογικό ρολόι. 

Έτσι, την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε γνωστικά υποτονικοί, δοκιμάστε να εφαρμόσετε τη Χρονοβιολογία προκειμένου να μεγιστοποιήσετε την απόδοσή σας στις ακόλουθες περιπτώσεις.

1. Η καλύτερη στιγμή για να μάθετε κάτι καινούριο

 Η μάθηση είναι πιο αποτελεσματική όταν ο εγκέφαλος είναι σε λειτουργία εκμάθησης, γενικά μεταξύ 10:00 π.μ. και 2:00 μ.μ. και στη συνέχεια ξανά από τις 4:00 μ.μ. έως τις 10:00 μ.μ. Για όσους ξενυχτούν διαβάζοντας, καλό είναι να ξέρουν ότι η χαμηλότερη λειτουργία εκμάθησης εμφανίζεται μεταξύ 4:00 π.μ. και 7:00 π.μ.

 

2. Η καλύτερη στιγμή για να λάβετε μια απόφαση 

Η φράση «κοιμήσου και σκέψου το αύριο με καθαρό μυαλό» έχει παραμείνει για έναν λόγο: τις χειρότερες αποφάσεις τις παίρνουμε αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί. Οι γνωστικές μας ικανότητες είναι ισχυρότερες όταν ο εγκέφαλός μας έχει την ευκαιρία να αποφύγει τη «νωθρότητα από τον ύπνο». Περιμένετε να πάρετε τις σημαντικές αποφάσεις όταν είστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση, γενικά περίπου μία με τρεις ώρες μετά το πρωινό ξύπνημα.

 

3. Η καλύτερη στιγμή για την παραγωγή νέων και δημιουργικών ιδεών 

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο δημιουργικοί όταν αυτό τους ζητείται επιτακτικά: στην καρδιά δηλαδή της εργάσιμης ημέρας, μεταξύ 11:00 π.μ. και 3:00 μ.μ. Οι ειδικοί προτείνουν να συμπορευόμαστε με τις «στιγμές αποχαυνωμένου μεγαλείου» όταν είμαστε δηλαδή ελαφρώς κουρασμένοι και η προσοχή μας αποσπάται εύκολα. Εκείνη την ώρα, το δεξί και το αριστερό τμήμα του εγκεφάλου επικοινωνούν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει νέες και πρωτότυπες συνδέσεις και να πυροδοτήσει καινοτόμες ιδέες.

 

4. Η καλύτερη στιγμή για να ζητήσετε χρήματα 

Παρασκευή απόγευμα. Ενώ αυτή είναι η λιγότερο παραγωγική ημέρα της εβδομάδας, οι άνθρωποι είναι γενικά σε καλή διάθεση. Μια θετική στάση είναι ένα καλό σημάδι για να ζητήσετε αύξηση ή να κάνετε μία πώληση. Αποφύγετε όσο μπορείτε τα πρωινά της Δευτέρας, όταν οι άνθρωποι είναι περισσότερο αγχωμένοι και γκρινιάρηδες. Όπως αποδεικνύουν οι νέες ανακαλύψεις στη Χρονοβιολογία, ο συγχρονισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός αν θέλετε να είστε δημιουργικοί και να αποδίδετε όσο το δυνατόν καλύτερα σε μία σταθερή βάση. 


Πηγή: psychcentral.com
Απόδοση: Μαρόκου Ελένη, Φοιτήτρια τμήματος Ψυχολογίας ΕΚΠΑ
Επιμέλεια: Psychologynow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...