Η επιτυχημένη θεραπεία προϋποθέτει τη συνεργασία. Τόσο ο θεραπευτής όσο και ο θεραπευόμενος δουλεύουν για τη διατήρηση μιας θετικής σχέσης ενώ χρειάζεται διαρκώς να ανταποκρίνονται και να προσαρμόζονται ο ένας στον άλλον.
Λόγω της ιδιότητας του κλινικού ψυχολόγου και εκπαιδευτικού, συχνά μου ζητούν να προτείνω έναν ψυχοθεραπευτή. Αυτά τα αιτήματα συνοδεύονται από μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης να βρουν τον καλύτερο δυνατόν θεραπευτή. Πολλοί δεν γνωρίζουν που και τι ακριβώς να ψάξουν.
Στο άρθρο αυτό, απαντώ όχι μόνο στην ερώτηση: «τι είναι αυτό που καθιστά έναν σπουδαίο θεραπευτή», αλλά και στο ερώτημα: «τι άλλο βοηθά στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας». Δεκαετίες έρευνας για το τι βελτιώνει τα αποτελέσματα της ψυχοθεραπείας, δίνουν απροσδόκητες απαντήσεις.
Περιέργως, κάποια πράγματα που θα μπορούσαν είναι ιδιαίτερα σημαντικά, δεν είναι. Σε αυτά περιλαμβάνονται η εμπειρία, το φύλο, το πτυχίο του θεραπευτή, ακόμη και το είδος θεραπείας που ακολουθείται. Στην πραγματικότητα, οι διαφορές μεταξύ των θεραπευτών ευθύνονται μόνο για το 5% της μεταβλητότητας των αποτελεσμάτων της θεραπείας.
Φυσικά, ένα ποσοστό 5% δεν είναι αμελητέο και θα επανέλθω στο που οφείλονται αυτές οι διαφορές των θεραπευτών. Ωστόσο, είναι σαφές ότι πρέπει να ψάξουμε αλλού για να ανακαλύψουμε τι άλλο κάνει τη θεραπεία αποτελεσματική.
Να είστε πρόθυμοι να υπομείνετε τη δυσφορία
Πρώτον, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι γενικά, η ψυχοθεραπεία είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για ένα ευρύ φάσμα ψυχολογικών προβλημάτων και για διαφορετικούς τύπους ανθρώπων.
Κάποιοι θεραπευόμενοι, βλέπουν τα οφέλη της θεραπείας σε μόλις επτά συνεδρίες ενώ άλλοι, χρειάζονται περισσότερες για να δουν βελτίωση. Λόγω ότι πολλά προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί, διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ψυχοθεραπεία μπορεί όντως να αλλάξει τη ζωή μας.
Εάν ο ίδιος θεραπευτής ή/και το είδος της θεραπείας που προσφέρει δεν είναι τόσο σημαντικά όσο πιστεύαμε, τότε ποιος ή τι επηρεάζει το αποτέλεσμα;
Ο θεραπευόμενος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Η ποιότητα της συμμετοχής του στη θεραπευτική διαδικασία είναι βασικός καθοριστικός παράγοντας της αποτελεσματικότητάς της.
Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι θεραπευόμενοι κάνουν τη θεραπεία αποτελεσματική, απαιτεί μια δραστική αναθεώρηση της άποψης ότι ανταποκρίνονται παθητικά στη θεραπευτική αγωγή των «γκουρού-θεραπευτών» τους. Αντίθετα, η ενεργή συμμετοχή των θεραπευόμενων στη θεραπεία μέσω της συμμετοχής, της μάθησης και της εφαρμογής όσων μαθαίνουν, είναι αυτά που οδηγούν στη βελτίωση.
Για να συμβεί αυτό, είναι βοηθητικό οι θεραπευόμενοι να είναι ανοιχτοί στη διερεύνηση των συναισθημάτων και των εσωτερικών εμπειριών τους, να είναι πρόθυμοι να υπομείνουν τη δυσφορία και να καταβάλουν προσπάθειες για να επιτύχουν την αλλαγή. Αυτό απαιτεί κίνητρο και η ενίσχυσή του πριν από τη θεραπεία, βελτιώνει τα αποτελέσματα.
Ίσως αυτός είναι ο λόγος που οι θεραπευόμενοι που βιώνουν μεγαλύτερη δυσφορία στην αρχή της θεραπείας, τείνουν να επιδεικνύουν μεγαλύτερο όφελος.
Ο ψυχοθεραπευτής στο ρόλο του «παρτενέρ χορού»
Οι θεραπευόμενοι που υποβάλλονται σε διαπροσωπική θεραπεία, δεν δουλεύουν μόνοι τους αλλά σε συνεργασία με τον θεραπευτή τους. Η ποιότητα αυτής της συνεργατικής σχέσης είναι από μόνη της ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για την αποκόμιση θετικών αποτελεσμάτων.
Όταν υπάρχει καλή συνεργασία, τόσο ο θεραπευτής όσο και ο θεραπευόμενος δουλεύουν για τη διατήρηση μιας θετικής σχέσης ενώ χρειάζεται διαρκώς να ανταποκρίνονται και να προσαρμόζονται ο ένας στον άλλον, όπως οι χορευτές που δουλεύουν συγχρονισμένα.
Οι καλοί θεραπευτές επιδιώκουν να οικοδομήσουν μια θετική συνεργασία την οποία φροντίζουν να συντηρούν. Η επιτυχία τους συνίσταται στο γεγονός ότι ανταποκρίνονται καλά στις εξελισσόμενες ανάγκες και «θέλω» των θεραπευόμενων.
Η εύρεση ενός καλού θεραπευτή προϋποθέτει να είναι καλός ακροατής, να συναισθάνεται, να δείχνει ανταπόκριση και να μπορεί να ενδυναμώνει τον θεραπευόμενο με ελπίδα και γενναιότητα ώστε να ολοκληρώσει τη δύσκολη δουλειά που έχει μπροστά του.
Απόδοση: Μαρίλια Γιακουμή – Φιλόλογος- Ειδική παιδαγωγός
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*