PsychologyNow Team

Γιατί είναι μάταιη η επιδίωξη ισορροπίας εργασίας και προσωπικής ζωής;

Γιατί είναι μάταιη η επιδίωξη ισορροπίας εργασίας και προσωπικής ζωής;

PsychologyNow Team
γυναίκα κοιτάει το ηλιοβασίλεμα μπροστά από μια λίμνη

Όταν χρησιμοποιούμε την ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής ως βαρόμετρο, συχνά καταλήγουμε να αισθανόμαστε άσχημα και στους δύο τομείς. Χρειάζεται να κάνουμε τη σωστή επιλογή για το πού χρειάζεται να αφιερώσουμε χρόνο και ενέργεια την κάθε στιγμή με γνώμονα τους στόχους και τις αξίες μας που είναι σημαντικές για τη ζωή μας.


Πολλοί από εμάς αισθανόμαστε ένοχοι, αγχωμένοι ή και αμήχανοι όταν ο χρόνος που αφιερώνουμε στην εργασία μας υπερισχύει του χρόνου που αφιερώνουμε στην οικογένεια μας και αντίστροφα.

Ίσως τώρα τελευταία να χρειάζεται να εργαζόμαστε για αρκετές ώρες προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προθεσμίες της εργασίας μας. Ή ίσως να εργαζόμαστε επιπλέον ώρες τα Σαββατοκύριακα. Ή ακόμα και το αντίθετο: να εστιάζουμε περισσότερο στην οικογένεια ή στην προσωπική μας ζωή, γεγονός που σημαίνει ότι εργαζόμαστε λιγότερες ώρες. Κλείνουμε, για παράδειγμα, το μαγαζί μας νωρίς ή φεύγουμε νωρίτερα από την εργασία μας, ώστε να μπορούμε να συνοδεύσουμε τα παιδιά μας στις αθλητικές τους δραστηριότητες και να μπορούμε να απολαύσουμε δείπνο μαζί τους. Όμως, αυτό ίσως να έχει ως συνέπεια να συσσωρεύονται τα μηνύματα ηλελκτρονικού ταχυδρομείου και οι επαγγελματικές μας υποχρεώσεις να μην ολοκληρώνονται.

Πολλοί από εμάς αισθανόμαστε ένοχοι, αμήχανοι επειδή δεν επιτυγχάνουμε την λεγόμενη ισορροπία μεταξύ εργασίας-προσωπικής ζωής. Νιώθουμε πως είναι αδύνατον να επιτευχθεί. Κι αυτό είναι κατανοητό, διότι προσπαθούμε να επιτύχουμε το ακατόρθωτο! Η προσπάθεια να ζήσουμε με αυτόν τον τρόπο - να έχουμε δηλαδή μια ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής - είναι μάταιη. 

Θα υπάρχουν πάντοτε μέρες, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες, όπου θα απαιτείται περισσότερη σωματική, πνευματική και συναισθηματική ενέργεια σε έναν από τους δύο αυτούς τομείς.

Ωστόσο, εάν η ισορροπία μεταξύ εργασίας-προσωπικής ζωής είναι μάταιη, τι είναι πραγματικά χρήσιμο και βοηθητικό;

Ένας καλύτερος όρος είναιη «εργασιακή-προσωπική ικανοποίηση». Να κάνουμε τη σωστή επιλογή για το πού χρειάζεται να αφιερώσουμε χρόνο και ενέργεια την παρούσα χρονική στιγμή με γνώμονα το σκοπό, τους στόχους, τις αξίες μας και τις ιδέες που είναι σημαντικές για τη ζωή μας. Αν ζούμε τη ζωή μας σε μια σωστή ευθυγράμμιση με τους στόχους μας, είμαστε περισσότερο ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα που επιτυγχάνουμε. Και η «ικανοποίηση»που λαμβάνουμε είναι ένας καλύτερος δείκτης από την «ισορροπία». Η «εργασιακή-προσωπική ικανοποίηση» είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο. Και πάλι, η ικανοποίηση εξαρτάται από τις αξίες, τους στόχους και τις προτεραιότητές του κάθε ανθρώπου. Έχει να κάνει με το να έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα στην καθημερινή μου ζωή. Είναι η αίσθηση που έχουμε όταν πάμε για ύπνο το βράδυ και έχουμε την ικανοποίηση ότι κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να ζήσουμε τη μέρα μας σε ευθυγράμμιση με τις αξίες μας.

Για να αρχίσετε να διερευνάτε τη προσωπική σας ικανοποίηση, ο συγγραφέας John Loflin προτείνει να ολοκληρώνουμε την ακόλουθη δήλωση προσδιορίζοντας κάθε φορά τι θα θέλαμε να αλλάξουμε: Θα ήμουν περισσότερο ικανοποιημένος από τη ζωή μου αν.... Παρακάτω παρουσιάζουμε και κάποιους άλλους τρόπους τους οποίους μπορούμε να διερευνήσουμε προκειμένου να ενισχύσουμε την «εργασιακή-προσωπική ικανοποίηση».

