PsychologyNow Team

Η επίδραση του smartphone στην ψυχική υγεία των εργαζομένων

Η επίδραση του smartphone στην ψυχική υγεία των εργαζομένων

PsychologyNow Team

Η εταιρεία Volkswagen εφαρμόζει μία συγκεκριμένη πολιτική για τα smartphone: απενεργοποιεί τα email των εργαζομένων 30 λεπτά μετά το καθημερινό ωράριό τους. Η BMW επίσης, θέσπισε νέους κανόνες που προφυλάσσουν τους εργαζόμενους από το να απαντούν στα email τους μετά τις ώρες εργασίας.


Στην πραγματικότητα, ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών έχουν δημιουργήσει παρόμοιους κανόνες, σύμφωνα με έρευνα από την Εταιρεία Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (SHRM). Οι εργοδότες φαίνεται να αναγνωρίζουν, μετά από χρόνια όπου απευθύνονταν στους εργαζομένους μέσω των smartphones τους χωρίς κανένα περιορισμό σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας, ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι σε θέση να χαλαρώνουν και να απομακρύνονται από την εργασία μετά την ολοκλήρωσή της.

 «Είναι πολύ σύνηθες ο προϊστάμενος να καλέσει ή να στείλει email και ο εργαζόμενος, που υποτίθεται ότι έχει σχολάσει, να θέλει να ανταποκριθεί σε αυτά τα μηνύματα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε ο Ken Mato, διευθυντής έρευνας στο «Families and Work Institute» στη Νέα Υόρκη.

Μια νέα ψυχολογική μελέτη καταδεικνύει ότι πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα smartphones τους για θέματα επικοινωνίας που σχετίζονται με την εργασία τους, τείνουν να έχουν μια ψυχολογικά δύσκολη περίοδο απόσπασης από τις δουλειές τους. Αυτό, με τη σειρά του, τους καθιστά ευάλωτους στην εργασία και σχετίζεται με την εξάντληση και την ψυχική υγεία τους.

Μία διαφορετική οπτική παρουσιάζεται σε μία άλλη έρευνα, καθώς μερικοί άνθρωποι φαίνεται να ελαφρύνουν το εργασιακό τους άγχος όσο περισσότερο χρησιμοποιούν τα smartphones τους.

Οι ψυχολόγοι Daantje Derks, Heleen van Mierlo και Elisabeth B. Schmitz του Erasmus University of Rotterdam, θεωρούν ότι η εντατική εργασία που σχετίζεται με τη χρήση του smartphone κατά τη διάρκεια της βραδιάς, διαταράσσει την ικανότητα ενός ατόμου να απεμπλακεί ψυχολογικά από το άγχος της δουλειάς.

«Η αυξημένη παραγωγικότητα που σχετίζεται με την παραμονή στη δουλειά τις απογευματινές ώρες, επιτυγχάνεται συχνά με κόστος για την ψυχική υγεία, προκαλώντας υψηλότερα επίπεδα στρες που μπορεί να οδηγήσουν σε κακή ανάκτηση, μειωμένη απόδοση, κόπωση και προβλήματα ύπνου", γράφουν στο περιοδικό Journal of Occupational Health Psychology.

Για να αποδείξουν τη θεωρία τους, οι Derks και οι συνεργάτες του, ήρθαν σε επαφή με επαγγελματίες από τέσσερις διαφορετικές πηγές - μια εταιρία αναζήτησης εργασίας, μια εταιρεία παροχής στρατηγικών συμβουλών σε θέματα διαχείρισης, μια μεγάλη εταιρεία ενέργειας, καθώς και τις δικές τους προσωπικές επαφές - και τους ζήτησαν να αξιολογήσουν την εργασία τους. Συγκεκριμένα, ο κάθε εθελοντής συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο σε τέσσερις διαδοχικές εργάσιμες ημέρες. Αναφορικά με το ερωτηματολόγιο, οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν πόσο αισθάνονται υποχρεωμένοι να ελέγξουν τα μηνύματα στα smartphones τους, όταν βρίσκονται στο σπίτι, πόσο είναι σε θέση να μην σκέφτονται την εργασία στο τέλος της ημέρας και ποιο ήταν το επίπεδο των εργασιών που σχετίζονται με το άγχος και την εξάντληση που βιώνουν. Επίσης, αξιολόγησαν το βαθμό του συνολικού φόρτου εργασίας τους και το επίπεδο των, εκτός ωραρίου, εργασιακών απαιτήσεων.

