PsychologyNow Team

Η εφαρμογή της ψυχολογίας στο χώρο εργασίας

Η εφαρμογή της ψυχολογίας στο χώρο εργασίας

PsychologyNow Team

Η ψυχολογία μπορεί να αλλάξει δραστικά και ουσιαστικά μία επιχείρηση.


Ίσως σκέφτεστε τους ψυχολόγους ως τους επαγγελματίες που ασχολούνται μόνο με τις αρνητικές ανθρώπινες εμπειρίες, όπως για παράδειγμα την ψυχική ασθένεια, το άγχος, το στρες και το τραύμα.

Όταν θα επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο, θα σας βάλουν σε έναν καναπέ να χαλαρώσετε και να προσπαθήσετε να βρείτε μαζί την αιτία του προβλήματος. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, η σύγχρονη ψυχολογία έχει κάνει μια θεμελιώδη στροφή από αυτήν την παραδοσιακή εστίαση. Αντί αυτής, οι ψυχολόγοι έχουν αρχίσει να διερευνούν την ευημερία του πληθυσμού, κοιτάζοντας τις ανθρώπινες δυναμικές, τις αξίες και την εφαρμογή επιστημονικών προσεγγίσεων για να επιτευχθεί η μέγιστη απόδοση σε μια σειρά από διαφορετικά συστήματα.

Το νέο πεδίο της θετικής ψυχολογίας έχει κερδίσει όχι μόνο την επιστημονική αναγνώριση αλλά έχει επίσηςπραγματικό αντίκτυπο στις επιδόσεις των ατόμων και των οργανώσεων.

 

Αποκτώντας πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών

Με τον ίδιο τρόπο που οι αθλητές εργάζονται με τους αθλητικούς ψυχολόγους για να επιτευχθεί η μέγιστη απόδοση, οι επιχειρήσεις στρέφονται τώρα στην ψυχολογία για να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους και να μεγιστοποιήσουν το δυναμικό των εργαζομένων τους. Οι ηγέτες των εταιριών μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν την ψυχολογία για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους και πώς να μπορούν οι υπάλληλοί τους να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Επιπλέον, τους βλέπουμε να θέλουν να κατανοήσουν την επιστήμη πίσω από τη θετική ψυχολογία, προσπαθώντας να μιλήσουν να προάγουν την ευτυχία και άλλες αξίες της ψυχολογίας μέσω της θέσης τους.

Ωστόσο, δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις τρομερή κερδοφορία. Ορισμένες μπορεί να τα πηγαίνουν απλά καλά. Ωστόσο, ποιος δεν θα ήθελε να μάθει πώς να πάει από το καλό στο καλύτερο; Η θετική ψυχολογία είναι το πεδίο που υποστηρίζει πως μπορούν να ευημερήσουν οι άνθρωποι, πώς να πετύχουν σε αυτό που κάνουν, πως να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και συνεχίζουν να υλοποιούν παρεμβάσεις βάσει τεκμηριωμένων προσεγγίσεων που επιτρέπουν στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις να ευδοκιμήσουν.

 

Πώς να βελτιώσετε την επιχείρησή σας

Καθώς η παγκόσμια οικονομία αναδύεται από την ύφεση, οι επιχειρήσεις επιθυμούν να αναπτυχθούν, όμως μπορεί να μην έχουν τους οικονομικούς πόρους για να γίνει αυτό. Η χρήση δεξιοτήτων και δραστηριοτήτων από το πεδίο της θετικής ψυχολογίας,  επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μεγιστοποιήσουν τους υπάρχοντες πόρους τους και να δουν τους υπαλλήλους τους να ευδοκιμούν. Συχνά, αυτές οι δραστηριότητες είναι απλές, αλλά και εξαιρετικά αποτελεσματικές.

Οι προσεγγίσεις της θετικής ψυχολογίας έχουν αποδειχθεί ότι αναπτύσουν τις επιχειρήσεις στους τομείς της αυξημένης δέσμευσης των εργαζομένων, της αύξησης της παραγωγικότητας των εργαζομένων, της μείωσης του κύκλου εργασιών των εργαζομένων, της καλύτερης αξιολόγησης των εργαζομένων που προσλαμβάνονται και της υψηλότερης ικανοποίησης από την εργασία.

