Η παθητική συμμετοχή στη θεραπεία μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Όταν μιλάμε για την ψυχοθεραπεία, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι είτε υπέρ είτε κατά. Από τη μια μεριά, υπάρχουν αυτοί που την υποστηρίζουν απόλυτα. Από την άλλη, είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η ψυχοθεραπεία είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων. Αυτή η διαμάχη μπορεί να σταματήσει, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο.
Ισχύει ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι ζωτικό στοιχείο του θεραπευτικού σχεδίου. Είτε έχετε διαγνωστεί με κάποια ψυχική διαταραχή είτε απλώς θέλετε να χρησιμοποιήσετε την ψυχοθεραπεία ως εργαλείο για να βελτιώσετε τη ζωή σας, το να έχετε έναν καλό, πιστοποιημένο θεραπευτή ως βοηθό σε αυτό το ταξίδι μπορεί να σας αλλάξει τη ζωή.
Ωστόσο, αν δεν είστε προετοιμασμένοι να κάνετε στ’ αλήθεια τη δουλειά που απαιτείται, χαραμίζετε τον χρόνο σας. Η θεραπεία από μόνη της δεν είναι αρκετή για να «φτιάξει» κάποιον. Πρέπει να είστε πρόθυμοι να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε, από το να αρχίσετε να κρατάτε ημερολόγιο με τις σκέψεις σας μέχρι το να παίρνετε φαρμακευτική αγωγή την ίδια ώρα κάθε μέρα.
Ό,τι κι αν είναι, πρέπει να είστε αφοσιωμένοι σε αυτό, ώσπου να δείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ενώ μπορεί να ακούγεται εύκολο όταν συμφωνείτε αρχικά, η ανάπτυξη νέων συνηθειών είναι κάτι που θέλει αποφασιστικότητα και πειθαρχία.
Συμβουλές για επιτυχία στην ψυχοθεραπεία
Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε την επιτυχία σας στην ψυχοθεραπεία. Πολλοί άνθρωποι δοκίμασαν την ψυχοθεραπεία αρκετές φορές πριν αρχίσουν να παίρνουν κάτι από αυτή. Ακολουθεί μια λίστα με συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε σωστά τον χρόνο σας στη θεραπεία:
Να είστε προετοιμασμένοι: Η επιτυχία στην ψυχοθεραπεία απαιτεί χρόνο και προσπάθεια από τη μεριά σας. Επιπλέον, απαιτεί να είστε πρόθυμοι να αφήσετε ένα μέρος του ελέγχου σας. Χρειάζεται να είστε πρόθυμοι να δεχτείτε κάποιες σκληρές αλήθειες και να κάνετε αλλαγές. Θα ακούσετε πράγματα που θα σας στενοχωρήσουν και θα σας θυμώσουν.
Θα αντιμετωπίσετε συναισθήματα που δεν ξέρατε καν πως είχατε. Ίσως θελήσετε να φύγετε μακριά, αλλά δεν μπορείτε. Καλό είναι να τα έχετε όλα αυτά στο μυαλό σας πριν αποφασίσετε να δεσμευτείτε στην ψυχοθεραπεία.
Επιλέξτε έναν ψυχοθεραπευτή που μπορείτε να εμπιστευτείτε: Παρότι είναι εξειδικευμένος επαγγελματίας, ο ψυχοθεραπευτής εξακολουθεί να είναι ένας άγνωστος. Γι’ αυτό, θα βοηθούσε να αφιερώνατε λίγο χρόνο για να βρείτε κάποιον με τον οποίο νιώθετε άνετα και πιστεύετε ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε. Αυτό μπορεί να χρειαστεί χρόνο, αλλά αν είστε αποφασισμένοι να αλλάξετε τη ζωή σας προς το καλύτερο, πρέπει να πάρετε αυτό το μέρος της διαδικασίας στα σοβαρά.
Διαφορετικά, μπορεί να καταλήξετε σε μια μη υγιή σχέση με τον θεραπευτή σας, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία σας. Όπως και να ’χει, δεν είναι απαραίτητο να κάνετε ό,τι λέει ο ψυχοθεραπευτής σας. Ακόμα και με τις καλύτερες προθέσεις, οι θεραπευτές είναι άνθρωποι, που σημαίνει ότι μπορεί να κάνουν λάθη. Αν νομίζετε ότι ο θεραπευτής σας σας δίνει αμφιλεγόμενες συμβουλές, μπορείτε να πάρετε και μια δεύτερη γνώμη.
Αξιολογήστε τις σχέσεις σας: Οι τοξικές σχέσεις και συνδέσεις μπορούν να υπονομεύσουν την πορεία της θεραπείας. Όταν κάνετε ψυχοθεραπεία, χρειάζεται να αξιολογήσετε όλες τις σχέσεις σας και να κάνετε αλλαγές. Αυτές που έχουν θετική επίδραση πάνω σας μπορούν να μείνουν, ενώ εκείνες που σας επηρεάζουν αρνητικά ίσως χρειάζεται να βγουν από τη ζωή σας. Αν και αυτό δεν είναι πάντα εφικτό αμέσως, πρέπει τουλάχιστον να αρχίσετε να παίρνετε απόσταση από όποιον μπορεί να εμποδίζει την πρόοδό σας.
Η ψυχοθεραπεία λειτουργεί μόνο αν βοηθήσετε κι εσείς. Αν είστε πρόθυμοι να κάνετε τη δουλειά που χρειάζεται, μπορείτε να μεταμορφώσετε τη ζωή σας με τη βοήθεια ενός θεραπευτή. Αν όχι, μπορεί να χρειάζεται να σκεφτείτε τι είναι αυτό που σας σταματά να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.
Απόδοση – Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*