Ο Loflin εστιάζει στους τρεις ακόλουθους σημαντικούς τομείς: εργασία, εαυτός και σχέσεις. Ακολουθούν κάποιες υποδειγματικές ερωτήσεις που μπορούμε να θέσουμε στον εαυτό μας:

  • Εργασία: Τι έκανα σήμερα για να εξελιχθώ στην εργασία μου; Εάν αξιοποιώ το χρόνο μου όπως έκανα σήμερα για τις επόμενες 30 ημέρες, η επιχείρησή μου θα αναπτυχθεί ή θα ζημιωθεί;
  • Εαυτός: Ξεκίνησα την ημέρα μου με τρόπο που να μου προσφέρει τη φυσική, συναισθηματική και ψυχική ενέργεια που χρειαζόμουν; Είμαι καλύτερος άνθρωπος λόγω των επιλογών που έκανα σήμερα;
  • Σχέσεις: Έκανα ό, τι καλύτερο μπορούσα να κάνω για να ενθαρρύνω όλους τους ανθρώπους με τους οποίους ήρθα σε επαφή σήμερα; Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για να ευδοκιμήσει τουλάχιστον μία σχέση μου σήμερα;

Μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας ερωτήσεις για καθέναν από αυτούς τους τομείς με βάση το τι είναι περισσότερο σημαντικό και απαραίτητο για εσάς. Ίσως ακόμη και να καταλήξετε σε νέους τομείς που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για εσάς.

Στη συνέχεια, σκεφτείτε αν θα θέλατε να αλλάξετε κάτι σε οποιαδήποτε από αυτές τις κατηγορίες. Ίσως να αισθάνεστε απομακρυσμένοι από τον/τη σύντροφό σας, και μπορείτε να συζητήσετε μαζί για να αφιερώνετε ένα βράδυ την εβδομάδα σε μία βραδινή έξοδο. Ίσως να αισθάνεστε «αποσυνδεδεμένοι» από τον εαυτό σας, κι έτσι να αποφασίσετε να περπατάτε 20 λεπτά κάθε πρωί προκειμένου να εμβαθύνετε στις σκέψεις και τα συναισθήματά σας και να γυμνάσετε το σώμα σας.

Προσδιορίστε τι είναι σημαντικό για εσάς

Καταλάβετε «τι πραγματικά θέλετε να δημιουργήσετε και να βιώσετε» και «τι σας προκαλεί τη μεγαλύτερη χαρά και σας κάνει να νιώθετε ζωντανοί». Στη συνέχεια, προσπαθήστε να το κατακτήσετε μέρα με τη μέρα, αναγνωρίζοντας ποια συγκεκριμένα βήματα μπορείτε να κάνετε για να επιτευχθούν οι επιθυμητές αλλαγές.

Γιορτάστε την κάθε μέρα!

Πάρα πολλοί άνθρωποι επικεντρώνονται στο να κατακρίνουν τον εαυτό τους για αυτά που δεν κάνουν, αντί να απολαμβάνουν και να γιορτάζουν γι’ αυτά που κάνουν! Αν πάντα ψάχνεις την ικανοποίηση στην εργασία και την προσωπική ζωή, χάνεις την ευκαιρία να εκμεταλλευτείς την ενέργεια που δημιουργείται όταν κάθεσαι να αναλογιστείς όλα τα θετικά πράγματα που έχεις κάνει ή ζήσει.

Τι σας κάνει να χαμογελάτε αυτή τη στιγμή; Τι είναι αυτό που σας χαροποιεί στην εργασία σας; Τι απολαμβάνετε να κάνετε μαζί με την οικογένειά σας; Με ποιο κομμάτι του εαυτού σας νιώθετε καλά;

Φυσικά και η ζωή είναι ρευστή. Οι απαιτήσεις και οι ανάγκες της δουλειάς μας και της οικογένειάς μας συνεχώς μεταβάλλονται. Το ίδιο και οι προσωπικές μας ανάγκες. Όταν χρησιμοποιούμε την ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής ως βαρόμετρο, συχνά καταλήγουμε να αισθανόμαστε άσχημα και στους δύο αυτούς τομείς. Αυτό το άγχος, η ανησυχία και η τριβή δεν είναι δημιουργικά. Η καλύτερη ερώτηση που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας είναι: Είμαι ικανοποιημένος στους διαφορετικούς τομείς της ζωής μου; Και ερωτήσεις όπως: Νιώθω αρκετή ικανοποίηση; Θέλω να κάνω αλλαγές; Αυτή την περίοδο η εργασία μου είναι περισσότερο σημαντική; Ή μήπως η οικογένειά μου; Όπως και να έχει αυτό εξαρτάται από εμάς και είναι απολύτως φυσιολογικό να μην υπάρχει ισορροπία και όλους τους τομείς της ζωής μας.


zwipastou

 

Πηγή: psychcentral.com
Απόδοση: Ζωή Παστού, Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...