Αν ήσασταν σε θέση να επιτύχετε ένα μόνο από τα παραπάνω, ποιο θα ήταν το θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της επιχείρησής σας;

 

Τα οφέλη για τους υπαλλήλους σας

Ένα μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής μας αναλώνεται στην εργασία. Αν οι υπάλληλοί σας δεν απολαμβάνουν να δουλεύουν για εσάς ή μαζί με εσάς, τότε αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευημερία τους, τις προσωπικές σχέσεις και φυσικά αρνητικές συνέπειες και στην επιχείρησή σας.

Οι αποδεσμευμένοι, δυστυχισμένοικαι χωρίς κίνητρο εργαζόμενοι, δεν δουλεύουν μόνο βαρετά, αλλά μπορεί να επηρεάσουν μεαυτή τη στάση και τους συναδέλφους τους. Έχουμε παρατηρήσει πώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο παραγωγικότητας και δέσμευσης από τους υπαλλήλους, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ένα αρνητικό αντίκτυπο στην επιχείρησή σας.

Η θετική ψυχολογία, με μία προσέγγιση είτε από «πάνω προς τα κάτω» ή «κάτω προς τα πάνω» μπορεί να βοηθήσει τους εργαζομένους να γνωρίσουν τη δυναμική τους και πώς μπορούν να την εφαρμόζουν αποτελεσματικά, αυξάνοντας τα επίπεδα ευτυχίαςκαι ευημερίας, αναπτύσσοντας τρόπους για να μειώσουν το στρες και το άγχος, βελτιώνοντας την υγεία τους, επιτυγχάνοντας τους στόχους που θέτουν και αντιμετωπίζοντας ένα συχνά μεταβαλλόμενο περιβάλλον και ένα βαρύ φόρτο εργασίας.

 

Πώς μπορεί η θετική ψυχολογία να είναι ευεργετική για την επιχείρησή σας

Όταν οι εργαζόμενοι μπορούν να εφαρμόζουν τις ικανότητές τους όσο συχνά θέλουν, σημαίνει ότι εργάζονται σε πράγματα πάνω στα οποία είναι καλοί και στα οποία νιώθουν φυσιολογικά. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε υπαλλήλους που απολαμβάνουν την εργασία τους όλο και περισσότερο και ασχολούνται περισσότερο με αυτήν, κάτι το οποίο έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αύξηση της παραγωγικότητας και ικανοποίησης από την εργασία.

Η έρευνα δείχνει ότι είναι πιο κοινή η σχέση ευτυχίας-επιτυχίας παρά το αντίθετο. Οπότε πώς η ευτυχία και η επιτυχία των εργαζόμενων σας, μπορεί στη συνέχεια να έχει επίδραση στην ανάπτυξη της επιχείρησής σας;

Κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής περίοδου, όπου οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο φόρτο εργασίας, είναι ζωτικής σημασίας οι επιχειρήσεις να παρέχουν στους εργαζομένους τα εργαλεία για να βελτιώσουν την ανθεκτικότητά τους. Για παράδειγμα, ο φόρτος εργασίας μπορεί να αυξηθεί και παρά το γεγονός αυτό, ο αριθμός των πόρων, κατά κανόνα οι εργαζόμενοι, που θα πραγματοποιήσουν αυτό το έργο,να παραμένει ο ίδιος.

Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας, βοηθά τους εργαζόμενους να ανακάμψουν από τις αντιξοότητες, να αντιμετωπίσουν καλύτερα το στρες και το άγχος και επίσης να διατηρήσουντην υγεία και την ευημερία τους.

 

Τώρα είναι η ώρα για την εφαρμογή της θετικής ψυχολογίας στο χώρο εργασίας

Λαμβάνοντας ένα παράδειγμα από τον κόσμο του αθλητισμού, η εφαρμογή της θετικής ψυχολογίας στο χώρο εργασίας, μπορεί να είναι η καλύτερη μέθοδος για να αναπτύξετε την επιχείρησή σας, να έχετε την καλύτερη απόδοση από τους υπαλλήλους σας και να αποκτήσετε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων σας.


Πηγή: Heriot Watt University

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...