Ο Derks και οι συνεργάτες του, αναμέναν ότι οι άνθρωποι που είχαν θέσει ξεκάθαρα τα όρια εργασίας/σπιτιού θα αντιμετωπίζαν τις μεγαλύτεριες δυσκολίες  αποκόλλησης ως αποτέλεσμα της βαριάς χρήσης smartphone. Και αυτό ακριβώς  βρήκαν. Οι συμμετέχοντες που έβαζαν  μια αυστηρή διαχωριστική γραμμή μεταξύ εργασίας και σπιτιού, έδειξαν μεγαλύτερη δυσκολία ψυχικά να ξεφύγουν από την εργασία τους όσο περισσότερο χρησιμοποιούσαν τα smartphones τους .

«Αυτό προκύπτει ίσως επειδή το smartphone φέρνει το έργο τους στο σπιτικό πλαίσιο και δεν ήταν συνηθισμένοι σε αυτό» γράφουν οι ερευνητές .

Εν τω μεταξύ , οι άνθρωποι που είπαν ότι βιώνουν πώς η εργασία τους εισβάλλει στη ζωή στο σπίτι, ήταν ευκολότερο για αυτούς να αποσπαστούν από την εργασία τους για τις ημέρες που χρησιμοποίησαν Smartphone τους πιο εντατικά. Ο Derks και οι συνεργάτες του προτείνουν ότι οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να ανησυχούν περισσότερο, όταν δεν μπορούν να παραμείνουν συνεπείς στη δουλειά, ενώ εργάζονται από το σπίτι. Το Smartphone, στην πραγματικότητα, ρύθμισε την ενασχόληση τους με την εργασία. Επομένως, οι πολιτικές όπως της Volkswagen, η οποία θα τους αποτρέψει από το ελέγχουν τα εργασιακά email τους για τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα, θα μπορούσε να τους καταστήσει ακόμη πιο απορροφημένους με θέματα εργασίας και όχι να τους βοηθήσει να αποκολληθούν.

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ορισμένες ελλείψεις στη μελέτη τους. Δεν υπολόγισαν, για παράδειγμα, τον συνολικό χρόνο όπου κάθε συμμετέχων αφιέρωσε στην εργασία στο σπίτι, εκτός της εργασίας από το Smartphone τους.

Λένε ότι η περαιτέρω έρευνα θα πρέπει να αξιολογήσει πόσο οι δυσκολίες αποκόλλησης και κατ’ επέκταση η εξάντληση εργασίας, πηγάζουν από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του εργαζομένου, σε αντίθεση με τις προσδοκίες του εργοδότη. Ορισμένοι χρήστες Smartphone, σημειώνουν, μπορεί να έχουν πρόβλημα διαχείρισης ενός υγιούς διαχωρισμού της εργασίας και προσωπικού χρόνου, ανεξάρτητα από τις απαιτήσεις προσβασιμότητας που οι εργοδότες τους διαθέτουν.

"Οι εργοδότες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν δημιουργούν προσδοκίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα αποφασίζοντας να προσφέρουν τα Smartphone στους εργαζομένους τους", συμπεραίνουν οι ερευνητές. "Ένας τρόπος για να το αντιμετωπίσουν αυτό είναι να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι τις πιθανές παγίδες των εργασιών που σχετίζονται με τη χρήση Smartphone".

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...