PsychologyNow Team

Να κάνεις αυτό που αγαπάς ή να αγαπάς αυτό που κάνεις;

Να κάνεις αυτό που αγαπάς ή να αγαπάς αυτό που κάνεις;

PsychologyNow Team

Οι εργαζόμενοι (ειδικά αυτοί του 21ου αιώνα) έρχονται αντιμέτωποι με μια πρωταρχική σύγκρουση στην επαγγελματική τους ζωή: «Να κάνουν αυτό που αγαπούν ή να αγαπούν αυτό που κάνουν;» Έχουν υπάρξει πολλές συζητήσεις σχετικά με αυτό το ερώτημα σε διάφορους τομείς.


Ορισμένοι πιστεύουν ότι πρέπει να μάθετε να αγαπάτε αυτό που κάνετε, ανεξάρτητα από το ποια δουλειά κάνετε. Είναι η αγάπη για την εργασία που αναδεικνύει τη μακροβιότητα και την αριστεία. Ωστόσο, η γενιά του 21ου αιώνα, ισχυρίζεται το αντίθετο.

Πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουμε αυτό που αγαπάμε και μόλις η αγάπη για την εργασία αυτή τελειώσει, θα πρέπει να μην συνεχίσουμε να ακολουθούμε το ίδιο επάγγελμα. Η γενιά αυτή αναζητεί συνεχώς τη δουλειά που θα είναι αρκετά ικανοποιητική και ευχάριστη και για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο ικανοποίησης, μπορεί ακόμα και να εγκαταλείψει την υπάρχουσα δουλειά που κάνει.

Υπάρχει μία διχοτόμηση εδώ: η μία πλευρά θεωρεί ότι θα πρέπει να λατρεύουμε αυτό που κάνουμε. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να απολαμβάνετε αυτή τη λατρεία, αλλά πρέπει να το κάνετε με ευλάβεια. Η άλλη πλευρά θεωρεί την εργασία μία ευχάριστη διαδικασία σαν τις «διακοπές». Η υποκείμενη πεποίθηση είναι ότι μπορεί κανείς να πετύχει στην εργασία του μόνο αν την απολαμβάνει πραγματικά. Όταν δεν αισθάνεται αυτό που κάνει, σαν εργασία.

Στις περιπτώσεις αυτές και οι δύο σκέψεις φαίνονται αποδεκτές. Τότε, ποια είναι σωστή και ποια είναι λάθος; Θα φτάσουμε σε αυτό σε λίγο.

Η αγάπη επιβάλλεται στην εργασία

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δούμε είναι το γεγονός ότι ανεξάρτητα από τη σφαίρα της εργασίας ή της νοοτροπίας των ανθρώπων που δίνουν συμβουλές σχετικά με το ερώτημα αυτό, σχεδόν κάθε επιτυχημένος άνθρωπος θα σας πει το ίδιο πράγμα: θα πρέπει η εργασία να έχει ως συστατικό την αγάπη. Αν το δημιουργείτε εσείς οι ίδιοι ή αν δημιουργείται βιολογικά, αυτό είναι μια άλλη ερώτηση.

Αν κάνετε μια δουλειά που μισείτε, αλλά πρέπει να την κάνετε για τα χρήματα ή την άνεση, θα πρέπει να την εγκαταλείψετε. Ποτέ δεν θα μπορέσετε να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα σε μια δουλειά που απεχθάνεστε. Θα πρέπει να υπάρχει αγάπη για την εργασία σας, αλλιώς δεν θα μπορέσετε να αποδόσετε με βάση το σύνολο των δυνατοτήτων που έχετε.

Κάθε επιτυχημένο άτομο θα συμφωνήσει με αυτό. Αν είστε κολλημένοι σε μια δουλειά που απεχθάνεστε από τα βάθη της ψυχής σας, δεν κάνετε καλό ούτε στους άλλους αλλά ούτε και στον ίδιο σας τον εαυτό. Πιθανότατα να μην παίρνετε καν τα χρήματα που θα έπρεπε να παίρνατε.

Συνολικά και οι δύο αυτές διαφορετικές σκέψεις έχουν την ίδια βάση, ότι η αγάπη είναι επιτακτική για την εργασία.


Διαβάστε σχετικά: Πέντε ψυχολογικές επιστημονικές «αποκαλύψεις» που θα σας βοηθήσουν να βρείτε το πραγματικό «κάλεσμα» στη ζωή σας


Τι γίνεται αν είστε κολλημένοι σε μια δουλειά που δεν μισείτε αλλά και δεν αγαπάτε;

Τώρα που το πρόβλημα επιλύεται (τουλάχιστον θεωρητικά) για τους μισούς από εσάς, ας επικεντρωθούμε στο άλλο μισό των ανθρώπων: εργαζόμενους που δεν μισούν την εργασία τους, αλλά δεν είναι πολύ ευχαριστημένοι με αυτό που κάνουν.

