Η επιτυχημένη θεραπεία απαιτεί συνεργασία. Τόσο ο ψυχοθεραπευτής όσο και ο θεραπευόμενος συνεργάζονται για τη διατήρηση μιας θετικής σχέσης και θα πρέπει συνεχώς να ανταποκρίνονται και να προσαρμόζονται ο ένας στον άλλον.
Ως κλινικός ψυχολόγος και εκπαιδευτικός, μου ζητείται συχνά να συστήσω έναν ψυχοθεραπευτή σε άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη. Αυτά τα αιτήματα έρχονται με την αίσθηση του επείγοντος να βρουν τον καλύτερο δυνατό θεραπευτή. Πολλοί άνθρωποι χάνονται από αυτό που πρέπει πραγματικά να αναζητήσουν.
Εδώ προσφέρω μια απάντηση, όχι μόνο στο ερώτημα του τι διαμορφώνει έναν σπουδαίο θεραπευτή, αλλά και τι άλλο βοηθά ώστε να λειτουργήσει η θεραπεία. Δεκαετίες έρευνας σχετικά με το τι βελτιώνει τα αποτελέσματα της ψυχοθεραπείας αποφέρουν εκπληκτικές απαντήσεις.
Περιέργως, ορισμένα πράγματα που θα μπορούσαν να παίζουν κάποιο σημαντικό ρόλο, δε φαίνεται να επηρεάζουν. Αυτά περιλαμβάνουν την εμπειρία του θεραπευτή, το φύλο, το επάγγελμα ή τον μεταπτυχιακό τίτλο, ακόμη και τη θεραπευτική προσέγγιση την οποία έχει ακολουθήσει ο θεραπευτής. Στην πραγματικότητα, οι διαφορές μεταξύ των θεραπευτών αντιπροσωπεύουν μόνο το 5% της μεταβλητότητας στα αποτελέσματα της θεραπείας.
Φυσικά, το 5% δεν είναι αμελητέο. Ωστόσο, είναι σαφές ότι πρέπει να εξετάσουμε και άλλους παράγοντες για να ανακαλύψουμε τι άλλο κάνει τη θεραπεία να είναι αποτελεσματική.
Διαβάστε σχετικά: Θεραπευτική Συμμαχία: Πως η σχέση ανάμεσα σε θεραπευτή και θεραπευόμενο οδηγεί στην αλλαγή
Να είστε πρόθυμοι να υπομείνετε τη δυσφορία
Πρώτον, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι γενικά, η ψυχοθεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική για μια ευρεία γκάμα ψυχολογικών προβλημάτων και πολλών διαφορετικών τύπων ανθρώπων.
Για κάποιους, τα οφέλη της θεραπείας μπορούν να αναδυθούν σε μόλις επτά συνεδρίες, ενώ άλλοι χρειάζονται περισσότερο καιρό για να βελτιωθούν. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλά μη θεραπεύσιμα προβλήματα διαρκούν για χρόνια, ή ακόμη και για πάντα, η ψυχοθεραπεία μπορεί να αλλάξει τη ζωή.
Το κίνητρο είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη ψυχοθεραπεία και οι θεραπευόμενοι που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσφορία κατά την έναρξη της θεραπείας τείνουν να δείχνουν ότι έχουν αποκτήσει μεγαλύτερα οφέλη μέσα από αυτή τη διαδικασία.
Εάν ο συγκεκριμένος θεραπευτής και ο τύπος της θεραπείας που λαμβάνουμε δεν είναι τόσο σημαντικοί παράγοντες όσο νομίζαμε, ποιος ή τι επηρεάζει τελικά το αποτέλεσμα;
Σε ένα μεγάλο βαθμό είναι ο θεραπευόμενος. Η ποιότητα της συμμετοχής του ασθενούς στη θεραπεία είναι καθοριστικός παράγοντας για το αποτέλεσμα.
Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι θεραπευόμενοι κάνουν την ψυχοθεραπεία να δουλεύει, απαιτεί μια δραστική αναθεώρηση της υπόθεσης ότι ανταποκρίνονται παθητικά στη φροντίδα των ψυχοθεραπευτών. Αντιθέτως, η ενεργή συμμετοχή των θεραπευόμενων στη θεραπεία μέσω της εμπλοκής τους, της μάθησης και της εφαρμογής όσων μαθαίνουν, είναι αυτό που οδηγεί σε βελτίωση.
Για να συμβεί αυτό, είναι βοηθητικό οι θεραπευόμενοι να είναι ανοιχτοί στην εξερεύνηση των συναισθημάτων τους και των εσωτερικών τους εμπειριών και να είναι πρόθυμοι να υπομείνουν το αίσθημα δυσφορίας, καταβάλλοντας προσπάθειες για την επίτευξη της αλλαγής. Η ενίσχυση των κινήτρων πριν από τη θεραπεία βελτιώνει τα αποτελέσματα.
Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι θεραπευόμενοι που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο αίσθημα δυσφορίας κατά την έναρξη της θεραπείας τείνουν να δείχνουν ότι αποκομίζουν μεγαλύτερο όφελος από αυτή.
Διαβάστε σχετικά: Ο πολυδιάστατος ρόλος του επαγγελματία ψυχικής υγείας: Εξελίξεις και προοπτικές
O θεραπευτής ως παρτενέρ
Οι θεραπευόμενοι που μπαίνουν σε ατομική ψυχοθεραπεία δεν εκτελούν αυτό το έργο μόνοι τους, αλλά σε συνεργασία με τον θεραπευτή τους. Η ποιότητα αυτής της συνεργατικής σχέσης είναι από μόνη της ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να υπάρξουν καλά αποτελέσματα στην θεραπεία.
Σε μια καλή συνεργασία, τόσο ο θεραπευτής όσο και ο θεραπευόμενος εργάζονται για τη διατήρηση μιας θετικής σχέσης και πρέπει να ανταποκρίνονται συνεχώς και να προσαρμόζονται ο ένας στον άλλο, όπως ακριβώς δουλεύουν συγχρονισμένα και οι παρτενέρ σε έναν χορό.
Η επιτυχής ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει το συνδυασμό συνεργασίας και συντονισμού.
Όπως αποδεικνύεται, οι καλοί θεραπευτές δίνουν προσοχή στην οικοδόμηση μιας θετικής συμμαχίας και στην επιδιόρθωση αυτής, όπως απαιτείται. Είναι καλοί στο να ανταποκρίνονται στις εξελισσόμενες ανάγκες και επιθυμίες των θεραπευόμενων κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Η αναζήτηση ενός καλού θεραπευτή γίνεται, ως επακόλουθο, η εύρεση κάποιου που ακούει προσεκτικά, που έχει ενσυναίσθηση, που ανταποκρίνεται και που μπορεί να ενδυναμώσει τον θεραπευόμενο με ελπίδα και γενναιότητα ώστε να καταφέρει να ολοκληρώσει όλη τη δύσκολη δουλειά που βρίσκεται μπροστά του.
Απόδοση: Ελένη-Δήμητρα Βέρρα, Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*