Μπορεί να νιώθετε μπερδεμένοι τώρα. Προσπαθείτε να βρείτε αυτό που αγαπάτε και το κάνετε ή μένετε στην τρέχουσα εργασία σας και βρίσκετε αγάπη μέσα σ' αυτήν; Και οι δύο θέσεις φαίνονται αρκετά λογικές. Και οι δύο έχουν υποστηριχθεί από αρκετούς επιτυχημένους επαγγελματίες. Ποιος λοιπόν είναι ο σωστός δρόμος; Όπως και όλα τα άλλα στον κόσμο (εκτός από τους νόμους της φυσικής), έτσι και η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι επίσης σχετική.

Η σωστή κατεύθυνση εξαρτάται από το τρέχον πλαίσιο και είναι, ίσως, η απλούστερη λύση που μπορεί κανείς να σας δώσει:

Αν έχετε βρει αυτό που αγαπάτε, αλλά κάνετε κάτι άλλο, θα πρέπει πιθανότατα να εγκαταλείψετε την τρέχουσα εργασία σας και να κυνηγήσετε αυτό που αγαπάτε. Θα χρειαστούν πολλές προσπάθειες και θάρρος για να το κάνετε αυτό, αλλά χρειάζεται. Δεδομένου ότι υπάρχουν οι σωστές ευκαιρίες, θα μπορείτε να είστε πολύ πιο αποδοτικοί πολύ καλύτερα από ό,τι μέχρι σήμερα.

Μερικές φορές, δεν έχετε τις σωστές ευκαιρίες. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να δημιουργήσετε αυτές τις ευκαιρίες. Τα πράγματα δεν σας έρχονται πάντα όπως τα θέλετε. Αλλά προτού σκεφτείτε να αφήσετε την τρέχουσα εργασία σας για να κυνηγήσετε αυτό που αγαπάτε, λάβετε υπόψη τις πρακτικές και λογικές πτυχές.

Η αλλαγή σταδιοδρομίας δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Μερικές φορές πρέπει να ξεκινήσετε από το μηδέν. Θα πρέπει να κάνετε πολλούς οικονομικούς συμβιβασμούς, να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας κλπ. Αλλά τελικά, όταν βρείτε την καριέρα που αγαπάτε, θα δείτε ότι άξιζε τον κόπο. Μπορείτε να αναπληρώσετε τα χρήματα που ξοδέψατε, δεδομένου ότι, αυτή τη φορά, θα είστε εξαιρετικοί σε αυτό που κάνετε.

Θα πρέπει βέβαια να λάβετε υπόψη σας να μην εγκαταλείψετε την τρέχουσα καριέρα σας με κακούς όρους. Κάντε την αλλαγή όταν αισθανθείτε ότι έχετε μάθει όσα μπορούσατε από τη δουλειά αυτή και έχετε φτάσει σε ένα σημείο κορεσμού. Η λήψη σημαντικών αποφάσεων για τη ζωή μας απαιτεί πολλή σκέψη και πρέπει να το κάνετε προτού ξεκινήσετε ένα νέο ταξίδι. Αλλά η αλήθεια παραμένει η ίδια, ότι πρέπει να ακολουθήσετε αυτό που αγαπάτε. Δεν υπάρχουν δύο τρόποι για να το κάνετε αυτό.

Πότε θα πρέπει να μάθετε να αγαπάτε τη δουλειά σας;

Εάν είστε ένας από εκείνους τους ανθρώπους που δεν αγαπούν ιδιαίτερα τη δουλειά τους αλλά δεν ξέρουν τι άλλο να κάνουν, είναι καιρός να μάθετε να αγαπάτε τη δουλειά σας. Πρέπει να αρχίσει να σας αρέσει: είτε δημιουργώντας εσείς τις συνθήκες είτε αλλάζοντας την προοπτική σας για να εισάγετε την αγάπη στον επαγγελματικό σας χώρο.

Αν δεν υπάρχει πραγματική αγάπη για τη δουλειά, την αισθανόμαστε ως καταναγκαστική εργασία, γεγονός που μειώνει την παραγωγικότητα και τα κίνητρά μας. Για να είστε τέλειοι σε αυτό που κάνετε, δεν θα πρέπει ποτέ να αισθάνεστε την εργασία σαν δουλειά. Μόνο τότε μπορείτε να επιτύχετε τους υψηλούς στόχους σας. Όπως αναγράφεται στη ρήση του Κομφούκιου:

Επιλέξτε μια δουλειά που αγαπάτε και δεν θα χρειαστεί να εργαστείτε ούτε μια επιπλέον μέρα στη ζωή σας.

Επομένως, πρέπει να υπάρχει αγάπη για την εργασία σας. Είτε κυνηγώντας αυτό που πραγματικά αγαπάτε είτε καλλιεργώντας την στο χώρο που ήδη βρίσκεστε. Κάθε μία απόφαση εξαρτάται από τις καταστάσεις που βιώνετε.


Πηγή: lifereaction.com
Aπόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...